Breaking News

Χρεώνουν περισσότερα λόγω πιστωτικών καρτών


Πηγή: philenews.com

 

Κάποιες επιχειρήσεις μεταφέρουν ήδη στους καταναλωτές την προμήθεια που λαμβάνουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αποδοχής, εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών μέσω καρτών, κατά την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων με πλαστικό χρήματα.

Το φαινόμενο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημία του κορωνοϊου, όπου η ανάγκη για ανέπαφες συναλλαγές, οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Κάποιες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές με μικρό κύκλο εργασιών, λόγω του μικρού περιθώριο κέρδους που έχουν κατά τις πληρωμές  κάποιων προϊόντων όπως είναι τα τσιγάρα, οι κάρτες τηλεφώνων, το γάλα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, μεταφέρουν την προμήθεια των εταιρειών εκκαθάρισης πιστωτικών καρτών στους καταναλωτές, επιβάλλοντας τους επιπλέον χρεώσεις. Το περιθώριο κέρδους ειδικά για τα συγκεκριμένα προϊόντα κυμαίνεται μεταξύ 2-4 σεντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι και στις καντίνες θα μπορούμε να πληρώνουμε με κάρτες

Πολίτες κατήγγειλαν στον «Φ» πως υπήρχε περίπτωση καταναλωτή ο οποίος αγόρασε τσιγάρα και επειδή πλήρωσε με πιστωτική κάρτα χρεώθηκε με επιπλέον 20 και 30 σεντ το πακέτο. Επίσης υπήρξε άλλη περίπτωση που το κατάστημα χρέωσε τον καταναλωτή με επιπλέον 30 σεντ, όταν αγόρασε με πιστωτική, την κάρτα τηλεφώνου. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αναρτημένη πινακίδα στο κατάστημα με την οποία ενημερώνουν τους καταναλωτές πως σε περίπτωση που αγοράσουν τσιγάρα και κάρτες τηλεφώνων μέσω πιστωτικών καρτών θα τους επιβληθεί επιπλέον χρέωση. Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε στον «Φ» πως είναι παράνομο κάποιες επιχειρήσεις να μεταθέτουν το κόστος των πιστωτικών καρτών στους πελάτες.

Εντείνονται οι φόβοι

Πάντως λόγω της εφαρμογή της νομοθεσίας με την οποία από τις 18 Σεπτεμβρίου και μετά θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή της πιστωτικής κάρτας από επιχειρήσεις από 85 οικονομικές δραστηριότητες, υπάρχει ανησυχία πως οι χρεώσεις των πιστωτικών καρτών θα μεταφερθούν στους καταναλωτές. Κάτι που απορρίπτουν οι οργανωμένοι επαγγελματικοί σύνδεσμοι οι οποίοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) Ανδρέας Θεοδούλου απέρριψε τα όσα λέγονται για μεταφορά του κόστους της προμήθειας για ορισμένα προϊόντα στους καταναλωτές. Όπως είπε, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν χαμηλό τζίρο, αυτές μπορούν να διαπραγματευθούν με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών εκκαθάρισης και συναλλαγών μέσω καρτών, έτσι ώστε να εξεύρουν μια συμφέρουσα λύση. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, το πλαστικό χρήμα μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.

 

Δεν προβλέπονται κυρώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις στους καταναλωτές όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες. Εξάλλου στην ευρωπαϊκή οδηγία  για την παροχή και χρήση υπηρεσιών πληρωμών και πρόσβασης στα συστήματα πληρωμών αναφέρεται πως « επιβάρυνση σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλεται για τη χρήση μέσων πληρωμών στα οποία εφαρμόζονται διατραπεζικές προμήθειες δυνάμει του Κεφαλαίου ΙΙ του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 ή για τις υπηρεσίες πληρωμών που διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 260/2012».  Να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα έχει την ευθύνη ελέγχου και εποπτείας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών αποδοχής, εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών μέσω καρτών.

 

Εξαιρέσεις επιδιώκουν οι μικρές επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα έντονες επιφυλάξεις εκφράζουν οι μικρές επιχειρήσεις αλλά και τα περίπτερα λόγω της ευρείας χρήσης των πιστωτικών καρτών από το ερχόμενο Φθινόπωρο. Όπως υποστηρίζουν  θα αυξηθεί το λειτουργικό κόστος συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων σε μικρές επιχειρήσεις. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως για κάποια προϊόντα όπως είναι τα τσιγάρα, οι κάρτες τηλεφώνων, το γάλα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι μηδαμινό το περιθώριο κέρδους για τους επιχειρηματίες. Όπως είπε, ο κ. Κουρσάρης « με την υποχρεωτική αποδοχή της πιστωτικής κάρτας , το μηδαμινό περιθώριο κέρδους εξανεμίζεται καθιστώντας τις μικρές επιχειρήσεις ζημιογόνες». Παράλληλα ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις χρεώσεις, το κόστος εξοπλισμού και την προμήθεια την οποία θα καταβάλλουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληρωμής με πιστωτικές κάρτες, επισημαίνοντας πως σε αυτό τον τομέα υπάρχει ολιγοπώλιο. Τις επόμενες ημέρες, η ΠΟΒΕΚ αναμένεται να αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών , με την οποία θα ζητά να αφαιρεθούν κάποια προϊόντα (τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνων, εφημερίδες, περιοδικά και γάλα) από τις πληρωμές με κάρτες. Παράλληλα θα προτείνουν όπως για αγορές μέχρι €10 να μην υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »