Breaking News

Χάρης Γεωργιάδης: Δεν θα αυξηθεί ο εταιρικός φόρος


Δεν θα προχωρήσουμε στην αύξηση του εταιρικού φόρου είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι.

Κληθείς να απαντήσει στην κρούση των έξι οργανώσεων – ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΙΠΑ, ΣΕΛΚ, ΠΑΣΥΞΕ και Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος-  ο Υπουργός είπε ότι είχε εξηγήσει στους έξι εκπροσώπους ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο χρειάζεται το κράτος για να καλύψει κάποιο έλλειμμα καθώς δεν θα εισπράτταμε – όπως είπε ο Υπουργός- πρόσθετους φόρους.

Αντιθέτως, εξήγησε, θα υπήρχε συνολικά μια ελάφρυνση, θα ήταν ένα μέτρο αύξησης της φορολογίας και άλλα έξι μέτρα που θα μείωναν τους φόρους και η καθαρή επίπτωση θα ήταν μια ελάφρυνση της τάξης των 30 εκατομμύριων ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο είχε εξηγήσει πως εάν παρόλα αυτά, δεν υπάρχει συναίνεση δεν θα προχωρήσει αυτό το μέτρο.

Δεν είναι μια ανάγκη του κράτους με την αυστηρή έννοια επανέλαβε ο Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι, δεν είναι καν μια εξωτερική υποχρέωση αλλά ένα σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ήταν προς μελέτη εδώ και καιρό επειδή το Υπουργείο όπως είπε, έχει την άποψη ότι πιθανώς να υποβοηθηθεί η προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών στην χώρα αν αρθούν κάποια εμπόδια που σχετίζονται με την διατήρηση του εταιρικού φόρου στο σημερινό χαμηλό επίπεδο.

Αν παρόλα αυτά, συνέχισε ο Υπουργός, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τομέων έχουν αντίθετη άποψη δεν είναι κάτι στο οποίο η κυβέρνηση θα επιμείνει.

Συνεπώς, ολοκλήρωσε ο Υπουργός, “θα επανερχόμαστε στο βασικό σενάριο καταρτισμού του επόμενου προϋπολογισμού για το 2020 που δεν περιλαμβάνει αυτά τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός 2020 περιλαμβάνει μια ελάφρυνση και είναι αυτή που αυξάνει την έκπτωση για τους φορολογούμενους για τις συνεισφορές τους στα συνταξιοδοτικά ταμεία, στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, ταμεία υγείας και ασφαλιστικά από 1/6 στο 1/5.

Αυτό το μέτρο είπε ο Υπουργός ούτος η αλλιώς είναι στον σχεδιασμό που θα υλοποιηθούν.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα μέτρα ο Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει η συναίνεση των εκπροσώπων των παραγωγικών τομέων, πολύ απλά δεν θα προχωρήσουν.

Τέλος, ο Υπουργός είπε ότι εάν ο εταιρικός φόρος ήταν μια εξωτερική υποχρέωση ή μια αδήριτη ανάγκη για να καλυφτούν ελλείμματα, τότε θα υπήρχε και επιμονή εκ μέρους του Υπουργείου και της Κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »