Φόβος για νέα φούσκα στα ακίνητα


Μεγάλη είναι η ανησυχία για τη δημιουργία φούσκας στον τομέα των ακινήτων, με την απότομη αύξηση στις πωλήσεις σε συνδυασμό με την πολιτική για παραχώρηση ιθαγένειας έναντι επενδύσεων και τα πολεοδομικά κίνητρα, να τροφοδοτούν τις υποψίες ότι οι βάσεις στις οποίες έχει τεθεί αυτή η ανάπτυξη, κάθε άλλο παρά γερές είναι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το Κτηματολόγιο, οι αγγελίες ακινήτων προς πώληση σε ολόκληρη την Κύπρο, αυξήθηκαν κατά 20% για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 από 3637 σε 4349.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι αύξησης 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών ακινήτων του RICS Κύπρου δείχνει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, αυξήθηκαν κατά 3,7% και των σπιτιών κατά 3,4%, ποσοστά που γεννούν ευφορία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που βλέπουν την αγορά να ανακάμπτει.

Η εν λόγω αύξηση, βεβαίως, έχει να κάνει κυρίως με τη ζήτηση από το εξωτερικό και όχι την εγχώρια και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία παραχωρεί ιθαγένεια έναντι επενδύσεων, αλλά και από κίνητρα που δόθηκαν σε εταιρίες ανάπτυξης για την ανέγερση μεγάλων κτιρίων, όπως αυτά που ανεγείρονται στην παραλιακή της Λεμεσού.

Ενδεικτικό είναι ότι η εξωγενής ζήτηση παρουσιάζει διπλάσια αύξηση, φτάνοντας στο 40%.

Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Κύπρος έχει παραχωρήσει ήδη 2000 διαβατήρια, τα οποία αντιστοιχούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων, τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, μετά από τη συγκεκριμένη περίοδο και δεδομένου ότι το μέτρο έχει αποδώσει απότομα σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει η ανησυχία ότι η προσφορά αναμένεται να είναι απότομη, με τις τιμές να παίρνουν ξανά την κατιούσα, επαναφέροντας το πρόβλημα.

Από την άλλη, δεδομένου ότι προς το παρόν τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι δυνατό να αποδώσουν το πραγματικό κίνητρο των αγοραστών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασαφηνιστεί αν η ανάπτυξη που παρατηρείται είναι πραγματική και ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της οικονομίας.

Αναλυτές επισημαίνουν στην StockWatch ότι ο κίνδυνος να παρασυρθούν οι εγχώριοι επενδυτές και να αρχίσουν να αγοράζουν μαζικά ακίνητα είναι υπαρκτός, καθώς, αν η ανάπτυξη αποδειχτεί φούσκα, η αγορά θα καταρρεύσει εκ νέου, παρασύροντας μαζί της τους επενδυτές.

Αναφερόμενος στις αγορές από ξένους, ο κ. Κληρίδης επισημαίνει ότι οι ξένοι αγοράζουν δύο πράγματα στην Κύπρο, ακίνητο και διαβατήριο, σημειώνοντας ότι αποτελεί ερώτημα ποια είναι η αξία του καθενός, αφού οι αξίες ακινήτων που αγοράζονται από ξένους περιλαμβάνουν και το όφελος της πολιτογράφησης.

Πηγή: sigmalive.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »