Breaking News

ΦΠΑ 5% για τις πρώτες €350.000 για πρώτη κατοικία


Πηγή: philenews.com

Αντί χθες στη Βουλή να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Και αυτό γιατί η εισήγηση που είχε υποβάλει ο ΔΗΣΥ πριν από το Πάσχα φαίνεται πως τυγχάνει της αποδοχής της πλειοψηφίας των κομμάτων.

Η πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία αποτελεί τη νέα βάση συζήτησης, προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ σε ακίνητα αξίας μέχρι €350 χιλ., ενώ όταν υπερβαίνει τη συγκεκριμένη αξία θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ στο οσό πέραν των 350.000. Όλα αυτά την ώρα που το θέμα της μη συμμόρφωσης της Κύπρου με την ευρωπαϊκή Οδηγία βρίσκεται ενώπιον των νομικών υπηρεσιών της Κομισιόν, για να καταχωρήσουν στη συνέχεια την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση – προειδοποίηση προχώρησε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια προϊόντα θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο e-kalathi

Στη συνεδρία, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ανέλυσαν την πρόταση τους, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο επιβολής και ανώτατου ποσού για να είναι ένα ακίνητο επιλέξιμο για μειωμένο ΦΠΑ. Μάλιστα, κάλεσαν τα υπόλοιπα κόμματα να συνεργαστούν και να εγκρίνουν την πρόταση τους. Η αλλαγή πιθανόν να γίνει είτε μέσω πρότασης νόμου είτε τροπολογίας επί του αναθεωρημένου νομοσχέδιου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου δήλωσε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι απλή, εφαρμόσιμη και κοινωνικά πιο δίκαιη. Θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι.

Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε, αναφέροντας πως με την πρόταση του ΔΗΣΥ το μέτρο θα είναι καθολικό (οριζόντιο), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην συναινέσουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Όπως πληροφορείται ο «Φ», από κυβερνητικής πλευράς λέχθηκε πως για να υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί η πρόταση από την ΕΕ θα πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν που αφορά την αξία. Τα κόμματα αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ τους την εισήγηση του ΔΗΣΥ, για να πάρει την τελική της μορφή, έτσι ώστε να εγκριθεί ομόφωνα.

 

 

Στα 91 τ.μ. το μέσο εμβαδόν

Προηγουμένως, το ΔΗΚΟ κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί κατά πόσο συναινεί με την αύξηση των αξιών των κατοίκων στις €400 χιλ., από €385 χιλ. που προβλέπει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο και των διαμερισμάτων στις €235 χιλ. αντί €220 χιλ. Μάλιστα, το ΔΗΚΟ ζητά να αυξηθούν και τα τετραγωνικά μέτρα στα διαμερίσματα, έτσι ώστε 5% ΦΠΑ να επιβάλλεται στα πρώτα 100 τ.μ., με συνολικό εμβαδόν μέχρι 120 τ.μ. Επ αυτού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργού Οικονομικών ανέφερε πως βάσει των στοιχείων που κατέχουν, το 2021 το μέσο εμβαδόν των διαμερισμάτων ήταν 91 τ.μ. Σημείωσε επίσης πως, με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το 50% των διαμερισμάτων θα επωφελούνται του μειωμένου ΦΠΑ.

 

 

Κομματικές αντιδράσεις και προτάσεις

Μετά το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Oικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι συζητήθηκαν και κάποιεςάλλες εναλλακτικές προτάσεις και εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει κατάληξη. Σχολιάζοντας την πρόταση του ΔΗΣΥ για καθορισμό ανώτατου ορίου για μειωμένο ΦΠΑ 5% στη βάση της αξίας του ακινήτου, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η ίδια δεν διαφωνεί με αυτή την πρόταση, που είναι ορθολογιστική και λογική, ωστόσο σημείωσε ότι πιθανόν να μην τύχει έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όπως είναι αυτή τη στιγμή θα οδηγήσει σε κοινωνικές ανισότητες και ενδεχομένως και σε σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση κοινωνικών κριτηρίων που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε πως η μεταβατική περίοδος μπορεί να ρυθμιστεί είτε με ένα εξάμηνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα καταλήγει στον Νοέμβριο, ή ακόμα και ως το τέλος του χρόνου.

 

 

Πάει στους έξι μήνες η μεταβατική

Μεγάλη συζήτηση έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών για το ζήτημα των μεταβατικών διατάξεων. Τα κόμματα ζητούν να αυξηθεί η περίοδος στους έξι μήνες, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για κτήρια για τα οποία έχει εξασφαλιστεί άδεια οικοδομής από την αρμόδια αρχή, ακόμα και εντός τεσσάρων μηνών από την εφαρμογή του νόμου. Επιπρόσθετα, πιθανόν να περιληφθούν και οι πολεοδομικές άδειες, ώστε να επωφεληθούν και όσοι δεν εξασφάλισαν ακόμα άδεια οικοδομής. Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ ανάφερε πως περιλήφθηκε η περίοδος των 4 μηνών για να μην συνεχίσει να εφαρμόζεται για μακρά περίοδο το υφιστάμενο πλαίσιο. Υπέδειξε, επίσης, ότι όσο παρατείνεται η περίοδος ίσως να διαφωνήσουν οι Βρυξέλλες.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »