Τρισδιάστατοι εκτυπωτές από τη Λάρνακα εξάγονται στις ΗΠΑ


Μικρό εργαστήριο στη Λάρνακα παράγει εκτυπωτές για ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. Δημιουργούν από δόντια μέχρις νάρθηκες – Εξάγονται σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία

Με την επωνυμία «Ilios 3D», μια μικρή ομάδα μηχανικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, παράγει εξ’ ολοκλήρου τρισδιάστατους εκτυπωτές όπου εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Βρετανία. Ξεκίνησαν πριν 5 χρόνια και έχουν σχεδιάσει και εξελίξει μια σειρά τρισδιάστατων εκτυπωτών διαφόρων δυνατοτήτων, που κρίνονται ανταγωνιστικοί των μεγαλύτερων διεθνών κατασκευαστών του τομέα, με τα πλεονεκτήματα ευελιξίας και εξέλιξης μιας μικρής εταιρείας.

Οι εκτυπωτές παράγονται, προγραμματίζονται και συναρμολογούνται αποκλειστικά στην Κύπρο.

Η υψηλή ακρίβεια που προσφέρουν (0,006 χιλιοστά) τους καθιστά ιδανικούς για κατασκευή ναρθήκων, για την έρευνα καταπολέμησης του καρκίνου και για την οδοντιατρική.

Όλη η παραγωγή, προγραμματισμός, κατασκευή και συναρμολόγηση γίνονται στην Κύπρο. Ήδη οι «Made in Cyprus» τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν επιλεγεί σε σειρά τομέων, όπως για έρευνες στον τομέα καταπολέμησης του καρκίνου, στην κατασκευή ναρθήκων, στην οδοντιατρική. Επίσης, χρησιμοποιούνται και σε  πολύ πιο εξειδικευμένους τομείς, αφού προσφέρουν υψηλή ακρίβεια  στην ποιότητα τελικής εκτύπωσης που ξεπερνά τα 0.006 χιλιοστά. Σχεδόν εξολοκλήρου η παραγωγή τρισδιάστατων εκτυπωτών από την Κύπρο, εξάγεται σε ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύριο μέρος της ανάπτυξης και παραγωγής των Κυπριακής κατασκευής τρισδιάστατων εκτυπωτών, έγινε σε περίοδο της μεγάλης οικονομικής στενότητας και της πλήρους καθήλωσης των δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» σε δημοσίευμα του (31/10), η παραγωγή των εκτυπωτών ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια στο νησί μας και θεωρούνται ανταγωνιστικοί των αντίστοιχων που παράγονται στο εξωτερικό.

 

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος



Κύριες Ειδήσεις





Translate »