Breaking News

Τραπεζικοί: Εμπίπτουν ή όχι στα Σχέδια; – Τι ισχύει


Τι ισχυεί για τους τραπεζικούς όσο αφορά τα μέτρα και τα σχέδια της Κυβέρνησης

Αναστάτωση και σύγχυση προκλήθηκε μεταξύ τραπεζικών υπαλλήλων κατά πόσο εμπίπτουν ή όχι στα διάφορα σχέδια που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να ζητούν διευκρινίσεις αλλά και να θέλουν εξηγήσεις από τους εργοδότες τους.

Αν και η Υπουργός Εργασίας προέβει αρχικά σε τοποθέτηση ότι οι τράπεζες ως εταιρείες δεν εμπίπτουν στα σχέδια της Κυβέρνησης, κάτι βεβαίως που εννοείται ότι η Υπουργός αναφερόταν στα 2 σχέδια που αφορούν επιχειρήσεις δηλαδή της αναστολής εργασιών ή της μερικής αναστολής εργασιών και όχι στα σχέδια που αφορούν τους υπαλλήλους, η τοποθέτηση αυτή δεν ήταν αρκετή.

Η Υπουργός ωστόσο επανήλθε και, με νέα της ανάρτηση στο twitter, σημείωσε πως τα Τραπεζικά ιδρύματα δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα αλλά το προσωπικό τους δύναται να υποβάλουν αίτηση για Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών αν το επιθυμούν.

gfbg

Με λίγα λόγια, κατόπιν και της διευκρίνισης της Υπουργού και προς στην Brief, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικοί υπαλλήλοι μπορούν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στα σχέδια που εξήγγειλε του Υπουργείο Εργασίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι να μην υπερβαίνουν μισθολογικά τις 2.500 ευρώ μηνιαίως και να ανήκουν είτε στις ευπαθείς ομάδες είτε να είναι γονείς. Στις περιπτώσεις αυτές όπου ένας υπάλληλος δεν μπορεί να διεκπαιρεώσει την εργασία του από το σπίτι και δεν μπορεί να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας ή της άδειας ασθενείας τότε μπορεί να αποταθεί στο ανάλογο σχέδιο του κράτους που τον αφορά, ούτως ώστε να αποζημιώνεται με το αντίστοιχο ποσοστό που προνοείται από το σχέδιο.

Σε αυτό υπενθυμίζουμε ότι Ειδικό Επίδομα Ασθενείας ισχύει για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ή αυτοτελώς εργαζομένους που εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • πρόσωπα που εμπίπτουν στον κατάλογο των ευπαθών ομάδων, όπως έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας στο δελτίο τύπου ημερομηνίας 16/3/2020 ή και σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρησή του και κατέχουν πιστοποιητικό από τον προσωπικό τους ιατρό (μόνο αν η φύση της εργασίας δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο).
  • πρόσωπα που βρίσκονται σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα) και καθεστώς αυτοπεριορισμού (μόνο αν η φύση της εργασίας δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο) βάσει οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και κατέχουν Ιατρικό Πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας, ή ανάλογα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας από τον προσωπικό γιατρό,
  • πρόσωπα οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID 19 και κατέχουν πιστοποιητικό από το Υπουργείο Υγείας,
  • πρόσωπα ηλικίας μεταξύ 63-65 ετών οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις κατηγορίες (i), (ii) και (iii) ανωτέρω και κατέχουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Να σημειώσουμε ότι το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας παραχωρείται μόνο σε πρόσωπα που εργάζονται κατά την περίοδο για την οποία αιτούνται το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας και είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι ηλικίας μέχρι 65 ετών και δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη.

Το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας υπολογίζεται νοουμένου ότι πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις:

  • Για μισθωτά πρόσωπα και αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα για τα οποία πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με βάση τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων σύμφωνα με τον πιο πάνω Νόμο
  • Για μισθωτά πρόσωπα για τα οποία δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με βάση τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο και είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Ιανουάριο 2020, θα καταβάλλεται Ειδικό Επίδομα Ασθενείας υπό προϋποθέσεις, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με μεταγενέστερη Απόφαση.
  • Για αυτοτελώς εργαζόμενο πρόσωπο για το οποίο δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις θα ανέρχεται στο 60% του ποσού του εβδομαδιαίου ύψους των ασφαλιστέων αποδοχών του με βάση το εισόδημα για το οποίο το τέταρτο τρίμηνο του 2019 είχε υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί ως ειδικό επίδομα ασθενείας για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για αυτοτελώς εργαζόμενους για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214.
  • Το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας δεν παρέχεται για περίοδο για την οποία ο αιτητής λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, ειδικό ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών.
  • Η περίοδος για την οποία παρέχεται το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και την παροχή του επιδόματος ασθενείας που προνοείται από τις διατάξεις των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων.
  • Για την περίοδο για την οποία θα καταβληθεί το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του για την καταβολή του μισθού στους εργοδοτούμενους του που έλαβαν το εν λόγω Ειδικό Επίδομα Ασθενείας.
  • Η περίοδος του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας θα θεωρείται περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης για σκοπούς εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πιστωθεί αναλόγως ο ασφαλιστικός λογαριασμός του δικαιούχου.

Ειδική Άδεια σε Γονείς για τη Φροντίδα Παιδιών Ηλικίας μέχρι 15 ετώνπαραχωρείται σε εργαζόμενους γονείς οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την φροντίδα παιδιών μέχρι 15 ετών ή και παιδιών με αναπηρίες ανεξαρτήτως ηλικίας και λόγω της φύσης της εργασίας τους δεν μπορούν να εργαστούν είτε με τηλεργασία ή με εργασία από το σπίτι ή με ευέλικτο ωράριο και εφόσον δεν υπάρχει κατ’ οίκον βοήθεια:

  • Η αίτηση υποβάλλεται μόνο από μισθωτούς οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Ιανουάριο 2020 και έχουν ακαθάριστο τελευταίο μηνιαίο μισθό μέχρι €2500.
  • Η περίοδος παροχής της Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 βδομάδες συνολικά και για τους δύο γονείς.
  • Αν ο ένας γονέας λάβει την Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών, ο άλλος δεν μπορεί να τη λάβει για την ίδια περίοδο
  • Αν ο ένας γονέας εργάζεται και ο άλλος όχι (είτε επειδή λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή ειδικό ανεργιακό επίδομα ή επίδομα ασθενείας ή ειδικό επίδομα ασθενείας είτε επειδή είναι άνεργος είτε για άλλους παρόμοιους λόγους), ο εργαζόμενος γονέας δεν δικαιούται την Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών για εκείνη την περίοδο, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται έχει νοσήσει ο ίδιος με τον ιό COVID 19 ή νοσηλεύεται ή είναι πρόσωπο με αναπηρία ή είναι πρόσωπο σε υποχρεωτικό περιορισμό.
  • Για την παροχή επιδόματος Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών χρειάζεται να εξασφαλιστεί η συναίνεση του εργοδότη.
  • Για γονείς ατόμων με αναπηρία, η Ειδική Άδεια για Φροντίδα Παιδιών χορηγείται εφόσον δεν παραχωρείται επίδομα φροντίδας για τα πρόσωπα αυτά από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Το επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών δεν παρέχεται για περίοδο για την οποία ο αιτητής λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, ειδικό ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, ειδικό επίδομα ασθενείας.

Το επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών, υπολογίζεται με βάση τον μισθό του Ιανουαρίου 2020 ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τελευταίο μισθό 2020, με βάση τον τελευταίο μισθό για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία εντός των τελευταίων 9 μηνών στο μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

  • Για τα πρώτα €1.000 του μηνιαίου μισθού, υπολογίζεται επίδομα σε ποσοστό 60% για το μέρος αυτό του μισθού και για το μέρος του μισθού από €1.000 μέχρι €2.000 υπολογίζεται επίδομα σε ποσοστό 40%. Το μέγιστο ύψος επιδόματος για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.000.
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες τα ανωτέρω ποσοστά αυξάνονται σε 70% και 50% αντίστοιχα και το μέγιστο ύψος επιδόματος για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.200.  
  • Περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών που ο τελευταίος μηνιαίος μισθός υπερβαίνει τις €2.500 θα εξεταστούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.
  • Το παρεχόμενο επίδομα θα υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών για τις οποίες καθίσταται ο αιτητής/τρια δικαιούχος.
  • Για την περίοδο για την οποία θα καταβληθεί το επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του για την καταβολή του μισθού στους εργοδοτούμενους του που έλαβαν το εν λόγω επίδομα.
  • Η περίοδος της Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών θα θεωρείται περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης για σκοπούς εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πιστωθεί αναλόγως ο ασφαλιστικός λογαριασμός του δικαιούχου.

Ως εκ τούτου, το θέμα κρίνεται ότι ξεκαθάρισε και θεωρείται λήξαν.

Τι ανακοίνωσε η ΕΤΥΚ

Στο μεταξύ με χθεσινή (Πέμπτη 2/4) της εγκύκλιο, η ΕΤΥΚ (συντεχνία των Τραπεζικών Υπαλλήλων) ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της και κάλεσε όσους τραπεζοϋπάλληλους είναι δικαιούχοι των επιδομάτων να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Αυτούσια η εγκύκλιος της ΕΤΥΚ:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επανερχόμαστε στο θέμα των επιδομάτων που παραχωρεί η Κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες (φροντίδα ανήλικων παιδιών, ευπαθείς ομάδες).

Η Υπουργός Εργασίας, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά την τελευταία μας εγκύκλιο, έχει προχωρήσει σε νέα δήλωση διευκρινίζοντας ότι οι Τράπεζες εξαιρούνται των επιδοτήσεων λόγω Αναστολής Εργασιών, αλλά οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι δικαιούχοι των επιδομάτων για ευάλωτες ομάδες.

Συνεπώς, οι συνάδελφοι που, βάσει των διαταγμάτων, είναι δικαιούχοι των επιδομάτων, μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ότι οι Τράπεζες, θα πρέπει να ακολουθήσουν την υπεύθυνη στάση που έχουν επιδείξει στο θέμα αυτό οι Διοικήσεις της Astrobank και της Εθνικής Ασφαλιστικής, καλύπτοντας το σύνολο του μισθού των συναδέλφων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι, η Διοίκηση της Astrobank, έχει αποφασίσει να παραχωρήσει σε όλους τους συναδέλφους της πρώτης γραμμής, ως συμβολική επιβράβευση για τις προσπάθειές τους, €250 με το μισθολόγιο του Μαρτίου και το ίδιο θα πράξει και αυτό το μήνα.

Περιμένουμε και από τους υπόλοιπους εργοδότες μας να επιδείξουν, πέραν από την κοινωνική τους ευαισθησία για το σύνολο των συμπολιτών και της κοινωνίας μας, ευαισθησία και σεβασμό για το ίδιο το προσωπικό τους, που καθημερινά θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, για να εξυπηρετήσει τους συμπολίτες μας και να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε ακόμα μια φορά να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και το θαυμασμό μας σε όλα τα μέλη μας και ιδιαίτερα στους συναδέλφους της πρώτης γραμμής που συνεχίζουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες και θέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, να εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας και μαζί με άλλες ομάδες συμπολιτών μας, να δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να κρατηθεί η οικονομία και η κοινωνική συνοχή του τόπου μας στη ζωή.

Γι’ αυτό και καλούμε όλους, Διοικήσεις, συναδέλφους και πελάτες, όπως προστατέψουν αυτούς τους εργαζόμενους τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας, ούτως ώστε ως κοινωνία να κρατηθούμε όρθιοι και να καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη.

Θέλουμε τέλος να ευχηθούμε, τόσο στους συναδέλφους, όσο και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί με τον Κορωνοϊό, ταχεία ανάρρωση.

Home



Κύριες Ειδήσεις





Translate »