Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου είναι στην Χοιροκοιτία


Μέσα στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα εντός των επόμενων δύο μηνών, θα λειτουργήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, στην περιοχή Αμαλά στην Χοιροκοιτία. 

 

Το έργο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, διατηρώντας ισχύ 8 μεγαβάτ (MW), βρίσκεται στις διαδικασίες ελέγχου, το τελικό στάδιο πριν ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η παραγωγή.

Το πάρκο θα αντικαταστήσει το 10% των σημερινών αναγκών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού σε ηλεκτρική ενέργεια, με την αναμενόμενη ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στα 13,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας προς δημοσιογράφους, το έργο κόστισε €7 εκ. και έχει ως περίοδο λειτουργίας τα 20+ χρόνια.
Είναι περίπου 3,5 χλμ. από τον οικισμό της Χοιροκοιτίας, 2,1 χλμ. από τον οικισμό Μαρωνίου και 2,6 χλμ. από τον οικισμό του Ψεματισμένου.

Ήδη, βλέπουν προς επέκταση 
Στο χώρο της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού στην περιοχή Αμαλά, ο οποίος προηγουμένως ήταν ένα ανενεργό λατομείο της εταιρείας, είναι διαθέσιμος επιπρόσθετος χώρος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με ισχύ άλλων 5 MW, ο οποίος δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτος από την εταιρεία, η οποία θα προχωρήσει τις διαδικασίες για εξασφάλιση νέας άδειας λειτουργίας.

Η οικολογική συμβολή του έργου 
Το έργο, ως μία πράσινη ανάπτυξη, θα συμβάλλει δραστικά, με ποσοστό 4%, στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στο 13%, μέχρι το 2020. Παράλληλα, θα συμβάλει και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, καθώς με το νέο έργο θα αποτρέπεται η έκλυση περίπου 10.000 τόνων CO2 ανά έτος.

 

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »