Breaking News

Την Τρίτη η τελική απόφαση για τη χρήση του πλακόστρωτου χώρου στο αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη


Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί  τις τελευταίες εβδομάδες  σε σχέση με τη λειτουργία του γνωστού καλοκαιρινού μαγαζιού ‘Margarita’ στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Ως γνωστόν, το ‘Margarita’ λειτουργεί μόνο την καλοκαιρινή περίοδο και χρησιμοποιεί πλακόστρωτο χώρο μπροστά από το Αρχοντικό της ‘Ευανθίας Πιερίδη’ όπου τοποθετεί τα τραπεζάκια του, χώρο για τον οποίο πλήρωνε ενοίκο στο Δήμο Λάρνακας. Επιπλέον, η επιχείρηση ενοικίαζε υποστατικό εντός του διατηρητέου το οποίο έχει μια απόσταση  περίπου 60 μέτρων από τον πλακόστρωτο χώρο που χρησιμοποιεί όπως  αυτό φαίνεται και από τα σχέδια της κάτοψης του κτιρίου που εξασφάλισε η σελίδα μας.

Η εταιρεία Respiro Enterprises Ltd ενοικιάζει εδώ και χρόνια υποστατικά στο Αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη, ενώ συνέβαλε με ένα μεγάλο ποσό στην αναστήλωση του διατηρητέου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σύντομα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της αναστήλωσης, η εταιρεία  αποφάσισε να λειτουργήσει τα υποστατικά που  ενοικιάζει  εκ των οποίων το  ένα βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον πλακόστρωτο χώρο που χρησιμοποιούσε το ‘Margarita’. Η πιο κάτω φωτογραφία είναι ενδεικτική αφού φαίνεται  το υποστατικό  μπροστά από  τον  πλακόστρωτο χώρο που λειτουργούσε το Margarita.

Η άδεια χρήσης του πλακόστρωτου χώρου έναντι των υποστατικών δίδεται από τον Δήμο Λάρνακας ετήσια , σύμφωνα με το γνωστό σχέδιο του Άγγελου Δημητρίου και βασίζεται στις εξής αρχές:

  • Oι πλακόστρωτοι χώροι που παραχωρούνται ακολουθούν κατά το δυνατόν, τον πολεοδομικό σχεδιασμό  κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η άνετη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία πεζών και υπηρεσιακών οχημάτων πυρασφάλειας.
  • Οι πλακόστρωτοι χώροι παραχωρούνται ΜΟΝΟ σε υποστατικά αναψυχής και ψυχαγωγίας τα οποία εφάπτονται του πλακόστρωτου χώρου, βρίσκονται έναντι του πλακόστρωτου χώρου και κατά το δυνατόν έχουν ανάλογο μήκος πρόσοψης.

 

Η ανάρτηση στο facebook 

Μια ανάρτηση της εν λόγω επιχείρησης μέσω του λογαριασμού της  στο facebook ήρθε να παρασύρει την κοινή γνώμη η οποία με όπλο το συναίσθημα προκάλεσε λάθος εντυπώσεις.  Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έγραφε:

«ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ ΛΟΓΩ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
Έτσι σήμερα το Μαργαρίτα, μετά από 40 χρόνια λειτουργίας κινδυνεύει να χάσει τον χώρο του στο πλακόστρωτο στις Φοινικούδες. Παρόλο που ήμασταν τρία χρόνια κλειστοί λόγω αναγκαστικών ανακαινίσεων που έκανε η επαρχιακή διοίκηση στο διπλανό κτίριο (οι οποίες κράτησαν δυόμιση χρόνια περισσότερα απ’ ότι συμφωνήθηκε) το Μαργαρίτα πλήρωνε το ενοίκιο για τον χώρο με την προϋπόθεση να διατηρήσει τα δικαιώματα του στον χώρο. Ξαφνικά ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο προσπαθεί να δώσει τον χώρο μας λόγω ανταγωνιστικών συμφερόντων. Η τελική απόφαση θα παρθεί αυτές τις μέρες από το δημοτικό συμβούλιο και χρειαζόμαστε την συμπαράσταση του κόσμου μας για να διατηρήσουμε την ιστορική παρουσία του Μαργαρίτα, που είναι ζωντανό από το 1976 μέχρι σήμερα. Σας παρακαλούμε προωθείστε αυτό το μήνυμα για να μας βοηθήσετε στις προσπάθειες μας».

Λόγω της αγάπης του κοινού προς την εν λόγω επιχείρηση αρκετός κόσμος κυρίως για συναισθηματικούς λόγους κοινοποίησε την ανάρτηση, με αποτέλεσμα να γίνει viral και να δημιουργηθεί η εικόνα ότι για διάφορα συμφέροντα η επιχείρηση αδικείται από το Δήμο.

Υπήρξε μάλιστα τοπική ιστοσελίδα της Λάρνακας η οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να ψάξει το θέμα και αναδημοσίευσε την πιο πάνω ανάρτηση του «Margarita» ενισχύοντας έτσι την λανθασμένη εντύπωση που υπήρχε στον κόσμο.

Το θέμα, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας στην συνεδρία της περασμένης Τετάρτης 19 Απριλίου, ωστόσο η απόφαση για το ζήτημα αναβλήθηκε για την Δευτέρα, 24 Απριλίου, αφού ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής κ. Νίκος Κλεάνθους ζήτησε, μέσω επιστολής, να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους του «Margarita».

Στη συνεδρία της Δευτέρας τόσο ο κ. Νίκος Κλεάνθους όσο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας Respiro Enterprises Ltd παρέθεσαν τις θέσεις τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα η τελική απόφαση για την όλη υπόθεση να μετατεθεί για την Τρίτη 2/05/2017.

Το City of Larnaka.com δεν βιάστηκε να βγάλει θέμα καθώς πρώτα θέλαμε να ερευνήσουμε το  ζήτημα και να εξασφαλίσουμε πληροφορίες. Αφού εξασφαλίσαμε επίσημα στοιχεία και παρά το γεγονός ότι η υπόθεση σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και αποφάσεις δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη, εντούτοις η δημοσίευση της υπόθεσης  στο facebook προκάλεσε το κοινό αίσθημα και έδωσε λάθος εντυπώσεις.

Το City of Larnaka.com έχει στην κατοχή του την επιστολή που είχε σταλεί από την εταιρεία Respiro Enterprises LTD στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2017, μέσα από την οποία διαφαίνεται πως με τις διάφορες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα η κοινή γνώμη παραπλανήθηκε.

 

Επιπλέον για να δώσουμε μια πιο ξεκάθαρη είκόνα στον κόσμο  παραθέτουμε κάποιες διευκρινίσεις προκειμένου να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα όσο το δυνατό καλύτερα:

 

  1. Σε ποια υποστατικά παραχωρεί ο Δήμος πλακόστρωτο χώρο;
    Οι πλακόστρωτοι χώροι παραχωρούνται σε υποστατικά αναψυχής και ψυχαγωγίας που εφάπτονται του πλακόστρωτου χώρου, βρίσκονται έναντι του πλακόστρωτου χώρου και κατά το δυνατόν έχουν ανάλογο μήκος πρόσοψης
  2. Που βρίσκεται το κατάστημα που ενοικιάζει το «Margarita» (Royal Ris Ltd) ;
    Στο πίσω μέρος του κτηρίου.
  3. Εφάπτεται το κατάστημα που ενοικιάζει το «Margarita» επί της Λεωφόρου Αθηνών;
    Όχι
  4. Τότε γιατί πήρε άδεια χρήσης του πλακόστρωτου χώρου από το Δήμο Λάρνακας;
    Επειδή ο συγκεκριμένος πλακόστρωτος χώρος ήταν κενός. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Δήμος Λάρνακας για να μην χάνει έσοδα από τις άδειες χρήσης πλακόστρωτου παραχωρεί τους χώρους σε παρακείμενα υποστατικά.
  5. Γιατί ήταν κενός αυτός ο χώρος;
    Επειδή το κατάστημα που εφάπτεται του πλακόστρωτου χώρου πριν 22 χρόνια λειτουργούσε ως ταξιδιωτικό γραφείο (Πρώην Τουριστικό Γραφείο Αραούζου). Η αλλαγή χρήσης σε εστιατόριο έγινε μόλις πρόσφατα καθώς έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στήριξης και αναπαλαίωσης του κτηρίου.
  6. Τι γίνεται σε περίπτωση που γραφεία, τράπεζες, περίπτερα εξασφαλίσουν άδεια αλλαγής χρήσης κέντρου αναψυχής;
    Σε τέτοιες περιπτώσεις παραχωρείται στα υποστατικά ο πλακόστρωτος χώρος έναντι τους και τερματίζεται η άδεια χρήσης που παραχωρείτο χαριστικά και κατ’ εξαίρεση σε άλλα παρακείμενα υποστατικά.
  7. Υπάρχουν παραδείγματα που εφαρμόστηκε το πιο πάνω;
    Ναι: Α) Κατάστημα που λειτουργούσε ως περίπτερο στο ισόγειο του Sun Hall όταν εξασφάλισε άδεια χρήσης εστιατορίου πήρε άδεια χρήσης πλακόστρωτου χώρου απέναντι παρόλο που ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιείτο από διπλανό εστιατόριο (ΝΕΟΝ)
    Β) Κατάστημα που χρησιμοποιείτο ως Τράπεζα (Τράπεζα Κύπρου) στο ισόγειο του Λάουρα όταν εξασφάλισε άδεια χρήσης εστιατορίου (Ve Cafe) πήρε άδεια χρήσης του πλακόστρωτου χώρου απέναντι παρόλο που ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιείτο από διπλανό εστιατόριο.
  8. Υπάρχει σήμερα Κέντρο Αναψυχής επί της Λεωφόρου Αθηνών χωρίς πλακόστρωτο χώρο;
    Όχι.
  9. Εάν ο Δήμος Λάρνακας παραχωρήσει άδεια χρήσης του πλακόστρωτου χώρου στη Respiro Enterprises Ltd (πρώην τουριστικό Γραφείο Αραούζος) το “Margarita” θα κατέχει υπαίθριο χώρο εστίασης για τις εργασίες του;
    Ναι. Το “Margarita” κατέχει υπαίθριο χώρο εστίασης εντός της αυλής της διατηρητέας οικοδομής σύμφωνα με την πολεοδομική άδεια που έχει εγκριθεί από το Δήμο Λάρνακας.
  10. Το γεγονός ότι ο Δήμος Λάρνακας παραχωρούσε για χρόνια τον εν λόγω πλακόστρωτο χώρο στο “Margarita” δημιουργεί καθεστώς διαφορετικό από αυτό της άδειας χρήσης;
    Όχι. (Βλέπε Απόφαση Ανωτάτου: Royal Ris Ltd v. Δήμου Λάρνακας 2005)

Ενδιαφέρον για το “Margarita” / πλακόστρωτο έχει και η απόφαση του δικαστηρίου το 2005, την οποία μπορεί να βρει κανείς διαδικτυακά στο http://www.cylaw.org/

 

Τα πιο πάνω στοιχεία σίγουρα δείχνουν ότι η παραπληροφόρηση που υπήρξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέχει πολύ από τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα. Προς Θεού, δεν υποστηρίζουμε κανένα κλείσιμο επιχείρησης (αν και η εν λόγω επιχείρηση έχει το δικαίωμα να λειτουργήσει στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου και να έχει στη διάθεση της χώρο από την εσωτερική αυλή του) όμως ως σελίδα πάντα θα υποστηρίζουμε το δίκαιο και να ισχύει για όλους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πάμε μπροστά και να δούμε καλύτερες μέρες.

Όσο αναφορά την περίπτωση του ‘Margarita’ αναμφίβολα αποτελεί ένα χώρο τον οποίο αγαπήσαμε όλοι εδώ και χρόνια και εμείς ως σελίδα πάντα στηρίζαμε με τα άρθρα μας την εν λόγω επιχείρηση. Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου ήταν λογικό πως αυτή η στιγμή θα ερχόταν και όφειλαν οι ιδιοκτήτες του ‘Margarita’ σε συνεννόηση με το Δήμο να εξασφαλίσουν χώρο σε μια άλλη περιοχή χωρίς να προκαλούν προβλήματα σε άλλα υποστατικά και επιχειρήσεις..

Παρόμοιες περιπτώσεις είχαμε και το παρελθόν με τις ψαροταβέρνες της Πιαλέ Πασιά και το Caprice όπου είχε κριθεί αναγκαία η κατεδάφιση τους για να γίνουν έργα και παραχωρήθηκαν άλλοι χώροι από το Δήμο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται ίσα προς όλους μακριά από ευαισθησίες και ο καθένας να διεκδικεί το δίκαιο του μέσα σε λογικά πλαίσια χωρίς λαϊκισμούς και να παραθέτει τα στοιχεία που απαιτούνται.

Επίσης ο Δήμος έχει υποχρέωση να στείλει το σωστό μήνυμα στους επιχειρηματίες της πόλης αλλά και τους εκάστοτε επενδυτές ότι οι αποφάσεις του βασίζονται πάντοτε σε θέσεις αρχών μακρυά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαικισμούς.

Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασισθεί στη συνεδρία της Τρίτης του Δημοτικού Συμβουλίου για το όλο θέμα και να ελπίσουμε πως και οι 2 πλευρές θα βρουν το δίκαιο τους μέσα στους νόμους που διέπουν τη χρήση του πλακόστρωτου χώρου.

Εμείς ως σελίδα ποτέ μα ποτέ μας, ειδικά σε έτσι σοβαρά θέματα δεν θα λαϊκίζουμε για κάποια κλικς και μέσα από σοβαρή έρευνα των γεγονότων θα παραθέτουμε την άποψη μας και θα σας ενημερώνουμε με εγκυρότητα και σοβαρότητα. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να λειτουυργούν τα διάφορα τοπικά μέσα αν θέλουν να θεωρούνται σοβαρά και όχι απλά  να αντιγράφουν αναρτήσεις από το facebook, να προκαλούν και μετά από μια μέρα να την κατεβάζουν. Η  ενημέρωση θέλει σοβαρότητα…

Το αρχοντικό της Κυράς της Λάρνακας Ευανθίας Πιερίδη

(Από το βιβλίο του Σωκράτη Αντωνιάδη, «Η Λάρνακα του Πουρίνου».)

H Ευανθία Πιερίδη γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1867. Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του Ιωάννη Πιερίδη και της Καλλιόπης Ραφαήλ Χάββα από την Αλεξανδρέττα. Η Ε. Πιερίδη δεν παντρεύτηκε. Αφιέρωσε τη ζωή της σε αγαθοεργίες υπέρ των πασχόντων συμπολιτών της.

Ευανθία Πιερίδη.

Έκτισε δύο πτέρυγες στο παλιό νοσοκομείο Λάρνακας, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 1934, ενώ το διώροφο αρχοντικό των γονιών της, στην περιοχή του Λαρνάκου, το δώρισε στην πόλη το 1910 με σκοπό να στεγάσει το Δημοτικό Πτωχοκομείο (εγκαινιάστηκε το 1917). Όπως αναφέρει ο Ν. Γ. Κυριαζής, το Πτωχοκομείο απάλλαξε τη Λάρνακα: «…από τα σμήνη των μεταβαλλόντων την επαιτείαν εις επάγγελμα». Με χρήματα που άφησε στονΔήμο Λάρνακας, κτίστηκε τη διετία 1940-1942 απέναντι από το Πτωχοκομείο η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογαλακτούσης. Επί δημαρχίας Αννίβα Φράνσις (1967-1975), το παλιό κτήριο του Πτωχοκομείου κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.

Το αρχοντικό των γονιών της στου Λαρνάκου. Το δώρισε και για να γίνει Πτωχοκομείο (Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας).
Το αρχοντικό των γονιών της στου Λαρνάκου. Το δώρισε για να γίνει Πτωχοκομείο (Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας).

Άφησε μεγάλα χρηματικά κληροδοτήματα σε κοινωφελείς και θρησκευτικούς οργανισμούς και βοήθησε πολλούς άπορους μαθητές των σχολείων της Λάρνακας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη διαθήκη της, η βοήθεια θα δίνεται σε άπορους μαθητές, «ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος». Τιμήθηκε με τη διάκριση του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Image result for αρχοντικό ευανθίας πιερίδη

Τέλος, κληροδότησε στην πόλη το γνωστό αρχοντικό, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, με την πρόνοια όπως τα έσοδα από την ενοικίασή του να χρησιμοποιούνται «δια τας ανάγκας του Νοσοκομείου Λάρνακας».

Το 1933, αγόρασε στο παραλιακό μέτωπο το αρχοντικό Μώζερα, το οποίο ακολούθως δώρισε στην πόλη για τη στέγαση του δημαρχείου.

Πέθανε το 1934.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »