Breaking News

Σχέδιο στήριξης σε μικρες επιχειρήσεις με απευθείας επιδότηση (ΒΙΝΤΕΟ)


Πηγή: alphanews.live

Nέο πακέτο στήριξης που επικεντρώνεται αυτή τη φορά στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους αυτοεργοδοτούμενους προσφέροντας τους χορηγία, φθηνή ρευστότητα και φορολογικά κίνητρα στους ενοικιαστές για μείωση των ενοικίων ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τρία συνολικά νομοσχέδια τα οποία θα προωθηθούν στη βουλή και καλύπτουν το νέο αυτό πακέτο.

Περί στήριξης των επιχειρήσεων

Ο Νόμος αυτός, προβλέπει χορηγία στις μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, δηλαδή τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτούς που εργοδοτούν μέχρι 10 άτομα ως ακολούθως:

1.     Επιχειρήσεις σε πλήρη αναστολή εργασιών μέχρι την 3η Μαΐου:  €2625

2.     Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι σε πλήρη αναστολή εργασιών μετά την 4η Μαΐου: €3500

3.     Επιχειρήσεις σε μερική αναστολή εργασιών μέχρι την 3η  Μαΐου: €1875

4.     Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι σε μερική αναστολή εργασιών μετά την 5η Μαΐου: €2500

5.     Αυτοτελώς εργαζόμενοι σε πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών μέχρι την 3η  Μαΐου:  €1125

6.     Αυτοτελώς εργαζόμενοι που συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών μετά την 4η Μαΐου:  €1500

«Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται σημαντική βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις, για κάλυψη αναγκών την περίοδο της κρίσης όπως για παράδειγμα η κάλυψη ενοικίων, ορισμένων οφειλών σε προμηθευτές ή άλλα λειτουργικά έξοδα. Επισημαίνεται ότι παράλληλα με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους αυτών των επιχειρήσεων», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Νόμος προβλέπει επίσης την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυημένων δανείων ύψους 1.5 δις Ευρώ ως ακολούθως:

·     300 εκ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εργοδοτούν κάτω από δέκα άτομα

·     1 δις ευρώ σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

·     200 εκ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις.

«Το ποσοστό εγγύησης των δανείων θα είναι για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους της τάξης του 85% από το κράτος και 15% από τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα καλύπτεται το 70% της εγγύησης από το κράτος και το 30% από τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα δάνεια θα δίνονται για διάρκεια τριών μηνών μέχρι έξι χρόνων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με πολύ ευνοϊκούς όρους και ευνοϊκό επιτόκιο. Η συνολική ρευστότητα η οποία δύναται να διοχετευθεί στην αγορά μέσω των εγγυημένων δανείων θα κυμανθεί κοντά στα €6δις», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κίνητρα για μείωση των ενοικίων

Ο Νόμος προνοεί ότι θα δίνεται σε αυτούς φορολογική ελάφρυνση κατά 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου, νοουμένου ότι η μείωση του ενοικίου δεν θα είναι μικρότερη του 30% του μηνιαίου ενοικίου και δεν θα υπερβαίνει το 50% του ενοικίου.

«Και τα τρία νομοσχέδια, τα οποία εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από τη Βουλή όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί όπως είπα στην αρχή, είναι σύμφωνα με το πλαίσιο χαλάρωσης των κρατικών ενισχύσεων, το οποίο ειδικά παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προσωρινό μέτρο για αντιμετώπιση της κρίσης», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »