Breaking News

Συνωστισμός στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την εφαρμογή της νέας διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου


Συνωστισμός, ουρές και μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 458/2017 που προνοεί νέα διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρόβλημα παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο στις αναχωρήσεις επιβατών, λόγω, όπως φαίνεται, της μη στελέχωσης από την Αστυνομία ικανοποιητικού αριθμού σημείων ελέγχου των διαβατηρίων.

Παρά το γεγονός ότι κατά το διαβατηριακό έλεγχο σχηματίστηκαν ουρές από επιβάτες, εντούτοις δεν υπήρξε καθυστέρηση στο πτητικό πρόγραμμα του αεροδρομίου Λάρνακας.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρεται, αναμένεται να λυθεί μερικώς με την τοποθέτηση από την Αστυνομία των λεγόμενων boarder express στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η εγκατάσταση των οποίων θα πάρει περίπου 5 – 6 μήνες.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα, η Αστυνομία θα πρέπει να εξεύρει τρόπους επίλυσης του προβλήματος που έχει παρατηρηθεί κατά το διαβατηριακό έλεγχο, από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Εξάλλου σύμφωνα με την Αστυνομία, «η Δύναμη συνεργάζεται με την Hermes Airports με στόχο την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου Ευρωπαίων πολιτών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, βάσει Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Αστυνομία «θεωρεί απαραίτητο να ακολουθηθεί το παράδειγμα που υιοθετείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου η τεχνολογία αξιοποιείται κατά κόρον για να αντικατασταθεί μεγάλο μέρος αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Για το σκοπό αυτό η Αστυνομία συνεργάζεται με την υπεύθυνη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes Airports και με άλλους αρμόδιους φορείς».

Σημειώνεται πως «έχει ήδη αυξηθεί στο μέτρο του δυνατού, το προσωπικό που εργάζεται έτσι ώστε να γίνεται ο διαβατηριακός έλεγχος  σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και η κατάσταση παρακολουθείται. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας και της συνεργασίας με την υπεύθυνη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων της Κύπρου, μέλημα της Δύναμης είναι η ασφαλής διακίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».

Εξάλλου «η Διοίκηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης παρακολουθεί την όλη κατάσταση, για επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων ενδεχομένως να προκύπτουν».

Η Αστυνομία και η Hermes Airports με ανακοινώσεις τους την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν πως «λόγω της νέας διαδικασίας είναι δυνατόν να αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος διαβατηριακού ελέγχου των επιβατών» καλώντας το κοινό να προσέρχεται στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν την πτήση του και να έχει έτοιμα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Πηγή:



Κύριες Ειδήσεις





Translate »