Breaking News

Στο στόχαστρο του φόρου η υπηρεσία Airbnb στην Κύπρο


Πονοκέφαλο για τις κυπριακές αρχές αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης και στην Κύπρο, της υπηρεσίας Airbnb. Η ενοικίαση, εκ μέρους των ιδιοκτητών, υποστατικών τους, μέσω της συγκεκριμένης, διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας, χωρίς να δηλώνουν τις συμφωνίες αυτές στις φορολογικές αρχές έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε πρώτο στάδιο, επιχειρεί να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες των εν λόγω υποστατικών.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Βοηθός Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαδικασία εντοπισμού των ιδιοκτητών υποστατικών στην Κύπρο, τα οποία που τίθενται προς ενοικίαση μέσω της Airbnb και άλλων συναφών ιστοσελίδων. Ακολούθως έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους, καλώντας τους να δηλώσουν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που αποκόμισαν μέχρι σήμερα από τη συνεργασία τους με την εν λόγω υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμα: Κάκκουρας: Αναμένονται 3,5 εκατ. τουρίστες
Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκίδης, οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε δήλωση επιπλέον εισοδημάτων τους. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης τους, το Τμήμα Φορολογίας θα υπολογίσει το φορολογηθέν ποσό κατ’ εκτίμηση, στη βάση πληροφοριών/δεδομένων που έχει στη διάθεση της η υπηρεσία.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν την περίοδο που τα καταλύματα αυτά ήταν ενοικιασμένα, είναι δύσκολο να υπολογιστεί επ’ ακριβώς το φορολογηθέν ποσό.

«Ζόρι» η συνεργασία με Airbnb
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κύπρος έχει έλθει σε επαφή με την ίδια την Airbnb, με σκοπό την παραχώρηση πληροφοριών για τις ενοικιάσεις υποστατικών στο νησί, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση για μια τέτοια κίνηση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η εμπειρία άλλων χωρών από την επικοινωνία τους με την Airbnb, καταδεικνύει ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι θετικές στην παραχώρηση τέτοιων στοιχείων. «Κάποιες χώρες επικοινώνησαν μαζί τους, αλλά δεν έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν με ανταλλαγή δεδομένων. Εμείς περιμένουμε να γίνει μια τέτοια ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της εταιρείας και μιας συγκεκριμένης χώρας και μετά να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας.

Ραγδαία αναπτυσσόμενη η Airbnb
Η Airbnb αποτελεί πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει σε άτομα να μισθώσουν ή να νοικιάσουν διαμερίσματα, σπίτια ή ακόμα και δωμάτια στις οικίες τους. Ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φραντσίσκο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ κι μέχρι σήμερα στο δίκτυο της περιλαμβάνονται περισσότερα από 3 εκατομμύρια καταλύματα σε 191 χώρες. Επί της ουσίας, η εν λόγω πλατφόρμα ανταγωνίζεται ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, προσφέροντας την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα διαμερίσματα και τις οικίες τους σε τρίτους, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Λόγω και του τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί η πλατφόρμα, επιτρέπει στους συνεργαζόμενους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν τα υποστατικά τους, χωρίς να φαίνεται πουθενά το πόσες ενοικιάσεις έγιναν, για πόσο διάστημα και πόσα χρήματα καταβλήθηκαν από τους ενοικιαστές. Εξ’ ού και η Airbnb, η οποία αποτελεί και τον leader της συγκεκριμένης αγοράς, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, αφενός για φορολογικούς λόγους και αφετέρου για θέματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος των αρμοδίων αρχών για την ασφάλεια των υποστατικών.

Πάνω από 300 καταλύματα στην Κύπρο
Στην Κύπρο, το πεδίο δραστηριοποίησης της εν λόγω πλατφόρμας είναι ακόμα σχετικά μικρό, συγκριτικά με άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής, προσφέρονται περίπου 300 σπίτια/διαμερίσματα μέσω της Airbnb, και άλλων παρεμφερών ιστοσελίδων. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον ένας μεγάλος αριθμός τουριστών στην Κύπρο επιλέγει να μην μένει σε ξενοδοχεία, υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες υποστατικών που συνεργάζονται με την Airbnb θα αυξηθούν. Σε ότι αφορά τις τιμές, βάσει και της ιστοσελίδας, ο μέσος όρος χρέωσης για μια νύχτα στην Κύπρο υπολογίζεται στα €83. Σύμφωνα με παραδείγματα από την ιστοσελίδα Airbnb, διαμέρισμα στη Λάρνακα διατίθεται πως €21 ευρώ την ημέρα, στη Λεμεσό προς €31, ενώ βίλα στην Αγία Νάπα ενοικιάζεται με €88 το βράδυ.

Βολές ΠΑΣΥΞΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό
Θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από την ενοικίαση υποστατικών μέσω της Airbnb θέτουν οι ξενοδόχοι. Μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι «εγείρεται σοβαρό πρόβλημα από το γεγονός ότι τα καταλύματα αυτά που δεν είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΤ, προωθούνται μέσω αυτών των ιστοσελίδων και προξενούν αθέμιτο ανταγωνισμό στη νόμιμη βιομηχανία». Προχωρώντας, ο Γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι ο σύνδεσμος αναμένει όπως σύντομα συγκληθεί σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων, προκειμένου να τροχοδρομηθούν οι διάφορες νομικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπει έλεγχος στα θέματα φορολόγησης, ασφάλειας και υγείας των εν λόγω υποστατικών.

Διαβάστε ακόμα: 1,4 εκατ. επιβάτες τον Αύγουστο στα αεροδρόμια


Κύριες Ειδήσεις





Translate »