Οι επενδυτές αιτούνται κατασκευή και λειτουργία πλωτής τουριστικής ανάπτυξης με πισίνες κι εστιατόρια στη Λάρνακα, στο μέτωπο της Πιαλέ Πασιά
Στον πάγο έβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο μία μεγάλη επένδυση Κυπρίων επιχειρηματιών στη Λάρνακα και συγκεκριμένα το αίτημά τους για κατασκευή μίας πλωτής τουριστικής ανάπτυξης συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ. Λόγω νομοθετικού κενού και λόγω της συγκεκριμένα της ανυπαρξίας νομοθεσίας που να διέπει την κατασκευή και τη λειτουργία μιας τέτοιας τουριστικής πλατφόρμας, το Υπουργικό αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρία να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση και να απευθυνθεί ξανά στον Γενικό Εισαγγελέα για να ζητήσει εκ νέου τη γνώμη του.
Φαίνεται πως η μόνη διέξοδος για τη νόμιμη αδειοδότηση τέτοιου είδους επενδύσεων είναι η έγκριση από τη Βουλή ενός εναρμονιστικού νομοσχεδίου που αφορά στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αλλά ακόμα και τότε θα χρειαστεί η σύσταση ειδικής στρατηγικής μια διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα.
Η επένδυση
Η πρόταση είχε υποβληθεί από το 2014 από την εταιρεία Toumazos Andreou Enterprises και είχε λάβει την κατ’ αρχήν συγκατάθεση του Δήμου Λάρνακας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η πλωτή πλατφόρμα θα τοποθετείτο σε μικρή απόσταση από την οδό Πιαλέ Πασιά, παράλληλα προς αυτήν, και θα συνδεόταν με την ξηρά με αποβάθρα που θα κατασκεύαζε η εταιρεία και θα παραχωρείτο δωρεάν στην Αρχή Λιμένων Κύπρου για να χρησιμοποιείται ελεύθερα από το κοινό. Στην πλατφόρμα θα λειτουργούσαν εστιατόρια, καφετέριες, αίθουσα δεξιώσεων και συνεδρίων, πισίνες κι άλλες υπηρεσίες τουριστικού χαρακτήρα. Μάλιστα η πλατφόρμα θα ήταν μετακινούμενη.
Σύμφωνα δε με τη μελέτη βιωσιμότητας η επένδυση, που άλλη παρόμοια δεν θα υπήρχε στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ελκυστική και βιώσιμη και θα δημιουργούσε τουλάχιστον 250-300 νέες θέσεις εργασίας…
Δεν υπάρχει νόμος
Η αιτία που έκρινε το αποτέλεσμα της αίτησης της εν λόγω εταιρείας, μάλιστα ύστερα από τρία χρόνια συζητήσεων με τις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες – εκ των οποίων κάποιες τοποθετήθηκαν υπέρ κι άλλες κατά – ήταν η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε απαντήσει από τον Οκτώβριο του 2015 σε ερώτημα του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας για παρόμοια υπόθεση ότι δεν προβλέπεται από κανένα νόμο η αδειοδότηση κατασκευής κινούμενης πλατφόρμας στη θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται από την Κ.Δ. Όπως σημειώνεται στη ίδια γνωμάτευση, η αιγιαλίτιδα ζώνη θεωρείται έδαφος της Κ.Δ. και η εποπτεία και/η διάθεση της ανήκει αποκλειστικά σύμφωνα με το Σύνταγμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, νοουμένου ότι υπάρχει και σχετικός νόμος που ρυθμίζει τέτοιου είδους διάθεση.
Δεδομένου ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει, που να δίνει δηλαδή το δικαίωμα είτε στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας να νηολογήσει την πλατφόρμα, είτε σε άλλη αρχή να εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας για αδειοδότηση των χώρων εστίασης, η αίτηση μπήκε στον πάγο μέχρι νεοτέρας…
Θετικοί οι τεχνοκράτες
Υπέρ της επένδυσης είχαν ταχθεί ο Δήμος Λάρνακας, τόσο ο νυν όσο και ο πρώην δήμαρχος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζονταν όλες οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια τμήματα. Η Αρχή Λιμένων Κύπρο είπε επίσης το «ναι», νοουμένου ότι θα συναινούσε η Πολεοδομία. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ήταν θετικό υπό όρους, όπως κι ο ΚΟΤ.
Κατά είχε ταχθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με το σκεπτικό ότι η αποβάθρα θα αποτελούσε σημαντική παρέμβαση στην περιοχή του Κάστρου στη Λάρνακα. Πρότεινε ωστόσο όπως η επένδυση γίνει μετά την Πιαλέ Παλιά και συγκεκριμένα στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου.
Όπως έχει πληροφορηθεί ο «Π» σε αυτή τη φάση το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας φαίνεται να έχει βρει τη λύση στο θέμα της αδειοδότησης της πλατφόρμας: να την εγγράψει ως πλοίο. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει αφού ο ΚΟΤ δεν θα μπορεί να δώσει άδεια λειτουργίας στους χώρους εστίασης της πλατφόρμας καθώς προϋπόθεση για τον οργανισμό είναι τα υποστατικά που αδειοδοτεί να έχουν πολεοδομική άδεια. Η πορεία της αίτησης φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα πάρει ο Γενικός Εισαγγελέας, με τον οποίο ανέλαβε να έρθει σε επαφή ο Υπουργός Μεταφορών.
Πηγή: politis.com.cy