Breaking News

Στον αέρα ο 13ος μισθός για πολλές επιχειρήσεις


Πηγή: sigmalive.com
Ο 13ος μισθός είναι κατοχυρωμένος συνταγματικά μόνο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Αμφίβολη είναι η καταβολή του 13ου μισθού για αρκετούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Άντης Αποστόλου, Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι διαχρονικά ο 13ος μισθός και η καταβολή του ρυθμιζόταν μέσα από τις  συμφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζομένους. Ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε ότι ο 13ος μισθός είναι κατοχυρωμένος συνταγματικά μόνο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη και τρόποι καταβολής του 13ου μισθού, αφού δεν καθορίζεται μέσα από κάποια συγκεκριμένη νομοθεσία. Σημείωσε ότι κάποιοι εργοδότες καταβάλλουν ολόχρονα τον 13ο μισθό, με βάση το συνολικό ετήσιο εισόδημα, ενώ άλλοι εργοδότες αφαιρούν περιόδους που αφορούν άδειες μητρότητας ή ασθενείας. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο ζήτημα που «καίει» και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται επανειλημμένα, ανέφερε ο κ. Αποστόλου, ο 13ος μισθός έχει κερδηθεί ως δικαίωμα από τους εργαζόμενους που τον λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε ότι φέτος, λόγω και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, αν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζομένους, η υπόθεση μπορεί να επιλυθεί στο τμήμα εργασιακών σχέσεων και μπορεί να διευθετηθεί βάσει του κώδικα εργασιακών σχέσεων.

Τόνισε ο κ. Αποστόλου ότι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στα σχέδια επιδότησης, θα πρέπει να καταβάλουν 13ο  μισθό, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Επανέλαβε ότι υπάρχει η απαίτηση εκ μέρους των εργοδοτών, το κράτος να συνεισφέρει μέρος του 13ου μισθού.

Επίσης ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα να καταβάλουν ολόκληρο τον 13ο μισθό, ίσως καταβάλουν μέρος του 13ου μισθού ή ακόμη και σταδιακά μέσα στο επόμενο έτος.

Εξέφρασε ωστόσο σιγουριά για το ότι δεν θα είναι πολλές οι περιπτώσεις διαφωνίας, ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά όσες και να είναι θα μπορέσει να βρεθεί μία λύση από τους λειτουργούς του τμήματος εργασιακών σχέσεων.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »