Breaking News

Στον αέρα οι περικοπές όλων των δημοσίων υπαλλήλων


Οι δικαστικές αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και στα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων δημιουργούν ανησυχίες για επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Ανησυχίες, οι οποίες δεν είναι τωρινές αλλά χρονολογούνται και αποτυπώνονται καθεχρονικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Το σύνολο των περικοπών στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2012 μέχρι σήμερα προσεγγίζει, όπως αναφέρεται δημοσίως, τα €3 δις και είναι προφανές ότι εάν το Κράτος κληθεί ή υποχρεωθεί να καταβάλει αυτά τα ποσά, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Παρά ταύτα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο. 

 

Τον περασμένο Νοέμβριο δικαιώθηκαν 115 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της απόφασης της Κυβέρνησης να περικόψει μέρος των συντάξεών τους της περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η Δημοκρατία ζήτησε την αναστολή της απόφασης. Την περασμένη Δευτέρα το Διοικητικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη τη μείωση του εφάπαξ ποσού, το οποίο δικαιούνταν να λάβουν κατά την αφυπηρέτησή τους δημόσιοι υπάλληλοι. Η Δημοκρατία θα ασκήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έφεση. Επίσης, δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και για τις περικοπές στους μισθούς τους, αλλά η δικαστική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
Οι αποφάσεις αφορούν, για την ώρα τουλάχιστον, μόνον όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εμπρόθεσμα και, συγκεκριμένα, εντός 75 ημερών. Πρόκειται για την προθεσμία που δίδει το Σύνταγμα στον πολίτη να υποβάλει προσφυγή στο Ανώτατο παραπονούμενος για μια απόφαση της Κυβέρνησης, που τον επηρεάζει. Οι 75 ημέρες αρχίζουν να μετρούν από την ημέρα που του γνωστοποιείται η απόφαση.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »