Breaking News

Στέφανος Κουρσάρης:“Νεκρόπολη” η Λάρνακα, κλείνουν η μια μετά την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Πηγή: alphanews.live

Νέος πονοκέφαλος δημιουργείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απόρροια της αύξησης των επιτοκίων αφού οι επιχειρηματίες θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν όλο και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Στέφανος Κουρσάρης, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ χαρακτήρισε τις τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων ως το κερασάκι της τούρτας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Δεν μας έφταναν τα προηγούμενα όλα, εδώ έχουμε μια σημαντικότατη αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 1,25%. Είναι πολύ σημαντική αύξηση και είναι προβλεπτό και ήδη το έχουν δηλώσει ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των επιτοκίων, σημαίνει ότι αρχικά θα περιοριστούν οι επενδύσεις αφού το χρήμα θα στοιχίζει πιο ακριβά ενώ την ίδια στιγμή θα περιοριστούν και οι οποιεσδήποτε αναπτύξεις. Κατ’ επέκταση σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη πολύ σύντομα η οικονομία μαθηματικά θα οδηγηθεί σε μια ύφεση και όχι σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Επιπλέων, είπε, τα υφιστάμενα δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται με δυσκολία, σίγουρα τώρα με την αύξηση της δόσης, κάποιοι δανειολήπτες θα δυσκολευτούν να πληρώνουν το υπόλοιπο της δόσης με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα κόκκινα δάνεια.

“Και τρίτον, το οποίο είναι και το ζητούμενο από την θέση της ΕΕ για αύξηση των επιτοκίων, είναι να μειωθεί η ζήτηση για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.”

Ο κ. Κουρσάρης διερωτήθηκε από που θα πάρουν πελάτες οι επιχειρήσεις αφού θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης και του τζίρου δημιουργώντας ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση όπου 8 στο σύνολο τους κρεοπωλεία έβαλαν λουκέτο ενώ μίλησε για την Λάρνακα χαρακτηρίζοντας την ως μια “νεκρόπολη”, αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κατέβασε ρολά. Τέλος, έκανε έκκληση προς όλους όπως συνδράμουν για να σωθούν οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, διαφορετικά όπως είπε θα επικρατήσει μονοπώλιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »