Σπρώχνουν την αδειοδότηση Castle Hotel στο Μακένζυ


Πηγή: stockwatch.com.cy

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της αδειοδότησης του «Sand Beach Castle Hotel», της εταιρείας Ramaco Cyprus Development Ltd, στην οδό Μακένζυ, μετά την επιστολή που απέστειλε το τμήμα περιβάλλοντος στο δήμο Λάρνακας εις απάντηση της έκθεσης πληροφοριών και της μηχανολογικής μελέτης που ετοίμασε και υπέβαλλε ο κύριος του έργου μέσω του δήμου Λάρνακας.

Στην επιστολή του τμήματος περιβάλλοντος, την οποία εξασφάλισε η StockWatch και δημοσιοποιεί αυτούσια, καταγράφεται η διαδρομή του έργου και οι προσπάθειες της εταιρείας να εξασφαλίσει τελικά την άδεια παρά την απόρριψη λόγω των αυθαιρεσιών και παρεμβάσεων σε προστατευόμενο χώρο της παραλίας χωρίς να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.

Στην επιστολή το τμήμα περιβάλλοντος επισημαίνει ότι με βάση το νόμο δεν μπορεί να εξετάσει ένα έργο το οποίο έχει ήδη θεμελιωθεί ή έχει προχωρήσει στα κατασκευαστικά έργα και ρίχνει τη μπάλα στο δήμο Λάρνακας.

Ο δήμος Λάρνακας έχοντας στα χέρια του την επιστολή του τμήματος περιβάλλοντος αποφάσισε να επανεξετάσει στην αρμόδια πολεοδομική επιτροπή του δήμου το αίτημα της Λιβανέζικης εταιρείας Ramaco Cyprus Development Ltd, για αδειοδότηση του έργου.

Η επιστολή προς το δήμο Λάρνακας από το τμήμα περιβάλλοντος αποστάληκε στις 8 Ιουνίου 2022 και αναφέρεται στο ιστορικό του έργου. Περιλαμβάνεται επίσης και επιστολή του τμήματος δημοσίων έργων προς το τμήμα περιβάλλοντος με ημερομηνία 12 Απριλίου 2022, με την οποία το τμήμα δημοσίων έργων επισημαίνει ότι δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση στην αδειοδότηση του έργου διότι: Πρώτον οι προτεινόμενες επεμβάσεις εντός της ζώνης προστασίας έχουν κατασκευαστεί και υφίστανται εδώ και αρκετό καιρό και ως εκ τούτου οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις διεργασίες της στερεομεταφοράς έχουν ήδη λάβει χώρα τόσο στο σημείο των επεμβάσεων όσο και στις γειτνιάζουσες περιοχές και δεύτερο σύμφωνα με τα πιο πάνω όπως έχει διαμορφωθεί η παραλία στην ευρύτερη περιοχή το τμήμα δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση νοουμένου ότι το αίτημα θα τύχει έγκρισης από τα αρμόδια τμήματα και αρχές.

Αυθαιρεσίες και αναστολή εργασιών

Υπενθυμίζεται ότι η λιβανέζικη εταιρεία η οποία αγόρασε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια στις 28/12/2015 η οποία αφορούσε αλλαγή χρήσης της υφιστάμενης τουριστικής μονάδας (ξενοδοχείο «Κάστρο») σε εστιατόριο και πριν εξασφαλίσει την άδεια άρχισε εργασίες στην οικοδομή επεκτείνοντας το ξενοδοχείο στη ζώνη προστασίας της παραλίας, με αποτέλεσμα ο δήμος Λάρνακας να αναγκαστεί να λάβει δικαστικά μέτρα για την εξασφάλιση διατάγματος αναστολής εργασιών, το οποίο και εξασφαλίστηκε.

Απ’ εκεί και πέρα η εταιρεία ξεκίνησε ένα αγώνα με μια σειρά επαφών ώστε να εξασφαλίσει τελικά τις σχετικές άδειες. Στις 27/12/2018 κατόπιν διαβουλεύσεων με άλλα τμήματα και λόγω της έκτασης των εργασιών, υπέβαλε νέα αίτηση κατά παρέκκλιση που αφορούσε ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και απόσυρση της προηγούμενης αίτησης με αρ. Α115/17.

Η τελευταία αίτηση μελετάται από το δήμο και αναμένονται διαβουλεύσεις με αρμόδια τμήματα για να υποβληθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και να παραπεμφθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο Μελέτης Παρακλήσεων.

Σημαντικά σημεία της επιστολής του τμήματος περιβάλλοντος

Σε επιτόπια επίσκεψη στο χώρο του έργου στις 5.7.2018 το τμήμα περιβάλλοντος με επιστολή του στο δήμο Λάρνακας αναφέρει ότι διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω ξενοδοχείο έχει ήδη κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και δεν συνιστά προσθηκομετατροπές αλλά νέα οικοδομή.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει εργασίες ανάκτησης και επέμβασης εντός του θαλάσσιου χώρου χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου η θέση του τμήματος περιβάλλοντος είναι ότι δεν συνηγορεί στην έκδοση αδειών για το ξενοδοχείο και ζήτησε ενημέρωση για σχετικές ενέργειες για αποκατάσταση του χώρου ειδικά όσον αφορά τα έργα στη θάλασσα.

Το τμήμα αλιείας επίσης με επιστολή του στις 13.7.2018 αναφέρει ότι δεν συνηγορεί στην αδειοδότηση του έργου και ζήτησε την αποκατάσταση του χώρου από τις αυθαίρετες επεμβάσεις.

Ακολούθως, μετά από αίτημα του κυρίου του έργου στις 21.10.2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του τμήματος περιβάλλοντος και του κύριου του έργου με αίτημα τους την ενεργοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αξιολόγησης του ξενοδοχείου και των επεμβάσεων στην ακτή.

Το τμήμα περιβάλλοντος με επιστολή στις 5.5.2021 προς τον κύριο του έργου αναφέρει ότι διαπιστώθηκε ότι στον παράκτιο χώρο του ξενοδοχείου έγιναν επεμβάσεις για την ακτομηχανική προστασία του έργου χωρίς αδειοδότηση.

Στις 16.11.2021 μέσω του δήμου Λάρνακας ο κύριος του έργου υπέβαλε έκθεση πληροφοριών και ακτομηχανική μελέτη. Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες για τις κατασκευαστικές εργασίες για το κομμάτι του ξενοδοχείου που δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Εν κατακλείδι το τμήμα περιβάλλοντος αναφέρει ότι το διαχρονικό πρόβλημα των παράνομων εγκαταστάσεων και δράσεων όπως οι προσθηκομετατροπές του κτηρίου και η αναδιαμόρφωση της ακτής με τη μεταφορά ογκόλιθων και άλλων υλικών στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο έχουν γίνει εδώ και χρόνια χωρίς την εμπλοκή και την εφαρμογή των νομοθεσιών από τις αρμόδιες αρχές που είναι ο δήμος Λάρνακας και ο έπαρχος Λάρνακας για την άρση των παρανομιών, ως εκ τούτου το τμήμα περιβάλλοντος δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να προτείνει μέτρα μετριασμού ή αποκατάστασης διότι δεν διαθέτει στοιχεία για την πρότερα κατάσταση του χώρου, γι’ αυτό η θέση είναι όπως οι παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες τύχουν χειρισμού από τις αρχές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου


Κύριες Ειδήσεις





Translate »