Σκηνικό βγαλμένο από άλλη εποχή – Το ρετρό λεωφορείο της Λάρνακας


Είναι κάτι σαν το παλιό καλό κρασί, που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και καλύτερο. Ο λόγος για το λεωφορείο αντίκα που εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί στους δρόμους της Λάρνακας και στα περίχωρα και όλοι παραμιλάνε από θαυμασμό. Είναι ένα κινητό μουσείο, που προκαλεί βλέμματα θαυμασμού από όπου περνάει.
Ας γυρίσουμε λοιπόν το ρολόι της ιστορίας στα χρόνια εκείνα και να περιγράψουμε κάποιες “εικόνες”, σχετικές με το τι συνέβαινε, όταν το λεωφορείο της εποχής εκείνης, ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την “Οδύσσειά” του από κάποιο χωριό, με προορισμό τη πόλη. Τα παλιά λεωφορεία λοιπόν τότε ήταν “μακρυμούρικα” με 40 περίπου θέσεις. Στο πίσω μέρος τους υπήρχε μια μεταλλική σκάλα, όπου ο οδηγός ανέβαινε στην οροφή του και τοποθετούσε τις αποσκευές των επιβατών. Μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα διότι τα λογής πράγματα, θα έπρεπε να δεθούν καλά, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος, από τα πολλά “χοροπηδητά” των τροχών των λεωφορείων, πάνω στους υποτυπώδεις δρόμους της εποχής εκείνης, είτε να χαθούν κατά τη διαδρομή, είτε να καταστραφούν.

 

Οταν όλα ήταν έτοιμα και το λεωφορείο ξεκινούσε τη διαδρομή του, η εικόνα που παρουσίαζε ήταν πολύ κωμική. Στην οροφή του κάθε λογής πραμάτεια, από αποσκευές μέχρι και κότες, ενώ από τα παράθυρα φαινόντουσαν άνθρωποι και πολλά οικόσιτα ζώα, κατσίκες, πρόβατα και κ.ά.

DSC07932 (Small)

Κάπως έτσι λοιπόν εξελίσσονταν τα πράγματα την εποχή εκείνη, εως το το 1977 περίπου, όταν οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν σιγά-σιγά την αντικατάστασή τους μέχρι και σήμερα.
Για να μη χαθεί αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των συγκοινωνιών της χώρας η εταιρεία K.Stavrou Coaches Ltd επαναφέρει στο προσκήνιο το παλιό λεωφορείο με εκδρομές σε διάφορα αξιοθέατα της Λάρνακας καθώς και οργανωμένες κυπριακές βραδιές. Για το σκοπό αυτό μάλιστα δημιούργησαν και το δικό τους χώρο για να ενημερώνεται το κοινό για της εκδρομές.

 

Στην συζήτηση που είχαμε με την κυρία Κατερίνα Βασιλείου υπεύθυνη του γραφείου της εταιρείας μας ανέφερε ότι νοστάλγησε να ξαναδεί στους δρόμους το λεωφορείο αντίκα. Προέρχεται από οικογένεια που ήταν και είναι για χρόνια στο πηδάλιο της διαχείρισης λεωφορείων και κάτι τέτοιο θυμίζει τις μεγάλες δόξες της τότε κυπριακής αμαξοποιίας.
Έτσι ζήτησε από τον πατέρα της να θέσει σε εφαρμογή το λεωφορείο που για χρόνια ήταν κρυμμένο στο γκαράζ. Έτσι λοιπόν και έγινε.

DSC07923 (Small)

Φρεσκοβαμμένο πλέον, γυαλισμένο και καλοδιατηρημένο το λεωφορείο του 1965 άρχισε τις διαδρομές προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
Το πράσινο-κόκκινο λεωφορείο-ρετρό έχει στόχο την προσέλευση του κοινού ντόπιων και τουριστών στις καταπληκτικές εκδρομές που διοργανώνονται κάθε βδομάδα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ξένων επισκεπτών έχει φθάσει σε φανταστικά επίπεδα.Το νησί πλέον θεωρείται ως κατ’εξοχήν τουριστική χώρα και σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των επισκεπτών είναι στο τετραπλάσιο περίπου του πληθυσμού. Οι περιηγητές κατακλύζουν το νησί για τον ήλιο τη θάλασσα την ιστορία και τον πολιτισμό γιαυτο ενέργειες τέτοιου είδους είναι άξιες συγχαρητηρίων.
Εάν επιθυμείται λοιπόν να ζήσετε στιγμές μοναδικές δεν έχετε παρα να απευθυνθείτε στο γραφείο τη εταιρείας K.Stavrou Coaches Ltd με την επωνυμία LETS GO το οποίο βρίσκεται στην οδό Φίλιου Τσιγαρίδη 1 πλησίον κοινωνικών ασφαλίσεων για να ενημερωθείτε για τις εκδρομές που διοργανώνονται ολόχρονα.

DSC07959 (Small)

DSC07937 (Small)

DSC07930 (Small)

 

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »