Breaking News

Σε απόσταση δύο μέτρων και χωρισμένοι σε ομάδες οι εργάτες στις οικοδομές (VID)


Πηγή: alphanews.live

Σαρωτικές αλλαγές στα εργοτάξια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προνούν οι νέες οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας για επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα, στο πλαίσιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγο κορωνοϊού.

Μεταξύ αλλων προνοούνται  κάθε εργασία να εκτελείται από ένα άτομο ή να διατηρείται η ασφαλής απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων,

να αποφεύγεται η επαφή δέρμα με δέρμα ή/και πρόσωπο με πρόσωπο,

να χρησιμοποιείται μηχανικός εξοπλισμός για να ελαχιστοποιείται η διασύνδεση / επαφή των εργαζομένων,

να χρησιμοποιούνται φορητές κάμερες για έλεγχο της διεξαγόμενης εργασίας, χωρίς την φυσική παρουσία επιστάτη, όπου είναι δυνατόν.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η διατήρηση της ασφαλούς απόστασης των 2 μέτρων (μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης) για την εκτέλεση της εργασίας:

•Ελαχιστοποίηση της συχνότητας και της διάρκειας του χρόνου που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα μεταξύ τους .

Ελαχιστοποίηση του αριθμού των εργαζομένων που συμμετέχουν στην εκτέλεση αυτών των εργασιών.
Θέση εργαζομένων με τέτοιο τρόπο, έτσι, ώστε να εργάζονται δίπλα-δίπλα, ή χωρίς να βλέπουν / αντικρίζουν ο ένας τον άλλο, δηλαδή όχι πρόσωπο με πρόσωπο.

Μείωση του αριθμού των προσώπων που εισέρχονται σε εξοπλισμό ανύψωσης προσώπων για να μειωθεί η συμφόρηση και η επαφή ανά πάσα στιγμή.

Αύξηση του αερισμού σε κλειστούς χώρους.

Πλύσιμο ή απολύμανση των χεριών των εργαζομένων πριν και μετά τη χρήση οποιουδήποτε εργαλείου ή εξοπλισμού εργασίας. Όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται τα ίδια εργαλεία και ο ίδιος εξοπλισμός από το ίδιο πρόσωπο.

Χρήση μάσκας ή/και ασπίδας προστασίας προσώπου

Καθορισμός ομάδων εργαζομένων που πρέπει να εργαστούν σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων: Όσο το δυνατόν πιο μικρές μέχρι το πολύ τρία άτομα. Σταθερό προσωπικό – ίδια πρόσωπα εντός της ίδιας ομάδας. Μακριά από άλλους εργαζόμενους όπου είναι δυνατόν.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Κώστας Ρουσιάς ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση εξέφρασε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα. “Είναι μια ανάσα για όλους” είπε καθώς η ζημιά υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρω. Ερωτηθείς αναφορικα με την αγοραστική δύναμη των Κύπριων πολιτών για ακίνητα, συνέστησε υπομονή για περίοδο μηνών ώστε να διαφανούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.

 

Για τα τεστ κορωνοϊού που θα γίνουν στους εργαζόμενους στις οικοδομές, τόνισε ότι αυτό θα αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων για να βοηθήσει στην ψυχολογία και την παραγωγικότητα των εργολάβων και των εργαζομένων. Χαρακτήρισε τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας ανεφάρμοστες σε κάποιες περιπτώσεις, καθως οι εργασίες σε ένα εργοτάξιο εκτελείται ομαδική δουλειά.

 

“Εάν κάποιος βάζει ένα μάρμαρο, κάποιος πρέπει να του το δώσει. Σκοπός είναι να χωρίσουμε τους εργαζόμενους για παράδειγμα σε μια πολυκατοικία”



Κύριες Ειδήσεις





Translate »