Ποιες τράπεζες αναμένεται να συμβληθούν με το κράτος;
Τον Ιανουάριο θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή -όπως όλα δείχνουν- το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.
Μετά την έγκριση του Σχεδίου από την Κομισιόν, το Σχέδιο έχει μπει στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους, με στόχο την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τραπεζικοί κύκλοι που έχουν άριστη γνώση των γεγονότων και οι οποίοι μίλησαν στο Economy Today αναφέρουν ότι τα τρία βασικά στάδια έχουν ως εξής:
- Ο σωστός σχεδιασμός ώστε, αφενός να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ορθής πρακτικής
- Η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
- Η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας των τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει εφαρμογή σε όλους τους πελάτες, βάσει κριτηρίων.
«Τα δύο πρώτα τα έχουμε. Όσον αφορά στην υπογραφή, αυτή αναμένεται να πέσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Έπειτα οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να πάνε στην τράπεζά τους και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο θα δέχεται και θα αξιολογεί τις σχετικές αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση τον Ιανουάριο το Σχέδιο αναμένεται να τρέχει κανονικά», αναφέρουν.
Μετά την αίτηση υπαγωγής στο ΕΣΤΙΑ εκ μέρους των τραπεζών, θα ακολουθήσουν οι αναδιαρθρώσεις, οι εκτιμήσεις των ακινήτων και μετά η διαδικασία για την προστασία.
Η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις υπογραφές μεταξύ τραπεζών και Υπουργείου.
Εκείνο το οποίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι μεγάλοι παίκτες των στεγαστικών δανείων, ήτοι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική (με το νέο σχήμα), η ΚΕΔΙΠΕΣ (ό,τι απέμεινε από τον Συνεργατισμό) και η Alpha Bank, τραπεζικά σχήματα που συγκεντρώνουν περίπου το 95% των στεγαστικών δανείων, θα ενταχθούν κανονικά στο Σχέδιο.
«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να μπουν όλες οι τράπεζες, αλλά αυτές που έχουν πολλά προβληματικά στεγαστικά δάνεια. Από εκεί και πέρα αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το ενδιαφέρον και των υπολοίπων», σημειώνουν.
Εκείνο που εκτιμούν οι εν λόγω τραπεζικοί κύκλοι είναι ότι το Σχέδιο δεν αναμένεται να «τρέξει» περισσότερο από 6 μήνες, όταν και η χρησιμότητά του θα έχει εξαντληθεί καθώς οι ενδιαφερόμενοι που θα πληρούν τα κριτήρια θα έχουν υπαχθεί στο σύνολό τους.
Ωστόσο, τονίζουν, η ομαλή έκβαση των εξελίξεων βρίσκεται υπό την αίρεση «διαφόρων» παραγόντων που αφορούν κυρίως στο πολιτικό και όχι το τεχνοκρατικό σκέλος.
Τι απαντάει το Υπουργείο
Πήγες από το Υπουργείο Οικονομικών οι οποίες μίλησαν στο Economy Today, τοποθετούν από την πλευρά τους την πλήρη εφαρμογή στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρουν, ακόμα δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία, καθώς εκκρεμούν κάποιες διαδικασίες συντονισμού.
«Το χρονοδιάγραμμα που αναρτήθηκε είχε κάποια βάση αρχικά, ωστόσο λόγω του ότι καθυστερήσαμε να λάβουμε την έγκριση της Κομισιόν, αυτό έχει ανατραπεί», λένε.
Επισημαίνουν δε ότι οι διαδικασίες θα πάρουν ακόμα λίγες εβδομάδες, καθώς, πέρα από την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο και τις τράπεζες, θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο και να γίνει συντονισμός δύο υπουργείων.
Πηγή:Economy Today