Breaking News

Πόλεμος σε εξέλιξη 7 μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ


Έξι ακριβώς μήνες πριν την έναρξη της καταβολής εισφορών στο Ταμείο του ΓεΣΥ και επτά μήνες πριν την έναρξη της εφαρμογής της πρώτης φάσης του νέου Συστήματος, άρχισαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, να βγαίνουν σιγά σιγά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον «πόλεμο» που επίκειται να ξεσπάσει γύρω από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. 

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka πιο κάτω κάντε κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τόνισε μιλώντας από τη Βουλή ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί, ό,τι και να συμβεί, βάσει χρονοδιαγραμμάτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη του κόμματός του στην όλη προσπάθεια, έκανε λόγο για «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες στον δρόμο του ΓεΣΥ», ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο ΟΑΥ δεν διαβουλεύεται το Σύστημα με κανένα», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι διαδικασίες προωθούνται στη βάση του οδικού χάρτη που έχει ετοιμαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Υγείας: Φταίνε και οι γιατροί για τις λίστες

Την ίδια ώρα και ενώ η Βουλή έτυχε χθες ενημέρωσης τόσο από τον αρμόδιο υπουργό όσο και από τον ΟΑΥ για την εξέλιξη της πορείας των διαδικασιών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, πληροφορίες, οι οποίες άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονες το τελευταίο διάστημα, φέρουν συγκεκριμένα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να ετοιμάζονται για «επίθεση» εντός των επόμενων μηνών, με στόχο τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

 

Βεβαίως, επίσημα κανένα από τα κόμματα δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση, προς το παρόν.

 

Επί της ουσίας της προσπάθειας για εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΥ έδωσαν χθες λεπτομερή αναφορά στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, για την πορεία της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για τις αμοιβές των γιατρών στο ΓεΣΥ.

 

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου παραδέχθηκε ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ των προτάσεων και των απαιτήσεων του ΠΙΣ», ωστόσο, πρόσθεσε, «από την καταγραφή των δεδομένων προκύπτει ότι οι ειδικοί γιατροί, βάσει στοιχείων πλέον, στις πλείστες ειδικότητες θα αμείβονται περισσότερο στο ΓεΣΥ από ό,τι τώρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες».

 

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, από πλευράς του, ξεκαθάρισε ότι «η διαβούλευση συνεχίζεται. Έχουν ζητηθεί στοιχεία από τον ΠΙΣ και έχουν δοθεί. Έχουν δοθεί παραδείγματα για τις 29 από τις 32 ιατρικές ειδικότητες και ετοιμάζονται και για τις υπόλοιπες». «Μια μόνο ειδικότητα», είπε, «φαίνεται να αδικείται και όταν δούμε ότι κάποια ειδικότητα αδικείται, σίγουρα δεν θα αφήσουμε αυτή την αδικία να συνεχίζεται». Τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και να μην ενταχθούν οι περισσότεροι γιατροί στο ΓεΣΥ, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι αποτύχαμε».

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε το παράδειγμα άλλων χωρών στις οποίες αρχικά μπήκαν στο ΓεΣΥ λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς και σε διάστημα μερικών μηνών το ποσοστό της συμμετοχής ξεπέρασε το 90%». Ο υπουργός έδωσε και συγκεκριμένο παράδειγμα: «Στις Μπαχάμες, όπου προσφάτως εφάρμοσαν Σχέδιο Υγείας και έχουν παρόμοια με εμάς κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, αρχικά εντάχθηκε στο Σύστημα μόνο το 43% των γιατρών και σε διάστημα δέκα μηνών είχε ενταχθεί το 90% του ιατρικού κόσμου της χώρας».

 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «οι προτάσεις τέθηκαν στον ΠΙΣ βασισμένες στις σχετικές μελέτες. Δεν είναι θέμα συμφωνίας με τον ΠΙΣ. Ο κάθε γιατρός άλλωστε θα αποφασίσει σε ατομικό επίπεδο το κατά πόσο θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ ή όχι».

 

Επικοινωνία με κάθε γιατρό ξεχωριστά

Υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί «ότι οι γιατροί παραπληροφορούνται και παραπλανούνται και δεν έχουν ενώπιόν τους τα πραγματικά στοιχεία για το ΓεΣΥ», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «μία από τις προσπάθειες που θα καταβάλει τώρα ο ΟΑΥ είναι να έρθει σε επαφή με τον κάθε γιατρό ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει σωστή ενημέρωση στους γιατρούς, διότι στο τέλος ο κάθε γιατρός θα αποφασίσει για το αν θα συμβληθεί με το ΓεΣΥ ή όχι».

 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΟΑΥ αναφέρθηκε στις διαδικασίες που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη λέγοντας ότι το λογισμικό σύστημα προχωρεί κανονικά και εντός χρονοδιαγραμμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιδού τι θα πληρώνουμε για το ΓεΣΥ

 

Τα δύο κείμενα κανονισμών που αφορούν τις εισφορές και τις συμπληρωμές των δικαιούχων «κατατίθενται αμέσως στη Βουλή, ενώ άλλα δύο κείμενα κανονισμών, που αφορούν τους προσωπικούς και τους ειδικούς γιατρούς, έχουν περάσει από το νομοτεχνικό έλεγχο και επίσης θα οδηγηθούν στη Βουλή για ενσωμάτωσή τους στον βασικό νόμο για το ΓεΣΥ». «Εναπόκειται και στη Βουλή», είπε, «να δει αυτούς τους κανονισμούς κατά προτεραιότητα».

 

Ανέφερε, τέλος, ότι άρχισαν και οι προκαταρκτικές συναντήσεις με τα εργαστήρια και τους εμπλεκόμενους στον τομέα των φαρμάκων.

 

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δήλωσαν σύμμαχοι

Η χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ήταν η πρώτη επίσημη, ύστερα από αρκετούς μήνες διακοπής, με θέμα το ΓεΣΥ, έπειτα και από τη μεσολάβηση ενός και πλέον χρόνου από την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι από τα όσα «μας ενημέρωσαν ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΟΑΥ, οι διαδικασίες προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, τόνισε αρκετές φορές ότι το κόμμα του παραμένει αμετάθετο στον στόχο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι όποιες αναφορές γίνονται για τα κακώς έχοντα στον δημόσιο τομέα της Υγείας έχουν ως στόχο να επέλθουν οι απαραίτητες βελτιώσεις «και να αποτελέσουν τα νοσηλευτήρια τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ». «Θέλω να μας θεωρείτε σύμμαχους» είπε χαρακτηριστικά στον υπουργό.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι το κόμμα του «θα σταθεί δίπλα και μπροστά, έτσι ώστε αυτό το μεγάλο επίτευγμα του κυπριακού λαού, που ψηφίστηκε πέρσι από ολόκληρη τη Βουλή, να τύχει εφαρμογής. Ως ΔΗΚΟ θα σταθούμε δίπλα και μπροστά ώστε να προσφέρουμε αυτό το αγαθό σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Προβληματισμός εκφράστηκε από πλευράς του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου σε ό,τι αφορά την πορεία των διαδικασιών. Υπέδειξε πως «θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων εντός του Σχεδίου Υγείας, κάτι που θα τα θέσει σε μειονεκτική θέση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον είπε πως δεν υπήρξε συγκροτημένη μελέτη για όλο το δημόσιο τομέα, για τις κλινικές, το προσωπικό και τον εξοπλισμό που απαιτούνται, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »