Breaking News

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης για τον Κατασκευαστικό Τομέα


Πνέουν μεν αισιοδοξία, δεν είναι όμως αρκετά για πανηγυρισμούς

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται ο Κατασκευαστικός Τομέας, σε κρίσιμη όμως καμπή. Σύμφωνα με τον δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF-SAKRET της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants, τα οποία καλύπτουν την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2016, η σχετική σταθεροποίηση θα πρέπει να διατηρηθεί με συνετή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους στις κατασκευές και στην πορεία ανάπτυξης του τομέα και της οικονομίας γενικότερα. Όπως φαίνεται από το δείγμα της έρευνας, οι εργολάβοι δεν προτίθενται να ανεβάσουν τις τιμές τους. Στην αγορά όμως υπεργολάβοι και προμηθευτές, έχουν αρχίσει να ανεβάζουν ανησυχητικά τις τιμές τους. Λαμβάνοντας υπόψη και τα αλυσιδωτά προβλήματα, που επέφερε στις επιχειρήσεις η κρίση του τραπεζικού συστήματος του 2013, κάθε κίνηση που επιβαρύνει τον τομέα, εύκολα μπορεί να ανατρέψει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που έχουν καταγραφεί.

Κατά την περίοδο Ιούλιος – Δεκέμβριος 2016, οι Δείκτες που αφορούν στη Δραστηριότητα της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, μάς επιτρέπουν να μιλούμε πλέον για σημάδια μιας ανάκαμψης, αφού όμως, ο κατασκευαστικός τομέας έχει συρρικνωθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Στο Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων, για πρώτη φορά από το 2010 που ξεκίνησε η έρευνα αυτή, η ΟΣΕΟΚ βλέπει θετικό πρόσημο που τον τελευταίο ένα χρόνο βρίσκεται στο +3%.

Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία, καταδεικνύουν ότι οι τιμές προσφορών φαίνεται για πρώτη φορά να έχουν φτάσει στον πάτο μετά από χρόνια πίεσης. Το ποσοστό των εργολάβων που απάντησαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν μείον αυτών που λένε ότι θα μειωθούν είναι το ίδιο, κάτι που δίνει πρόσημο της τάξης του 0%. Αυτό είναι και το λιγότερο αρνητικό ποσοστό, κάτι που δείχνει ότι τα περιθώρια για χαμηλότερες τιμές προσφορών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τάση, όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές / επενδυτές, οι προοπτικές για ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα είναι πλέον υπαρκτές. Ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 3,0% ενώ σε κάπως καλύτερα επίπεδα βρίσκεται ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών, όπου το τελευταίο τετράμηνο κυμαίνεται στο 4,9%. Και οι δύο αυτοί δείκτες με βάση τον κινούμενο μέσο όρο, δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »