Breaking News

Προβληματίζει το Metropolis Mall – Tι λέχθηκε χθες στην επιτροπή άμυνας


Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί το θέμα της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στη Λάρνακα με τον μητροπολίτη Κιτίου να διευκρινίζει ότι το έργο θα προχωρήσει μόνο αν δεν έχει ένσταση το υπουργείο άμυνας και η Εθνική Φρουρά.

Το θέμα που συζητήθηκε στην επιτροπή άμυνας είχε τίτλο «τα πολλαπλά προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από τη δημιουργία εμπορικού κέντρου παραπλεύρως του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Λάρνακας σε σχέση με την εθνική ασφάλεια και την εκπαίδευση των εθνοφρουρών.

Όπως αναφέρθηκε το υπουργείο άμυνας και το ΓΕΕΦ δεν έχουν αποστείλει επίσημα τη θέση τους απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας του εμπορικού κέντρου στο συγκεκριμένο σημείο, παρόλο που τους ζητήθηκε.

Εντούτοις, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ κληθείς να απαντήσει αν προκύπτουν οποιοιδήποτε κίνδυνοι είπε ότι το ΚΕΝ δεν ενοχλείται από το εμπορικό κέντρο αλλά οι άλλες μονάδες του στρατοπέδου μπορεί να είναι πρόβλημα για το εμπορικό κέντρο, όπως είπε διευκρινίζοντας ότι στο στρατόπεδο υπάρχουν πυρομαχικά και καύσιμα.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του υπουργείου, υπάρχει προγραμματισμός μετά το 2020 ακόμα και για μετακίνηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΝ ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κόστος για τη μεταφορά.

Οι αρμόδιοι τόνισαν ότι πρέπει πρώτα να συγκεκριμενοποιηθεί η απαίτηση που υπάρχει καθώς σύμφωνα με το τμήμα πολεοδομίας, κανείς δεν ξέρει ακόμα το αν και το πότε θα ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο στο συγκεκριμένο σημείο.

Η γη στη συγκεκριμένη περιοχή που θα αναπτυχθεί το mall αλλά και η περιοχή που βρίσκεται το ΚΕΝ Λάρνακας ανήκει στη Μητρόπολη Κιτίου και τη μονή Αγ. Γεωργίου που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη.

«Με μεγάλη έκπληξη και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε για το θέμα που συζητείται σήμερα χωρίς να κληθούμε ως ενδιάμεσοι ενδιαφερόμενοι» είπε ο μητροπολίτης εγείροντας ερωτήματα για το ότι κλήθηκαν στη συνεδρία περιβαλλοντικές οργανώσεις και η ΠΟΒΕΚ.

Πρόσθεσε ότι το έργο δεν προχωρά αλλά αντίθετα, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις όπως είπε, σημειώνοντας ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις για διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Ο δήμος Λάρνακας τοποθετήθηκε υπέρ της ανάπτυξης σημειώνοντας ότι δεν απαγορεύεται η ανάπτυξη στην περιοχή ενώ, η ΠΟΒΕΚ προέβαλε επιχειρήματα σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη ανάπτυξη, προκαλώντας την αντίδραση του μητροπολίτη Κιτίου.

Οι αρμόδιοι υποστήριξαν ότι αν τελικά προχωρήσει το έργο θα πρέπει να βρεθεί χώρος μετακίνησης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου και να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς.

Μέλη της επιτροπής επεσήμαναν ότι κακώς έχει επιτραπεί η χρήση των γύρω υποδομών γενικότερα, εάν με αφορμή το εμπορικό κέντρο εντοπίζεται ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας.

«Αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί έστω και μια ζωή στη Λάρνακα εγώ δε θα κάνω το εμπορικό κέντρο» είπε ο μητροπολίτης ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο θα γίνει μόνο αν ο στρατός και το υπουργείο άμυνας δεν έχουν ένσταση.

Πρόσθεσε ότι εάν το υπουργείο επιλέξει να μετακινήσει το στρατόπεδο θα υπάρχουν άλλα 100 στρέμματα προς εκμετάλλευση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι από τη στιγμή που είναι περιοχή ανάπτυξης για οποιαδήποτε χρήση, το υπουργείο και το ΓΕΕΦ οφείλουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της περιοχής.

«Θα παρακολουθούμε το θέμα, αναμένοντας ότι για την όποια εξέλιξη θα υπάρξουν ανάλογες ενέργειες και αποφάσεις» είπε.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι λόγοι που έθεσε το θέμα έχουν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και εθνικής άμυνας.

Σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν σημαντικά κέντρα υποδομής και πως υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα.

Πηγή: www.stockwatch.com.cy



Κύριες Ειδήσεις





Translate »