ΠΑΣΙΚΑ Λάρνακας: “Η Κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο τους χώρους εστίασης”


Η Κυβέρνηση έπρεπε και χρειάζεται να στηρίξει περισσότερο τα κέντρα αναψυχής και τους χώρους εστίασης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Τόνυ Κονναρής, Επαρχιακός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Λάρνακας.

Πρόσθεσε ότι «πάρα πολλά εστιατόρια, κέντρα αναψυχής και άλλα υποστατικά που σχετίζονται με τον τομέα σίτισης έχουν ανοίξει από την Τρίτη 16 Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα η Κυβέρνηση θα επιτρέψει το άνοιγμα και των εσωτερικών χώρων των κέντρων αναψυχής, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εμπορικά κέντρα, οι υπεραγορές, οι φούρνοι, οι φρουταρίες και όλα τα άλλα καταστήματα λειτουργούν στο εσωτερικό τους χώρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κονναρής είπε πως «σε περίπτωση που εντοπιστούν άτομα και χώροι εστίασης που παρανομούν τότε θα πρέπει να καταγγέλλονται. Ωστόσο τα μέλη του ΠΑΣΙΚΑ Λάρνακας τηρούν όλα όσα προνοεί το πρωτόκολλο με ευλάβεια μάλιστα, είναι όλα νόμιμα και λειτουργούν με όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους».

Ο ΠΑΣΙΚΑ, συνέχισε «πιστεύει ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να στηρίξει περισσότερο τα κέντρα αναψυχής και τους χώρους εστίασης αφού είμαστε ο μόνος κλάδος που επλήγηκε περισσότερο από οποιονδήποτε κλάδο. Όλα αυτά τα υποστατικά εργοδοτούν περίπου 50 χιλιάδες άτομα ενώ άλλες 50 χιλιάδες εργοδοτούνται από τις εταιρείες που προμηθεύουν τους χώρους εστίασης με διάφορα προϊόντα».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα άτομα που εργάζονται στον κλάδο εστίασης λαμβάνουν μόνο το 60% του μισθού που έπαιρναν εάν εργάζονταν, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στους εργαζόμενους της βιομηχανίας, αφού ανάλογα με το μισθολόγιο τους διεκπεραιώνουν και τις άλλες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αφού δεν λαμβάνουν τον κανονικό τους μισθό τότε αναγκαστικά θα ‘κόψουν πίσω’ στις δόσεις των δανείων τους» είπε και πρόσθεσε ότι «ζητούμε και είναι και πάγια θέση του ΠΑΣΙΚΑ, ότι πρέπει να υπάρξει παγοποίηση στις εξώσεις και στις εκποιήσεις γιατί δεν λειτουργούμε όχι με δική μας επιλογή αλλά με διάταγμα της Κυβέρνησης».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κονναρής απάντησε πως «οι ιδιοκτήτες των υποστατικών με την πρώτη αφορμή στέλνουν επιστολή στους επιχειρηματίες μέσω δικηγόρου, για έξωση εντός 21 ημερών. Ζητήσαμε από το κράτος να στηρίξει τους επιχειρηματίες στο θέμα των ενοικίων» είπε και αναφέρθηκε σε «δικαιολογία» που δίνεται πως «δεν μπορεί να παρέμβει σε προσωπικές συμφωνίες δύο πλευρών».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «όλα τα εστιατόρια, καφέ και οι άλλοι χώροι εστίασης στη παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα που είχαν εξωτερικό χώρο άνοιξαν κανονικά, ωστόσο αρκετά δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν. Αυτό μας προβληματίζει και το θεωρούμε σχήμα οξύμωρο, δηλαδή να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα εστιατόρια στον εσωτερικό τους χώρο την ίδια ώρα που άλλοι χώροι λειτουργούν».

Αφού χαρακτήρισε το διάταγμα «δώρο άδωρο», σημείωσε πως «ζητούμε επισταμένα, εδώ και τώρα να δοθεί εντολή από τους αρμοδίους να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, έστω και με πιο αυστηρά μέτρα. Επιθυμούμε να αποκτήσουμε και πάλι το συνταγματικό μας δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία μας και να καταστήσουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας» καθώς όπως εξήγησε «ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει».

Στη Λάρνακα, είπε «υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν λάβει επιστολές για εξώσεις, άτομα εξαναγκαστικά εγκατέλειψαν τις επιχειρήσεις τους γιατί η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στο χώρο. Με την πενιχρή οικονομική στήριξη του κράτους αρκετοί επιχειρηματίες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να σταματήσει η Κυβέρνηση να λέει ότι η εφάπαξ οικονομική στήριξη που δίνεται είναι για να βοηθήσουν και στην αποπληρωμή κάποιων ενοικίων».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »