Πακέτο 20 μέτρων για στήριξη της γεωργίας


Πακέτο 20 μέτρων για στήριξη του αγροτικού τομέα μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ετοίμασε το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ουσιαστικά μέτρα που θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό τους αγρότες να ανταπεξέλθουν από τις δυσκολίες που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του COVID-19. 

 

Η κυβέρνηση ήδη προχωρεί σε σχεδιασμούς για την υλοποίηση δράσεων με σημαντικό οικονομικό κόστος για στήριξη τομέων και κλάδων που πλήγηκαν άμεσα και φθάνει τα €22 εκατ., ενώ περαιτέρω προωθούνται άλλα μέτρα για ενίσχυση των αγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα μέσω της παροχής διευκολύνσεων.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Βουλής πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας. Η Επιτροπή Γεωργίας ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19 και για τα σχετικά μέτρα που θα ληφθούν, για την πορεία εφαρμογής του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή, καθώς και για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από ακραία καιρικά φαινόμενα και την ανάγκη στήριξης των πληγέντων.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη γεωργία, καθώς και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους είναι:
1) Πλήρης αποζημίωση ζημιών σε συγκεκριμένους τύπους καλλιεργειών κατά το 2019, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων με παραχώρηση €11.200.000.
2) Αποκατάσταση γεωργικού εισοδήματος πατατοπαραγωγών (καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) €1.850.000 τον Σεπτέμβριο του 2020.
3) Στήριξη σε αιγοπροβατοτρόφους €1.500.000 τον Ιούνιο του 2020.
4) Στήριξη σε αμπελουργούς €1.600.000 τον Οκτώβριο του 2020.
5) Στήριξη σε παραγωγούς λαχανικών, αρωματικών και φράουλας €600.000 τον Σεπτέμβριο του 2020.
6) Στήριξη σε ανθοκόμους και ιδιοκτήτες φυτωρίων €500.000 τον Σεπτέμβριο του 2020.
7) Στήριξη σε καλλιεργητές εσπεριδοειδών €100.000 τον Σεπτέμβριο 2020.
8) Στήριξη σε παραγωγούς που πωλούσαν τα προϊόντα τους μόνο σε Λαϊκές Αγορές €150.000 τον Σεπτέμβριο 2020.
9) Παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού (από Κυβερνητικά Υδατικά Έργα) προς γεωργούς, ίσης με το 20% της κατανάλωσης Μαρτίου – Ιουνίου 2020 €412.000.
10) Στήριξη σε γεωργούς εκτός Κυβερνητικών Υδατικών Έργων (ΚΥΕ) €450.000 τον Σεπτέμβριο του 2020.
11) Μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για γεωργούς €400.000.
12) Ενίσχυση μονάδων υδατοκαλλιέργειας €2.200.000 – €3.000.000 τον Σεπτέμβριο του 2020.
13) Στήριξη σε αλιείς – Σχέδιο προσωρινής παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων €750.000.
14) Μη αποκοπή νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.
15) Διευκόλυνση αποπληρωμής τιμολογίων αγροτών για το νερό κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου οι χρεώσεις είναι πιο χαμηλές.
16) Επίσπευση επιστροφής ΦΠΑ σε αγροτικές επιχειρήσεις.
17) Αυτόματη ανανέωση αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.
18) Διευκόλυνση αγροτών για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με μετακίνηση προθεσμιών.
19) Διευκολύνσεις αποπληρωμής σε Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αγορά νερού ύδρευσης.
20) Στήριξη αγροτικών επιχειρήσεων από τα ευρύτερα/ οριζόντια μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

 

«ΧΟΡΤΑΣΑΝ ΑΠΟ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ»
Και στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, ανέφερε ο βουλευτής και αντιπροέδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος. Πρόσθεσε πως από το νέο σχέδιο έχουν δοθεί μέσα στο 2020 τριπλάσιες αποζημιώσεις απ’ ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες με το παλαιότερο σύστημα των αποζημιώσεων. Και αυτό το μέτρο είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, καυτηριάζοντας την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων, σημείωσε ότι οι αγρότες απαιτούν έργα και πράξεις, δεν επιβιώνουν με εξαγγελίες. Τόνισε επίσης ότι παραμένει το πρόβλημα με το ύψος των αποζημιώσεων, ενώ αναμένει ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη ο Υπουργός σε συνεργασία και με τις αγροτικές οργανώσεις να καταθέσει ένα πλαίσιο από ρυθμίσεις, το οποίο θα διορθώνει τα όποια κενά έχουν παρουσιαστεί στην εφαρμογή του νέου σχεδίου.

Το ΔΗΚΟ διά του βουλευτή Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη ζητά από τον υπουργό Γεωργίας όπως προχωρήσει: α) Στη βελτίωση του νέου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή. β) Στη διεύρυνση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για ένταξη των παραγωγών στο σχέδιο αντιχαλαζικής προστασίας. γ) Στη συνέχιση της διερεύνησης της δυνατότητας εξαγωγής αμνοεριφίων στο Ισραήλ.

«Οι αγρότες έχουν χορτάσει από εξαγγελίες. Αυτή τη στιγμή ο αγροτικός τομέας πιέζεται επικίνδυνα και αν θα έχουν αξία τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, θα πρέπει να υλοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο τρίμηνο έτσι όπως ανακοινώθηκε και δόθηκε διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό στην Επιτροπή Γεωργίας», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Κάδης: Δράσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, μελών της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που άντλησε λεφτά από εθνικούς πόρους για να στηρίξει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, τον αγροτικό τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρουσίασε μέτρα, ειδικά για τους αγρότες, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν και από τα ευρύτερα/ οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης, με συνολικό προϋπολογισμό €22 εκατ., τα οποία διαμορφώθηκαν μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα και στη βάση των οδηγιών της ΕΕ.

Σε παρατηρήσεις βουλευτών για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και για πιθανές «στρεβλώσεις» του νέου συστήματος αποζημιώσεων σε γεωργούς, ο υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι το Υπουργείο έχει μόλις πρόσφατα πληρώσει αποζημιώσεις ζημιών του 2010, του 2012 και του 2015 και είναι κάπως άδικο και παράλογο να μιλούμε για καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει μόλις 3 ή 6 ή έστω και 12 μήνες προηγουμένως. Παρόλα αυτά, είπε, επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση έτσι ώστε οι γεωργοί να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Όσον αφορά στις «στρεβλώσεις», ο Υπουργός, αφού παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχουν διαμαρτυρίες από ομάδες αγροτών για αποζημιώσεις που ήταν κάτω από τις δικές τους προσδοκίες, υπενθύμισε ότι το νέο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων στον αγροτικό τομέα υιοθετήθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση με όλο τον αγροτικό κόσμο και με συναίνεση όλων των αγροτικών οργανώσεων και μεγάλης μερίδας των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Καδής, το Υπουργείο είναι στη διάθεση των αγροτικών οργανώσεων και της Βουλής, για όποιες πιθανές βελτιώσεις ή αλλαγές μπορούν να γίνουν στο νέο σύστημα, χωρίς να αλλάζουν τη φιλοσοφία του.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »