Πηγή: alphanews.live
Μέσα στον Μάρτιο φαίνεται να ανοίγουν οι χώροι εστίασης και να έχουμε πιο «θαρραλέες» χαλαρώσεις, με το 8998 να παραμένει στις ζωές μας και τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.
Ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας οφείλεται στα μέτρα του Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα του lockdown θα αρχίσουν να φαίνονται την επόμενη εβδομάδα. Εξήγησε ότι τα αυστηρότερα μέτρα λήφθηκαν για να περιορίσουμε τις διακινήσεις των πολιτών αφού δημιουργεί πειρασμό για επαφές, επομένως τα SMS δεν είναι από τα πρώτα πράγματα που θα καταργηθούν ώστε να κρατήσουμε την καλή πορεία και να μην έχουμε πισωγύρισμα.
Επεσήμανε ότι παρά την κόπωση που επικρατεί, άρση μέτρων θα έχουμε με τη βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία η οποία μπορεί τώρα να είναι σταθερή αλλά παραμένει σε οριακά σημεία.
Κληθείς να απαντήσει μέχρι πότε θα ζούμε με μέτρα δεδομένου ότι άρχισαν οι εμβολιασμοί, είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα αυτοπροστασίας αφού χρειάζεται κάλυψη εμβολιασμού γύρω στο 20-25% του πληθυσμού για να ανακόψουμε την πορεία του ιού. Έτσι θα μπορούμε να αρχίσουμε κάποιες χαλαρώσεις το Φεβρουάριο και πιο «θαρραλέες χαλαρώσεις» τον Μάρτιο, όπως το άνοιγμα των χώρων εστίασης. Όλα αυτά όμως αν δεν έχουμε νέα επιδείνωση.
Το «κλειδί» τις νοσηλείες
Τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται όταν ανέβηκαν πάνω από 100 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και τώρα έχουμε το διπλάσιο αριθμό που είχαμε στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι διασωληνώσεις, ωστόσο έχουμε και αποδιασωληνώσεις.
«Πέφτει» επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων, με τον Δρ. Καραγιάννη να εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην ευρεία μετάδοση του ιού αλλά και στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων.
Εμβολιασμοί και προβληματισμοί
Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την πρακτική του ΗΒ για εμβολιασμό περισσότερων ατόμων με μία δόση, εξέφρασε ανησυχία για δημιουργία νέας μετάλλαξης στο μέσο των δύο δόσεων του εμβολίου, αφού για να αναπτύξει ανοσία κανείς χρειάζεται δύο δόσεις. Δηλαδή αν κάποιος τύχει να νοσήσει αφού λάβει την πρώτη δόση, η απάντηση του ιού μπορεί να είναι διαφορετική και να καταφέρει να μεταλλαχθεί ξανά.
Απαντώντας σε ερώτηση για προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας, είπε ότι η κατηγοριοποίηση που έγινε είναι η πιο κατάλληλη και αυτό επειδή δεν έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων.
Ποιο εμβόλιο κάνει για τους χρόνιους ασθενείς;
Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να επιλέξουμε εμβόλιο, επομένως αν έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη για το θέμα.
Κρίσιμη ακόμα η κατάσταση, χαλαρώσεις μόνο με το “πράσινο” των νοσοκομείων