Breaking News

Ο Υπ. Μεταφορών εγκαινίασε πάρκο φωτοβολταϊκών στο αεροδρόμιο Λάρνακας


Εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη φωτοβολταϊκά πάρκα της Hermes Airports στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, ισχύος 3,5 MWp, εγκαινίασαν την Τετάρτη, σε ειδική τελετή ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδη και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports, Christophe Petit.

Ο Υπουργός στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση σημείωσε ότι ως χώρα έχουμε δεσμευτεί στους πολύ φιλόδοξους στόχους για το 2030. “Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους, δεν θα γίνει μόνο από την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να γίνει μόνο από την κυβέρνηση. Πρέπει να είναι μια προσπάθεια, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες θα εμπλακούν”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι συλλογική προσπάθεια, όπου ο καθένας αναλαμβάνει το βάρος που του αναλογεί για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Έδωσε συγχαρητήρια στην εταιρεία για το πρώτο αυτό μεγάλο βήμα και για την πρόθεσή της να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, βοηθώντας στην πράσινη μετάβαση και ευχήθηκε να αντιγράψουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες σε όλη την Κύπρο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports, Christophe Petit, ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο προς ένα βιώσιμο μέλλον, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο. Το φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Hermes Airports για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι με τη λειτουργία του, θα αποτρέπεται η εκπομπή πέραν των 3.850 τόνων CO₂ ετησίως.

“Πρόκειται για αποτέλεσμα πολλών ωρών σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και ενός κοινού οράματος μεταξύ της Hermes Airports και των εταίρων μας Cypenergia, Όμιλος Ιακώβου και House of Investment. Με τη συμπλήρωση 14 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το φωτοβολταϊκό μας πάρκο τίθεται σε λειτουργία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχή και δυναμική επένδυση που κάνουμε στην ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και ανάπτυξη, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, κατέληξε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πάρκα θα καλύπτουν το 28% των ενεργειακών αναγκών των δύο αερολιμένων

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες φωτοβολταϊκό πάρκο στο αεροδρόμιο Πάφου. Συνδυαστικά, τα δυο φωτοβολταϊκά πάρκα θα καλύπτουν το 28% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών των δύο αερολιμένων της χώρας, “συμβάλλοντας καθοριστικά στον στόχο της Hermes Airports για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος”.

Η φωτοβολταϊκή μονάδα του αεροδρομίου Λάρνακας, η οποία αναπτύχθηκε σε έκταση 36.000 m² εντός του αεροδρομίου, αναμένεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 6 εκατ. κιλοβατώρων. Αντίστοιχα, το πάρκο του αερολιμένα Πάφου αναμένεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια 1,9 εκατ. κιλοβατώρων. Η συνολική παραγωγή ενέργειας και στα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα των αεροδρομίων αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση πέραν των 1.320 νοικοκυριών.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »