Breaking News

Ομόφωνο “όχι” των παραγωγικών φορέων στην αύξηση του εταιρικού φόρου


Ζητούν να γίνει διάλογος επί της φορολογικής μεταρρύθμισης.

 

Ομόφωνη είναι η απόρριψη των ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΙΠΑ, ΣΕΛΚ, ΠΑΣΥΞΕ και Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου της πρότασης του Υπουργού Οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρο από το 12,5% στο 15%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, οι έξι οργανισμοί θεωρούν ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί σχετική μεταρρύθμιση θα πρέπει να διενεργηθεί σοβαρή μελέτη η οποία  να αποσκοπεί στην μείωση του φορολογικού κόστους όλων των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κύπρο.

«Πρέπει να γίνει μια φορολογική μεταρρύθμιση που να φέρει προοπτική σε αυτή την χώρα. Θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να μελετώνται σοβαρά πριν τίθενται στο τραπέζι για να μην δίνουμε την εικόνα στο εξωτερικό ότι είμαστε μια χώρα με ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η οποία δεν μελετά εις βάθος πριν κάνει κάποιες αλλαγές», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι ενδεχομένως να υπάρχει «πίεση» για αύξηση του φορολογικού συντελεστή από τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κος Αγκαστινιώτης απέρριψε το ενδεχόμενο, καθώς άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλότερο συντελεστή, ενώ άλλες προτίθενται να τον χαμηλώσουν.

«Αν υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία στην κυπριακή οικονομία, αυτά δεν συνδέονται με το φορολογικό επίπεδο, αλλά με την συμμόρφωση. Αυτά πρέπει να δούμε και όχι να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα ζημιώσουν την προοπτική της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε και δήλωσε ετοιμότητα για συζήτηση επί της φορολογικής μεταρρύθμισης «στον σωστό χρόνο, υπό τις σωστές προϋποθέσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου υπενθύμισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί αρκετές επιβαρύνσεις μετά το 2012.

«Είναι καιρός, αφού τα δημοσιονομικά μας έχουν φτάσει σε επίπεδα για τα οποία είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, να αφαιρεθούν αυτές οι επιβαρύνσεις. Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ανησυχήσει τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε αρχίσει να παίρνουμε αρνητικά μηνύματα» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η αξιοπιστία του κράτους έχει για ακόμα μια φορά τρωθεί».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης εξέφρασε την άποψη ότι η μακρπρόθεσμα φορολογική πολιτική του κράτους είναι τέτοια ώστε το συνολικό φορολογικό κόστος στις επιχειρήσεις να μειωθεί, προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, τόσο από ντόπιες, όσο και από ξένες επιχειρήσεις.

«Ουσιαστικά, είμαστε μια χώρα ανοιχτής οικονομίας και εκείνο που θα μας βοηθήσει να αναπτυσσόμαστε ως χώρα είναι η αύξηση της επιχειρηματικότητας», κατέληξε.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »