Breaking News

Οι διπλοκρατήσεις για γάμο, η νεκρή περίοδος και η πρόταση για τεστ κορωνοϊού


Πηγή: reporter.com.cy

Μάχη για μια ημερομηνία γάμου, δίνουν αρκετά ζευγάρια σε όλη την Κύπρο, τα οποία θέλουν πάση θυσία να παντρευτούν εντός του 2021. Παρότι οι γάμοι, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχουν ακυρωθεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό, εντούτοις κάποια ζευγάρια που έχουν ορίσει τις γαμήλιες τελετές τους μέσα στην άνοιξη, προσπαθούν να εξεύρουν και δεύτερη διαθέσιμη ημερομηνία μέσα στο έτος, ώστε να καταφέρουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

Για παράδειγμα, ο 28χρονος Δημήτρης και η 26χρονη μέλλουσα σύζυγός του Φλώρα, που είχαν ορίσει τον γάμο τους τον ερχόμενο Μάϊο, αποφάσισαν να κλείσουν και δεύτερη ημερομηνία τον Νοέμβριο, ώστε σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέψουν να τελεστεί το μυστήριο την άνοιξη, να τον μεταθέσουν για το φθινόπωρο, με την ελπίδα πως μέχρι τότε η κατάσταση θα είναι σαφώς βελτιωμένη.

Μιλώντας στον REPORTER, o Δημήτρης εξήγησε ότι αποφάσισε να κλείσει εναλλακτική ημερομηνία, γιατί θέλει οπωσδήποτε να παντρευτεί το τρέχον έτος, αφού σε αντίθετη περίπτωση, οι ημερομηνίες για το 2022 είναι γεμάτες και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να μετακινήσει τον γάμο του, δύο χρόνια αργότερα.

«Εκτός από το γεγονός πως θέλω να παντρευτώ μέσα στο έτος, σημαντικό είναι και πόσα άτομα θα μπορούμε να προσκαλέσουμε. Αν για παράδειγμα θα είναι μόνο τριακόσια άτομα, μάλλον θα τον ακυρώσω και θα κρατήσω την ημερομηνία του Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα μπορέσω να τελέσω τον γάμο μου, όπως τον ονειρεύομαι».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ζευγάρια, που εάν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες και δοθεί το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, έστω και με μικρό αριθμό ατόμων, θα τελέσουν τον γάμο τους, κανονικά.

Μεταξύ αυτών, ο 29χρονος Νικόλας και η 27χρονη Μαρία, οι οποίοι ανέφεραν ότι, «έχουμε κλειστή ημερομηνία τον Ιούνιο. Δεν μας επηρεάζει πόσα άτομα θα καλέσουμε. Εντάξει, αν είναι δέκα άτομα, θα τον ακυρώσουμε, αλλά αν επιτρέψουν μέχρι 150 άτομα και πάνω, θα γίνει κανονικά, γιατί θέλουμε να κάνουμε οικογένεια, σιγά σιγά».

Δέκα γάμοι ανά πόλη μέχρι τον Μάρτιο

Από την πλευρά της εκκλησίας πάντως, οι πλείστες μητροπόλεις επιτρέπουν στα ζευγάρια να κλείσουν δύο ημερομηνίες, εάν και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, ενώ την αντίθεσή της με την συγκεκριμένη πρακτική εξέφρασε η Μητρόπολη Ταμασού, η οποία θεωρεί ότι θα στερήσει με αυτό τον τρόπο μια διαθέσιμη ημερομηνία από ένα άλλο ζευγάρι.

Την ίδια ώρα, σε όλες τις μητροπόλεις, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, θεωρείται νεκρή περίοδος, αφού οι γάμοι που θα τελεστούν, θα είναι ελάχιστοι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται.

Για παράδειγμα στη Μητρόπολη Λεμεσού οι αναβολές είναι πάρα πολλές, αφού οι γάμοι που δεν ακυρώθηκαν είναι γύρω στους πέντε με έξι. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στην Πάφο, αφού σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μητρόπολης, οι περισσότερες τελετές που ήταν ορισμένες μέχρι τον Μάρτιο, μεταφέρθηκαν το επόμενο έτος, ενώ πολλοί που έχουν ορίσει ημερομηνία το καλοκαίρι, έκλεισαν και δεύτερη, μέσα στο φθινόπωρο.

Ίδιο το σκηνικό και στην Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, με τους γάμους να αυξάνονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και πολλούς να τρέχουν για να κλείσουν δεύτερη ημερομηνία, εκεί και όπου υπάρχει διαθεσιμότητα.

Στη Μητρόπολη Κιτίου, δεν υπάρχουν κλειστοί γάμοι μέχρι τον Μάϊο, ωστόσο σε αντίθεση με άλλες μητροπόλεις, δεν είναι πολλά τα ζευγάρια που έκλεισαν δεύτερη ημερομηνία, για να έχουν εναλλακτική επιλογή.

Πάντως, σε όλες τις μητροπόλεις, τόσο το 2021, όσο και το 2022, θα γίνονται γάμοι και τις καθημερινές, εάν κάποιος από τους πολίτες το επιλέξει, με εξαίρεση την Τετάρτη και την Παρασκευή, που είναι ημέρες νηστειών.

Για να συμβεί αυτό, είχε δοθεί το πράσινο φως από την Ιερά Σύνοδο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το τέλος του πρώτου Lockdown, μια απόφαση που συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Η πρόταση για τεστ και το πρόβλημα με τις διπλές ημερομηνίες

Μπορεί η εκκλησία να επιτρέπει στα ζευγάρια να κλείνουν διπλές ημερομηνίες, όμως αυτό, δεν το βλέπει θετικά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, η εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΕΠΕΚ Γιώτα Καπαρή, «είναι ένα σοβαρό θέμα. Παρότι καταλαβαίνουμε απόλυτα τα ζευγάρια να έχουν ανησυχίες και να θέλουν ένα σχέδιο Β’, εμείς σαν επιχειρήσεις εάν δεσμεύσουμε για τον ίδιο πελάτη δύο ημερομηνίες, σημαίνει ότι τουλάχιστον σε μία από τις δύο θα χάσουμε εισόδημα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Παρόλα αυτά, σκεπτόμενοι την αναστάτωση που πέρασαν οι πελάτες μας, είμαστε εκεί και το δεχόμαστε».

Σημείωσε εξάλλου πως, «προσπαθούμε να προτείνουμε λύσεις που μπορούμε κι εμείς να εξυπηρετήσουμε, χωρίς να είναι εις βάρος μας. Γιατί για την εκκλησία μπορεί να είναι πιο εύκολο να το διαχειριστεί και να το ελέγξει, αφού εκκλησίες υπάρχουν πολλές, αλλά σε μας χάνεται σημαντικός χώρος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση για τη διενέργεια τεστ, σε όσους θα παρευρεθούν σε γαμήλιες τελετές, η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας, μέσα από την οποία θα διασφαλίζεται ότι κανένα άτομο με κορωνοϊό δεν θα συμμετέχει σε γάμους.

«Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Είναι πρακτικές που ακολουθούν στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ διαδεδομένες, γιατί δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν ο εμβολιασμός σε μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Επίσης με γνώμονα το σχέδιο «Νίκη», το οποίο προνοεί τον έλεγχο εβδομήντα χιλιάδων ατόμων ανά ημέρα, θα βοηθήσει ώστε να γίνει μέρος της ζωής μας ο πιο συχνός έλεγχος μέσω των τεστ. Άρα με βάση το σχέδιο, δεκαπέντε μέρες μετά την εφαρμογή του, σχεδόν όλοι οι οικονομικοί κλάδοι θα επαναλειτουργήσουν. Κι εμείς αυτό θέλουμε. Θέλουμε να δουλέψουμε».

Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε η κ. Καπαρή, «ότι το κράτος δεν μπορεί να μας στηρίζει εσαεί, αλλά ούτε οι τράπεζες δεν προτίθενται να συνεχίσουν το μορατόριουμ δόσεων. Άρα ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε, είναι να δουλέψουμε. Εάν ο κόσμος περάσει από τεστ, ερχόμενος στο χώρο μας, δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Άρα ο κόσμος θα μπορεί να χορέψει, να διασκεδάσει, χωρίς να σκέφτεται τη διασπορά του ιού».

Σε περίπτωση που γίνει αποδεχτεί η πρότασή τους δεσμεύτηκε όπως τηρούν πολύ προσεχτικά τα πρωτόκολλα υγιεινής και φυσικά θα εξετάζεται και το προσωπικό τους, όπως θα γίνεται και με τους καλεσμένους.

«Θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, θέλω να επισημάνω ότι σε ότι αφορά τα τεστ, είναι και μια κατευθυντήρια οδηγία από την ΟΕΒ».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »