Breaking News

Ν. Πηλείδου: Μονόδρομος το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού


«Η κύρια οδός για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, δεδομένων των σημαντικών αυξήσεων που καταγράφονται στην τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) κα Νατάσα Πηλείδου.

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο ολοήμερης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων για «Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού», «Ρύθμιση της Αγοράς Φυσικού Αερίου» και «Σύσταση και Λειτουργία της ΡΑΕΚ», η κα Πηλείδου τόνισε ότι συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τον ηλεκτρισμό, όπως και τα άλλα δύο, βασίζονται σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ως εκ τούτου, είπε, «περιλαμβάνει λύσεις στα θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, οι οποίες συγκεράζουν τις διάφορες απόψεις, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζουν την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, η μεταβατική ρύθμιση που εφαρμόζεται στην αγορά ηλεκτρισμού από 1η Ιανουαρίου 2021, βάσει της οποίας δύο επιπρόσθετοι προμηθευτές, πέραν της ΑΗΚ, αξιοποιούν ήδη πλήρως τη δυναμικότητά τους, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από καταναλωτές για τη σύναψη διμερών συμβολαίων. «Ενδιαφέρον», πρόσθεσε, «υπάρχει και από πλευράς επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με το πλήρες άνοιγμα της αγοράς να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους μας ως καταναλωτές, καθώς και για περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου».

Όπως σημείωσε η κα Πηλείδου, αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέρος μιας πολυσχιδούς στρατηγικής στην οποία εστιάζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Στο πλαίσιο, τόνισε, της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής που εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Η έλευση του φυσικού αερίου, όπου και πάλι θα χρειαστεί η συμβολή της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου για μετατροπή της ΔΕΦΑ σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η ανέγερση των υποδομών για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου προχωρεί και στόχος είναι να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2022.
  • Η προώθηση της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας που θα βοηθήσει τις ΑΠΕ να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις συμβατικές τεχνολογίες. Το πλαίσιο του σχεδίου κινήτρων έχει ήδη ετοιμαστεί από το ΥΕΕΒ και τη ΡΑΕΚ και αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για προώθηση της τεχνολογίας αποθήκευσης ανέρχεται στα €40 εκατ. και ενδέχεται να αυξηθεί.
  • Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διενεργήθηκε από το ΥΕΕΒ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, θα καθορίζει με σαφήνεια τις περιοχές χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ και θα συνεισφέρει στη μεγαλύτερη διείσδυσή τους.
  • Τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει το ΥΕΕΒ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία ξεπερνούν τα €500 εκατ. την επόμενη επταετία. Από αυτά τα €334 αφορούν τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό. Μόνο το 2021, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, προκηρύχθηκαν από το ΥΕΕΒ σχέδια χορηγιών πέραν των €127 εκατ., εκ των οποίων €45 εκατ. για ενθάρρυνση της πράσινης ενέργειας. Το 2022 θα προκηρυχθούν σχέδια €80 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, κατοικιών και κτηρίων του δημοσίου.
  • Η προώθηση του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος EuroAsia Interconnector, ενός εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανατολική Μεσόγειο προς Ευρώπη, καθώς του EuroAfrica Interconnector για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας. Δύο έργα τα οποία θα συμβάλουν στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και θα συνεισφέρουν στη δημιουργία ανταγωνισμού στην αγορά.
  • Η εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής την περίοδο 2022-2025.
  • Η δημιουργία πλαισίου για Ανανεώσιμες Ενεργειακές Κοινότητες – προώθηση μικροδικτύων.
  • Η προώθηση του net metering και net billing, ώστε μέχρι το 2030 τα εγκαταστημένα συστήματα να τριπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τα 300 MW.
  • Η προώθηση ψηφιακής πλατφόρμας για διευκόλυνση επενδυτών, γρήγορη αδειοδότηση και υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται και αυτό σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »