Breaking News

Νέες ρυθμίσεις για το επάγγελμα κτηματομεσιτών


Προς εκσυγχρονισμό και διασαφήνιση προνοιών του υφιστάμενου νόμου

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος με τον οποίο εισάγονται νέες ρυθμίσεις για το επάγγελμα των κτηματομεσιτών. Ο νόμος θεσπίστηκε, μετά από πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, προς εκσυγχρονισμό και διασαφήνιση προνοιών του υφιστάμενου νόμου, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συγκρότηση του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών και την εγγραφή στο μητρώο κτηματομεσιτών, προκειμένου να μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του κτηματομεσίτη.

Ο νόμος περιλαμβάνει μεταβατικές πρόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες παρατείνεται η θητεία του απερχόμενου συμβουλίου μέχρι τη λήξη της θητείας του προέδρου του, έτσι που τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη του νέου συμβουλίου να αναλαμβάνουν καθήκοντα κατά τον ίδιο χρόνο και ταυτόχρονα, απαλείφει πρόνοιες που επιφέρουν αλλαγές στη συγκρότηση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Παράλληλα, ενσωματώνονται πρόνοιες με τις οποίες ρυθμίζεται ότι η θητεία του προέδρου του συμβουλίου που θα διοριστεί μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου θα είναι μικρότερη των τριών ετών, έτσι που και αυτή να λήγει κατά την ίδια ημερομηνία που λήγει και η θητεία των μελών του συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να διατελεί πρόεδρος του συμβουλίου, εφόσον κατέχει θέση σε οποιοδήποτε φορέα ή σύνδεσμο με αντικείμενο ενασχόλησης θέματα τα οποία αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη, με εξαίρεση το πρόσωπο που σήμερα διατελεί πρόεδρος του συμβουλίου και διορίστηκε πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Η Βουλή ψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ βάσει της οποίας ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών θα εκλέγονται από αδειούχους κτηματομεσίτες, με εκλογικές διαδικασίες που θα διεξάγονται ταυτόχρονα σε όλες τις επαρχίες στις οποίες λειτουργούν επαρχιακές επιτροπές κτηματομεσιτών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, που κατέθεσε την πρόταση νόμου, εκ μέρους της Επιτροπής  απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν την πρόταση, βάζοντας τέλος στις αδικίες και στις αυθαιρεσίες, κατά την έκφρασή της και για να δοθεί ευκαιρία στο επάγγελμα να αναπτυχθεί δίχως αυθαιρεσίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου επιλύονται υπαρκτά προβλήματα όπως το ασυμβίβαστο του προέδρου του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών. Ο Μάριος Μαυρίδης είπε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το επάγγελμα με συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »