Breaking News

Νέες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών – Υψηλότερες σε σχέση με τις διεθνείς αγορές


Στα ύψη σκαρφάλωσαν και πάλι οι τιμές των πετρελαιοειδών, ξεπερνώντας κατά πολύ τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν ένα χρόνο προηγουμένως μετά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ το λίτρο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε στα 1.189 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με 1.178 ευρώ στα μέσα του προηγούμενου μήνα (11 Νοεμβρίου). Επίσης η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε στα 1.260 ευρώ το λίτρο σε σύγκριση με 1.248 ευρώ στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Ακόμη, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε στα 0,824 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με 0,819 ευρώ στις αρχές του μήνα (2 Δεκεμβρίου).

Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν σημαντικά στις αρχές του έτους, μετά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ το λίτρο. Ενδεικτικά, στο πρώτο παρατηρητήριο του έτους, με ημερομηνία αναφοράς τις 7 Ιανουαρίου, η μέση τιμή της βενζίνης μειώθηκε στα 1.090 ευρώ το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στα 1.183 ευρώ και 0,786 ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο η μείωση εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα, αφού οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχώρησαν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών. Μάλιστα σχεδόν ένα χρόνο μετά η μέση τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη κατά 9,9 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στις αρχές του έτους, μετά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης.

Επίσης η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι υψηλότερη κατά 7,7 σεντ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 3,8 σεντ το λίτρο.

Τιμές στις διεθνείς αγορές

Σημειώνεται ότι η τιμή του μπρεντ στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σήμερα σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με ένα χρόνο προηγουμένως. Ενδεικτικά στις 26 Δεκεμβρίου 2018 η τιμή του μπρεντ βρισκόταν στα 52,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στα 66,50 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο οι αυξήσεις στην Κύπρο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές.

 

Διακυμάνσεις στην αγορά

Επισημαίνεται ότι στην αγορά υπάρχουν μικρές αλλά σημαντικές διαφορές μεταξύ των πρατηρίων. Στη βενζίνης 95 οκτανίων η χαμηλότερη τιμή είναι 1.144 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη 1.253 ευρώ. Δηλαδή υπάρχουν διαφορές ύψους 10,9 σεντ το λίτρο. Επίσης στο πετρέλαιο κίνησης η χαμηλότερη τιμή είναι 1.208 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη 1.289 ευρώ. Δηλαδή υπάρχουν διαφορές ύψους 8,1 σεντ το λίτρο. Ακόμη, στο πετρέλαιο θέρμανσης η χαμηλότερη τιμή είναι 0,738 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη 0,899 ευρώ. Δηλαδή υπάρχουν διαφορές ύψους 16,1 σεντ το λίτρο.

Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο



Κύριες Ειδήσεις





Translate »