Breaking News

Νέα σελίδα στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας


Στην σημερινή συνάντηση υπογράφηκε το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία Κύπρου και Ρωσίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Νέα σελίδα στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας μπαίνει μετά την υπογραφή του νέου Πρωτοκόλλου που τροποποιεί την Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μπαίνει τέλος σε ένα σήριαλ διαπραγματεύσεων που κράτησε αρκετούς μήνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας κ. Αλεξέι Σαζάνοφ, στο Υπουργείο Εξωτερικών το μεσημέρι.

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκε το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία καθώς η σημερινή μέρα ανοίγει μια νέα σελίδα συνέχισης των σοβαρών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κύπρου.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου διασφαλίζει τη συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η οποία αναμφισβήτητα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, εφόσον μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, το εμπόριο σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και η αγορά εργασίας.

Στο υπογραφέν Πρωτόκολλο συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους στο 15% αντίστοιχα, όπως είχε προταθεί από τη Ρωσική πλευρά και παράλληλα υιοθετούνται εξαιρέσεις όπως είχε ζητήσει η Κυπριακή πλευρά από εισοδήματα των ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων η Κυπριακή πλευρά, διασφάλισε την εξαίρεση του φόρου παρακράτησης επί των τόκων εταιρικών και κυβερνητικών χρεογράφων καθώς και των ευρωομολόγων.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι έχει διασφαλιστεί ότι σε ανάλογες ρυθμίσεις θα προβεί η Ρωσική Ομοσπονδία με άλλους εταίρους της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οικονομικής της πολιτικής, έτσι ώστε να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού με άλλες χώρες όπου η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί τέτοιου είδους συμφωνίες.

“Η Κυβέρνηση μας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, με στόχο να διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών”, είπε τελειώνοντας.

Η συμφωνία θα εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2021.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »