Μουσκίδης: Η υπερπροσφορά ακινήτων θα μειώσει τις τιμές


Μεγαλύτερη από τη ζήτηση είναι η προσφορά ακινήτων στην αγορά, κυρίως οικιστικών, με αποτέλεσμα να αναμένεται σταθεροποίηση ή μείωση των τιμών, τονίζει ο διευθυντής της FOX Smart Estate Agency και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης.

 

Μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι παρατηρείται υπερπροσφορά ακινήτων στην αγορά, στην οποία εισήλθαν πολλά νέα κτήρια είτε από ιδιώτες developers είτε από πλατφόρμες πώλησης ακινήτων (REMU, APS, Altamira). «Νοουμένου ότι η προσφορά είναι πιο μεγάλη από τη ζήτηση, αναμένουμε τις τιμές να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν», επεσήμανε σχετικά.

Ερωτηθείς αν αναμένεται να παρατηρηθεί και μείωση των τιμών των ενοικίων, εξήγησε ότι τα ενοίκια και οι τιμές συντρέχουν, με αποτέλεσμα όταν ανεβαίνουν ή όταν μειώνονται οι τιμές των κατοικιών, τότε αναπόφευκτα ανεβαίνουν ή μειώνονται αντίστοιχα και οι τιμές των ενοικίων.

 

Οι Κύπριοι στρέφονται στην αγορά κατοικίας
Η τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ακινήτων θέλει τους Κύπριους να πρωταγωνιστούν.

Οι εγχώριοι αγοραστές στρέφονται πλέον στα παραδοσιακά ακίνητα για ιδιοκατοίκηση, δηλαδή διαμέρισμα ή μικρό σπίτι, ενώ όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, παρατηρείται στροφή στα οικιστικά ακίνητα.

«Κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον των Κυπρίων στρέφεται σε οικονομικά διαμερίσματα ή σπιτάκια, ενώ όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αναζητούν κάτι πιο ποιοτικό, πιο καινούργιο, με συγκεκριμένο lifestyle, μεγαλύτερα ενεργειακά κριτήρια, αλλά και ακίνητα που να συμπεριλαμβάνουν τις τελευταίες τάσεις από πλευράς σχεδιασμού, γραμμής και τεχνικών προδιαγραφών», τόνισε σχετικά ο Γιώργος Μουσκίδης.

 

Στο ενοίκιο όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για δάνεια
Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν επενδυτές, ξένοι και ντόπιοι, οι οποίοι ψάχνουν καλές ευκαιρίες, κυρίως για οικιστικά ακίνητα (σπίτια, διαμερίσματα) και λιγότερο για εμπορικά ακίνητα (καταστήματα και γραφεία).

Όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις για την αγορά κατοικίας, επεσήμανε ότι ναι μεν οι τράπεζες θέλουν να δίνουν δάνεια, εντούτοις τα κριτήρια είναι ορθώς αυστηρά, με αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι δανειολήπτες να  απορρίπτονται. «Δεν είναι κακό το ότι επιβλήθηκαν αυστηρά κριτήρια στις χορηγήσεις δανείων, καθώς ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Αναπόφευκτα, όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια, στρέφονται στο ενοίκιο», ανέφερε ο κ. Μουσκίδης, υπογραμμίζοντας ότι στην Κύπρο καταγράφονται από τα πιο ψηλά ποσοστά ιδιόκτητων κατοικιών στην Ευρώπη.

 

Δυναμώνει η Λευκωσία, περιορίζονται οι πωλήσεις από διαβατήρια
Αναλύοντας τα δεδομένα της κυπριακής κτηματαγοράς για κάθε επαρχία ο διευθυντής της FOX Smart Estate Agency και πρόεδρος του ΚΣΙΑ τόνισε ότι η Λευκωσία έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική λόγω των Κυπρίων αγοραστών, ενώ σταθεροποίηση και δυναμική αποκτά σταδιακά και η Λάρνακα λόγω ξένων αγοραστών, κυρίως Ισραηλινών και Λιβανέζων που προχωρούν σε αγορές, μικρών έστω ακινήτων.

Όσον αφορά τη Λεμεσό και την Πάφο, στις οποίες πρωταγωνιστούν κυρίως οι ξένοι αγοραστές, έχει καταγραφεί, από τον περασμένο Μάιο, πτώση του αριθμού πωλήσεων ακινήτων που συνδέονται με την παραχώρηση διαβατηρίων και υπηκοοτήτων, μετά την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων και κριτηρίων.

Η εν λόγω τάση αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τις πωλήσεις που γίνονται εξαιτίας των προγραμμάτων πολιτογραφήσεων να περιορίζονται σε φυσιολογικά επίπεδα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »