Μένει μειωμένος ο φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα και ΦΠΑ σε ρεύμα


Πηγή: reporter.com.cy

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα συνεχίσει την παροχή στήριξης για απάμβλυνση των συνεπειών από τις συνεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι δύσκολη λόγω του δομικού του χαρακτήρα.

Καύσιμα και ρεύμα

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανανέωση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενδεχομένως για τρεις μήνες, αναλόγως της εξελισσόμενης κατάστασης και της αντοχής των δημοσίων οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε πως το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία επαναπροτεραιοποίησης των κρατικών έργων υποδομής λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα κατασκευαστικά υλικά και τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση των ορίων του προϋπολογισμού.

Επισήμανε δε πως «θα είναι δύσκολα τα επόμενα χρόνια» και υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της διατήρησης δημοσιονομικών αποθεμάτων.

«Με την οικονομία δεν παίζεις. Η οικονομία θέλει ειλικρίνεια και συνετή διαχείριση και κυβερνήσεις, οι οποίες λαϊκίζουν στην οικονομία είναι επικίνδυνες, όπως έχουμε δει στην Κύπρο στο παρελθόν», είπε και συνέχισε: «Και ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να ακολουθήσει μια συνετή διαχείριση της οικονομίας, για μας και τα παιδιά μας χωρίς λαϊκισμούς και πολιτικές, οι οποίες τις καθιστούν ενδεχομένως αρεστές στο βραχυπρόθεσμο αλλά ενδεχομένως να είναι καταστροφικές στο μέλλον».

Έστειλε μήνυμα προς όλους για την ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους €1,2 δισ, λέγοντας ότι «θα είναι εγκληματικό» αν χαθούν οι επιδοτήσεις αυτές, τις οποίες έχει ανάγκη η οικονομία και οι επόμενες γενιές.

Δύσκολη η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Πετρίδης παραδέχθηκε πως είναι δύσκολη η καταπολέμηση του πληθωρισμού, λόγω του δομικού του χαρακτήρα, καθώς η τιμή της ενέργειας θα κινείται ανοδικά σε μια πιο μόνιμη βάση λόγω πολιτικών όπως η πράσινη ανάπτυξη, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απαμβλύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο μπορούμε τις συνέπειες και ειδικά στους ευάλωτους», υπενθυμίζοντας πως ήδη λήφθηκαν μέτρα της τάξης των €150 με €160 εκατ.

«Και αντιλαμβάνεστε», υπογράμμισε, ότι όσο συνεχίζονται (οι πληθωριστικές πιέσεις) τόσο και θα εξανεμίζονται και τα δημοσιονομικά αποθέματα και αυτό είναι μόνο ένα παυσίπονο, δεν θα φέρει τη θεραπεία αυτή η κατάσταση».

Κατάρα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Πάντως ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε ως «κατάρα» την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με μέτρα πολιτικής, καθώς, όπως είπε, «έχουμε λάβει μια σωρεία μέτρων τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούν και πληθωριστικές τάσεις».

Όπως είπε, η κυβέρνηση πήρε και μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, παρά τις επισημάνσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για στοχευμένα μέτρα και με περιορισμένο διάστημα.

«Εμείς το κάναμε αυτό το πράγμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και θα επεκτείνουμε αυτά τα μέτρα για κάποιους μήνες. Δεν μπορώ να πω ακόμη για πόσο, ενδεχομένως για ακόμα τρεις μήνες και βλέπουμε, ανάλογα με τις αντοχές μας και του πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες που ενδεχομένως να προκύψουν και περισσότερες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τους ευάλωτους», πρόσθεσε.

Βάζουμε κυρώσεις στον εαυτό μας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε πως είμαστε κοντά σε διψήφια ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού, για να σημειώσει ότι και το εμπάργκο και η απαγόρευση τροφοδοσίας του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου ή το θέμα των μεταφορών, που τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σίγουρα δημιουργούν πληθωρισμό.

Για το υπό συζήτηση έκτο πακέτο μέτρων της κατά της Ρωσίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κύπρος στήριξε τα πρώτα μέτρα κυρώσεων, αλλά στο τελευταίο πακέτο «είχαμε τηρήσει μια, δεν θα το έλεγα σκληρή στάση, αλλά διεκδικητική στάση για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της χώρας και της οικονομίας».

«Διότι η ουσία των κυρώσεων πρώτα απ’ όλα είναι να επιφέρεις περισσότερο κόστος σε αυτόν που βάζεις τις κυρώσεις και όχι σε σένα. Αν το κόστος είναι περισσότερο σε σένα, τότε βάζεις κυρώσεις στον εαυτό σου. Και δυστυχώς κάποια από τα φαινόμενα τα οποία έχουμε δει στο έκτο πακέτο, αλλά και κάποια πράγματα στο πέμπτο πακέτο έχουν εκφύγει αυτής της βασικής αρχής».

Επανεξετάζονται οι επενδύσεις σε έργα υποδομής

Σε ερώτηση αν υπό τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να διαφοροποιήσει το αναπτυξιακό σκέλος του προϋπολογισμού και τα διάφορα δημόσια έργα, ο κ. Πετρίδης είπε πως ενδεχομένως αυτό να χρειαστεί.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε την εσωτερική μας προεργασία, τις επόμενες μέρες θα ζητήσω από τα Υπουργεία να επαναπροτεραιοποιήσουν τα έργα υποδομής με βάση τα νέα δεδομένα, διότι, αντιλαμβάνεστε, όταν υπάρχει μια αύξηση των τιμών σε υλικά οικοδομής, ή πρώτων υλών και της ενέργειας η οποία αγγίζει το 30%, τότε θα ξεφύγεις σημαντικά από όρια του προϋπολογισμού. Θα τα δούμε το επόμενο διάστημα αυτά τα πράγματα», είπε.

Εγκληματικό να μην αντληθούν τα κονδύλια του ΣΑΑ

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει κολλήσει την ώρα που θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής, ο κ. Πετρίδης είπε το μήνυμα είναι ότι αυτή την περίοδο της κρίσης, την περίοδο που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ αυτή τη στήριξη από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα αποπληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος, είναι ότι οφείλουμε να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

«Θα είναι εγκληματικό έναντι των συμπατριωτών μας και των επόμενων γενεών εάν χάσουμε αυτή την επιχορήγηση», είπε, προσθέτοντας πως ήδη καθυστερεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης των €85 εκατομμυρίων λόγω της εκκρεμότητας για μια συγκεκριμένη νομοθεσία. «Νομίζω η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα κάνουμε προσπάθειες, αλλά πρέπει να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλιώς είναι σαν να πυροβολούμε τον εαυτό μας», συμπλήρωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι παραμένει ο στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης, περιλαμβανομένου του εταιρικού φόρου και διατηρείται το χρονοδιάγραμμα του 2023, αφού, όπως είπε, η μεταρρύθμιση αυτή δεν συνδέεται με την παρούσα κρίση.

«Η πρόθεση δεν είναι να έχει φοροεισπρακτική έννοια, αλλά θα είναι μια ουδέτερη μεταρρύθμιση και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να αλλάξουν και να αναπροσαρμοστούν λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Οι επενδύσεις και το επιχειρείν θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Πάντως, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε για νέα κατάσταση πραγμάτων με τάσεις «αναστροφής του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης».

«Αυτή η κρίση η οποία σηματοδοτεί μια νέα οικονομική εποχή δεν θα έλεγα ότι προσφέρει ιδιαίτερες ευκαιρίες, θα είναι δύσκολα τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερώτηση και πρόσθεσε: «Αλλά με συνετό και νούσιμο τρόπο θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις δικές μας οικονομικές πολιτικές».

Τόνισε πως πρέπει να επιδιωχθούν ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα αντιμετωπίσουν στο μεσοπρόθεσμο τα θέματα του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των εισοδημάτων και της παραγωγής.

Ανέφερε σε αυτό το σημείο πως γι’ αυτό τον λόγο το Σχέδιο Ανάκαμψης εμπεριέχει ένα μεγάλο ποσοστό έργων που είναι συγχρηματοδοτούμενα με τον ιδιωτικό τομέα, υπενθυμίζοντας πως πέραν του €1 δις επιδοτήσεων το σχέδιο κινητοποιεί άλλο €1,5 δις από τον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόγραμμα προσέλκυσης ταλέντων και επιχειρήσεων από το εξωτερικό

«Βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον παγκοσμίως από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, από μεγάλες εταιρείες, να έλθουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο να πληρώσουν φόρους να φέρουν εισοδήματα να έλθει κόσμος που να ξοδέψει και αυτή πρέπει να είναι η απάντηση μας στο μεσοδιάστημα. Αν αυτό είναι ευκαιρία, ας το δούμε έτσι, αλλά μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία θα διαρκέσει και πρέπει το επιχειρείν και οι ξένες επενδύσεις να δουλέψουν στον καλύτερο βαθμό και αυτή πρέπει να είναι η απάντηση μας, όπως ήταν και το 2013».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »