Breaking News

Λαζαρής – Lazaris BakeryBar: Ένα concept από τα παλιά


Η δημιουργία του concept shop Λαζαρής, που είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά στέκια της Λάρνακας, υπήρχε για χρόνια στο μυαλό των ιδιοκτητών. Δύο από αυτούς, η Νίκη Ορφανίδου και ο Μάριος Καραϊσκάκης, μιλούν για την ιδέα, την ομάδα πίσω από το brand και την κυπριακή φιλοξενία που τη συνθέτει.

 

Ο Λαζαρής αποτελεί ένα concept shop, το οποίο υπήρχε στο μυαλό των ιδιοκτητών για πολλά χρόνια, αλλά υλοποιήθηκε τη στιγμή που ανακάλυψαν τον ιδανικό χώρο που μπορούσε να φιλοξενήσει αυτή την ιδέα, το αρχοντικό στην πλατεία Αγίου Λαζάρου.

Η ιδέα της δημιουργίας του βασίστηκε στο τι σημαίνει γι’ αυτούς κυπριακή φιλοξενία, όπως τη βίωσαν στο σπίτι τους ή στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, στις γιορτές, στα κυριακάτικα τραπέζια ή όταν απρόσμενα κτυπούσε το κουδούνι και έρχονταν καλεσμένοι στο σπίτι. «Από το πουθενά γέμιζε το τραπέζι με καλούδια, που δεν ξέραμε καν ότι είχαμε στα ντουλάπια μας», θυμούνται οι δυο τους. Αυτές ακριβώς τις αναμνήσεις θέλουν να αναβιώσουν ή να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Λαζαρή. Οι άνθρωποι πίσω από το γνωστό στέκι βρίσκονται εκεί καθημερινά. Πρόκειται για μέλη της ομάδας του cocktail bar Old Market St., εκ των ιδιοκτητών και του προσωπικού, που αποφάσισαν να συνεργαστούν σε ένα νέο project. Ένα εγχείρημα που ο κόσμος αγάπησε από την πρώτη μέρα, σύμφωνα με τους ίδιους, και είναι ευγνώμονες γι’ αυτό: «Αγάπησαν την ιδέα, την ομάδα και κυρίως τα προϊόντα μας. Ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών μας είναι άνθρωποι που έρχονται εδώ κυριολεκτικά κάθε μέρα».

Μεγάλο ενθουσιασμό δείχνουν και οι τουρίστες, κάτι που είναι μερικές φορές συγκινητικό. Λαμβάνουν μάλιστα μηνύματα στα social media από κάποιους, προτού καν φτάσουν στην Κύπρο, που λένε πόσο ανυπομονούν να βρεθούν εκεί για πρόγευμα ή για να δοκιμάσουν τα αρτοποιήματα και τα γλυκά τους. Το κομμάτι του bakery αποτελεί το άλφα και το ωμέγα του χώρου. Ολόκληρη η φιλοσοφία και το μενού του βασίζονται σ’ αυτό.

Το στέκι στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο, που υπολογίζεται ότι κτίστηκε τα τέλη του 19ου αιώνα. Γύρω στο 1930 αγοράστηκε από την οικογένεια στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα. Για πολλά χρόνια λειτούργησε ως καφενείο, γνωστό ως Ο καφενές του Μάη, και εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες – προσκυνητές στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Από το 1980 και μετά φιλοξένησε εγκαταστάσεις τράπεζας και καταστήματα λιανικής, μέχρι και το 2017 που άνοιξε ο Λαζαρής.

Στο μενού υπάρχουν παραδοσιακά αρτοποιήματα και γλυκά, σάντουιτς με χειροποίητα προζυμένια ψωμιά, σαλάτες, αλλά και μικρά πιατάκια από αγαπημένες σπιτικές συνταγές της Ελλάδας και της Κυπρου. Περιλαμβάνονται επίσης επιλογές για πρόγευμα, μεσημεριανό και δείπνο. Οι τιμές αρχίζουν από τα €2.50 και φτάνουν τα €20.

Φτιάχνουν καθημερινά τρία είδη ψωμιών με προζύμι: Άσπρο χωριάτικο με 100% προζύμι, πολύσπορο και με παπαρουνόσπορο. Διαθέτουν επίσης κουλουράκια και παραδοσιακές πίτες, όπως χαλουμωτή, ελιωτή, λουκανικόπιτα και ταχινόπιτα. Ακόμα, δύο με τρεις φορές τη βδομάδα, ο artisan baker του καταστήματος φτιάχνει προϊόντα – έκπληξη, μεταξύ άλλων γλυκά και κέικ με πρωταγωνιστή το γαλακτομπούρεκο.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »