Κορωνοϊός: Σε ποια επαγγέλματα χάνονται θέσεις εργασίας


Οι παρενέργειες του κορωνοϊού αρχίζουν και εμφανίζονται στην αγορά εργασίας με την ανεργία να πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένα επαγγέλματα, όπως είναι τα τουριστικά και ξενοδοχειακά, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης, το εμπορίου και της μεταποίησης.

 

Τα στοιχεία για τον μήνα Απρίλιο, που περιλαμβάνουν το lockdown της οικονομίας, δίνουν μια γεύση το τι μπορεί να ακολουθήσει. Tο ποσοστό απολύσεων από τη μια και το αναιμικό ποσοστό προσλήψεων από την άλλη είναι τάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι. Το θέμα είναι σε ποια ένταση θα είναι το επόμενο διάστημα, με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κατά την οποία δεν θα υπάρχει πλέον τουλάχιστον στον βαθμό που υπήρχε κατά το lockdown το κρατικό δίχτυ προστασίας.
Όσον αφορά τις προσλήψεις, οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού, που μέχρι πρότινος ήταν πρωταθλητές στις προσλήψεις κατά τους μήνες έναρξης της τουριστικής περιόδου, φέτος απέχουν. Ανησυχία προκαλεί κυρίως για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, πότε θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, πόσες θα λειτουργήσουν και με ποιους όρους, τι θα γίνει με τον κλάδο εστίασης.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019 σημειώθηκε αύξηση 8.276 προσώπων ή 40,7% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 5.785), του εμπορίου (αύξηση 928), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 407), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 369), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 342), των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 229) καθώς και στη μείωση 415 προσώπων που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας η σύγκριση των στοιχείων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020 με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται ασφαλής. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού με δημοσιονομικό κόστος 4,4% του ΑΕΠ ετησίως και ορισμένα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, Σε αυτά τα μέτρα είναι το σχέδιο αναστολής λειτουργίας.
Παρέχει εισοδηματική στήριξη στους πληγέντες εργαζόμενους, στοχεύοντας στην αποφυγή απολύσεων παρέχοντας επιδότηση που αντιστοιχεί στο 70% του μισθού των εργαζομένων, για επιχειρήσεις που είτε αναστέλλουν πλήρως είτε μερικώς τη λειτουργία τους και έχουν μείωση κύκλου εργασιών περισσότερο από 25%. Το σχέδιο αναμένεται επηρεάσει περίπου 220.000 εργαζομένους για τρεις συνεχείς μήνες με κόστος 2,7% του ΑΕΠ. Επίσης, με το σχέδιο στήριξης μικρών επιχειρήσεων δίνεται υποστήριξη σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν τους υπαλλήλους τους και ότι ο κύκλος εργασιών τους μειώνεται κατά περισσότερο από 25%. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση 70% του μισθού των εργαζομένων με διάρκεια τριών συνεχών μηνών. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 0,3% του ΑΕΠ.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »