Breaking News

Καφετέριες/εστιατόρια: 10 μέρες πριν το reopening – Τι ζητούν


Τι αναφέρει στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδ. Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης – Οι αποστάσεις & άλλα μέτρα

 

Το «ξεκλειδωμα» της Κύπρου αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκίνησε την Δευτέρα 4 Μαΐου με την Α’ φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων να έχει τεθεί σε ισχύ.

Κατά την 2η φάση, η οποία θα ξεκινήσει από την 21η Μαΐου, θα σταματήσουν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών άρα θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση χωρίς sms ενώ ελεύθερη θα είναι και η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.τ.λ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 και επίσης θα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

Την 21η Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν και όλοι οι χώροι εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια κ.α.) μόνο για εξωτερικούς χώρους στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής κ. Φάνο Λεβέντη, μας ανέφερε ακόμα ότι  δεν έγινε λόγος για το πότε θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι ενώ μας τόνισε ότι και για τους εξωτερικούς δεν είναι τίποτα σίγουρο αφού δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις ακόμα. Επίσης δήλωσε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ απέστειλε την Πέμπτη (7/5) κάποιες απόψεις, εισηγήσεις και διευκρινίσεις για αυτό το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο και αναμένεται να ληφθούν υπόψη για τις τελικές αποφάσεις.

 

Απόσταση για τα τραπεζάκια

Όσο αφορά τώρα την απόσταση που πρέπει να έχουν τα τραπεζάκια μεταξύ τους στους χώρους, ο κ. Λεβέντης μας ανέφερε την αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο που προτείνει ο ΠΑΣΙΚΑ: «Προτείνουμε 1,5 τετραγωνικό μέτρο ανά άτομο και 2 μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους. Στα 100 τετραγωνικά μέτρα θα μπορούν να είναι το μέγιστο 60 άτομα και θα περισσεύουν 40 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου τα οποία θα καθορίζουν και τις αποστάσεις.»

Να σημειώσουμε ότι έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει εγκύκλιος της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που αφορούν τα κέντρα αναψυχής: «Αυτή την εγκύκλιο ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν ποιος την έγραψε και την απέσυραν. Θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντική η διαβούλευση μαζί μας έστω και σε μικρό βαθμό για τα ζητήματα που μας αφορούν και γνωρίζουμε γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε σε μεγάλο βαθμό.», δήλωσε ο κ.Λεβέντης.

 Δειγματοληπτικός έλεγχος, μάσκες και μέτρα προστασίας

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής μας είπε ότι αφήνεται ανοικτό  το ενδεχόμενο ότι αφότου η πανδημία εξελίσσεται προς το καλύτερο και προς τον μηδενισμό να ελαφρύνονται και τα μέτρα ενώ επίσης μας δήλωσε ότι «ζητούμε ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων να επιδοτείται και επίσης θα θέλουμε στήριξη σχετικά με τις μάσκες.»

Σε ερώτηση μας αν ισχύει το πρωτόκολλο της Κυβέρνησης για χώρους take away/delivery σε εστιατόρια και καφέ, ο κ. Λεβέντης μας ανέφερε ότι αυτό ισχύει για όσους χώρους αφορά.

Δείτε εδώ το πρωτόκολλο.

Ενοίκια και νέα μέτρα στήριξης από Κυβέρνηση

Τέλος, σε ερώτηση μας αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ο κ. Λεβέντης μας ανέφερε το θέμα των ενοικίων: «Το θέμα με τα ενοίκια προσπαθεί να λύσει τώρα η Κυβέρνηση μέσω των μέτρων που εξήγγειλε αλλά πρέπει να δούμε πόσοι ιδιοκτήτες θα καταφέρουν να συνεργαστούν διότι είναι στην ουσία σε εθελοντική βάση. Αν υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν δηλώνουν τα έσοδα τους από τα ενοίκια, σίγουρα δεν θα δεχθούν αυτή την πρόνοια διότι δεν θα φοροαπαλλαχθούν.»

Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση την Πέμπτη (7/5) είναι προς την σωστή κατεύθυνση μας ανέφερε ο κ. Λεβέντης: «Θα βοηθήσουν πάρα πολύ μια μεγάλη κατηγορία μικρών επιχειρηματιών αλλά παραμένει ένα κενό για τους λίγο μεγαλύτερους επιχειρηματίες που εργοδοτούν κάτι περισσότερο από 10 εργάτες, για παράδειγμα 20 άτομα. Είναι λίγο άδικο να μείνουν από έξω. Οπότε αναμένουμε και περιμένουμε να επεκταθούν αυτά τα μέτρα αλλά προς το παρρόν είναι στην σωστή κατεύθυνση.»

 

Νέο πακέτο με τρία εργαλεία στήριξης της οικονομίας 

Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη (7/5) ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας με τρία εργαλεία, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σε αυτό το πακέτο ανακοινώθηκε σχέδιο απευθείας στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, στοχευμένες κρατικές εγγυήσεις €1,5 δισεκατομμυρίου, καθώς και σχέδιο φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων.

Διαβάστε περισσότερα για το πακέτο εδώ.

Home



Κύριες Ειδήσεις





Translate »