Καραγιάννης:Με την σταθεροποίηση β΄φάσης το άνοιγμα νηπιαγωγείων-γυμναστηρίων


Ανησυχία όσον αφορά την χαλάρωση που παρατηρείται στα μέτρα προστασίας, εκφράζει στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Όπως είπε, παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή, χαλαρότητα του κόσμου στην λήψη προστατευτικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες.

Δυστυχώς, σημείωσε, υπάρχει αυτή η χαλαρότητα από τον κόσμο που πρέπει να είναι προσεκτικός στις κινήσεις του.

«Φθάσαμε στα μηδέν κρούσματα αλλά αυτό το μηδέν δεν εδραιώθηκε. Εφόσον ανιχνεύουμε κρούσματα έχουμε την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε κι άλλους θετικούς από τις ιχνηλατήσεις και ο αριθμός αυτός αυξάνεται», υπέδειξε.

Ο Καθηγητής τόνισε ότι ο ιός δεν έχει φύγει ακόμη από την Κύπρο και γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Τις συμπεριφορές που είδαμε με τις συναθροίσεις ωσάν να είναι οι παλιοί καλοί καιροί, μας δημιουργούν σοβαρή ανησυχία. Αν υπάρξει κρούσμα σε τέτοιες συναθροίσεις είναι πολύ δύσκολο να κάμεις ιχνηλάτηση, η οποία να είναι 100% ασφαλής», επεσήμανε.

Ο κ. Καραγιάννης κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση που τηρείται σε καφετέριες και εστιατόρια, προτρέποντας το κοινό να τηρεί τις οδηγίες που εμπεριέχονται στα πρωτόκολλα για την δική τους προφύλαξη.

Υπό έλεγχο η κατάσταση τους Καλοκαιρινούς μήνες, κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει

Υπό έλεγχο θα παραμείνει η κατάσταση κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες, ανέφερε ο Καθηγητής, σημειώνοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη για δεύτερο κύμα. Εγώ φυσικά αναμένω ότι θα επανέλθει με κάποια περιστατικά τους επόμενους μήνες. Ίσως να μην είναι κύμα αλλά δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς αυτό και από πού θα έλθει. Αν έρθει από το νότιο ημισφαίριο που υπάρχει πρόβλημα αυτή την στιγμή ή αν κατορθώσει ο ιός να κρυφτεί σε κάποιο ζώο και μας ξεπηδήσει πάλι το Φθινόπωρο θα δούμε», επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε και πάλι lockdown, απόκλεισε κάτι τέτοιο προς το παρόν στάδιο. «Εξαρτάται τι μας επιφυλάσσει ο Χειμώνας. Θεωρώ τώρα με τους Καλοκαιρινούς μήνες όσον το δυνατόν θα έχουμε τα πράγματα κάτω από έλεγχο και από εκεί και πέρα ο Θεός φυλάξοι», σημείωσε.

Τέλος Ιουνίου οι πρώτοι τουρίστες

Ο κ. Καραγιάννης ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων παρέπεμψε σε ότι έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.
«Θεωρώ ότι το γεγονός πως ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν τα αεροδρόμια, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία και στους οργανωτές ταξιδιών και στις αερογραμμές να προγραμματίσουν τις εργασίες τους. Μέχρι να μας έρθουν οι πρώτοι τουρίστες ίσως να μιλάμε για το τέλος Ιουνίου, οπότε μας δίνει άλλες τέσσερις εβδομάδες περίπου για να βεβαιωθούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο», σημείωσε.

Άνοιγμα νηπιαγωγείων, κολυμβητηρίων, γυμναστηρίων με την σταθεροποίηση της δεύτερης φάσης χαλάρωσης.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το άνοιγμα νηπιαγωγείων, κολυμβητηρίων, γυμναστηρίων και άλλων επιχειρήσεων που είναι κλειστές ακόμη θα γίνει αν δεν παρουσιαστεί πρόβλημα κατά την δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Εφόσον η περίοδος σταθεροποίησης στην χαλάρωση των μέτρων της δεύτερης φάσης περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα νηπιαγωγεία και κάποιες άλλες επιχειρήσεις που είναι κλειστές ακόμη. Όπως επίσης, και οι αίθουσες δεξιώσεων και τα θέατρα σε ανοικτούς χώρους», πρόσθεσε.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »