Καλπάζει το κατασκευαστικό κόστος (πίνακας)


Πηγή: inbusiness.com.cy

Δίχως φρένα συνεχίζεται το ανοδικό σερί στο κατασκευαστικό κόστος, το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, προκαλώντας αναπόφευκτα προβλήματα στον τομέα των κατασκευών.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συνεχής αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, το οποίοι επωμίζονται οι εργολάβοι, θα μετακυλιστεί σε κατοπινό στάδιο και στους αγοραστές.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν τις αυξήσεις της τιμής αγοράς βασικών οικοδομικών υλικών στην Κύπρο, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 47% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμα: Ντ. Λευκαρίτης: Η εμπιστοσύνη στην ομάδα και η πιο μεγάλη επιτυχία iSPIRAL: Ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Συγκεκριμένα, μπορεί ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον Ιούλιο του 2021 να ανήλθε στις 114,46 μονάδες (με βάση 2015=100), καταγράφοντας αύξηση μόλις 1,71% σε σχέση με τον Ιούνιο, εντούτοις η άνοδος σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο αγγίζει το 14%.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο εν λόγω δείκτης κατέγραψε αύξηση 13,63%.

Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών δείχνει την εξέλιξη του κόστους των υλικών που υφίσταται ο εργολάβος.

kataskevesnews700

Πετά η τιμή σίδηρου και χάλυβα
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 καταγράφηκαν στα μεταλλικά προϊόντα (29,61%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (12,30%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (10,38%), στα ορυκτά (2,56%) και στα προϊόντα ορυκτών (1,14%).

Πιο αναλυτικά, τη μεγαλύτερη άνοδο ύψους 46,50% κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι τιμές στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα, ενώ στα ηλεκτρολογικά υλικά η αύξηση ανήλθε στο 22,78%.

Άλμα σε ξύλο και πλαστικό
Αύξηση 14,31% σημείωσαν τον φετινό Ιούλιο οι τιμές των προϊόντων από ξύλο σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, ενώ κατά 13,20% αυξήθηκε το κόστος στα είδη από πλαστικό.

Μείωση μόνο στα είδη θέρμανσης και ψύξης
Κατά 8,43% αυξήθηκαν οι τιμές σε άλλα ηλεκτρομηχανολογικά είδη, ενώ αντίθετα τα είδη θέρμανσης και ψύξης είχαν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 (μείωση -2,87%).

Στα προϊόντα από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα σημειώθηκαν αυξήσεις 8,23%, την ώρα που το κόστος στα μονωτικά υλικά αυξήθηκε κατά 7,52%.

Αμετάβλητο ήταν το κόστος στους λίθους, ενώ κατά 6,65% αυξήθηκαν οι τιμές στα χημικά προϊόντα και κατά 5,39% στις κονίες (ορυκτά).

Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αδρανή ορυκτά (1,48%) και στα κεραμικά είδη (2,30%).



Κύριες Ειδήσεις





Translate »