Breaking News

Θησαύριζαν στο Μακένζι με τις υπενοικιάσεις: Κέντρα των €10.000 με νοίκι €40 υπενοικιάζονταν πολλαπλάσια


Πηγή: philenews.com

Υποστατικά των οποίων το αγοραίο ενοίκιο κυμαίνεται στις €10.000 μηνιαίως νοικιάζονταν στην περιοχή Μακένζι προς €30-€40 σε πρόσφυγες και στη συνέχεια αυτοί τα υπενοικίαζαν στο πολλαπλάσιο θησαυρίζοντας, ενώ το κράτος εισέπραττε ψίχουλα.

Το φαγοπότι τερματίζεται μεν όπως έγραψε χθες ο “Φ”, αλλά ίσως για πρώτη φορά, και μάλιστα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, νομιμοποιούνται παρανομίες που ελάμβαναν χώρα κάτω από το τραπέζι, υπό την έννοια ότι το κράτος θα υπογράψει συμβάσεις εμπορικής εκμετάλλευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών με μη πρόσφυγες.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του καταγράφοντας τις ρυθμίσεις που προωθούνται, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τα οικόπεδα της περιοχής Μακένζι, αναφέρει και τα ακόλουθα: «Περιλαμβάνουν συμβάσεις μίσθωσης με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και έχουν επενδύσει κεφάλαια για ανάπτυξη των υποστατικών, βάζοντας τέρμα στις στρεβλώσεις και σε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες».

Σημειώνεται, πως από τα 17 υποστατικά τα οποία λειτουργούν στην περιοχή Μακένζι, περίπου τα μισά υπενοικιάζονται παράνομα σε μη πρόσφυγες. Αρχικά, τα κέντρα ανέλαβαν και διαχειρίζονταν πρόσφυγες και στην πορεία κάποιοι από αυτούς τα εκμίσθωναν παράνομα ακόμη και σε μη εκτοπισθέντες. Κάποιοι από αυτούς τα υπενοικίασαν, επίσης παράνομα, σε άλλους κοκ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να γνωμάτευσε πως είναι δυνατόν ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (δηλαδή, ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών) να αποκλίνει από τη γενική πολιτική που προνοεί  ότι πρέπει να είναι εκτοπισμένος ο κάτοχος. Αυτό σύμφωνα πάντα με τη γνωμάτευση, μπορεί να γίνει νοουμένου ότι ο μη πρόσφυγας επιχειρηματίας θα καταβάλλει 100% του αγοραίου ενοικίου και η σύμβαση να αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο να επιτρέπει στους διαχειριστές να αποσβέσουν την επένδυση που έκαναν.

Οι νέες συμβάσεις περιορίζονται από 30 χρόνια (που ήταν) σε δέκα, αν και το δικαίωμα ανανέωσης για κάποια επιπλέον χρόνια (βεβαίως υπό όρους) επιμηκύνει τον χρόνο εκμετάλλευσης. Οι όροι που θα τεθούν αφορούν, όπως πληροφορείται ο «Φ», και την πολεοδομική πτυχή, υπό την έννοια ότι κάποια από τα υποστατικά επεκτάθηκαν χωρίς καν να υποβληθούν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας.

Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται να τεθεί ως όρος η κατεδάφιση των παράνομων προσθηκομετατροπών,  διαφορετικά παύει να ισχύει η άδεια. Βεβαίως, θα δοθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής. Παρόλα αυτά, οι όροι θα αρχίσουν να υλοποιούνται, έστω και σταδιακά, από την πρώτη μέρα υπογραφής της σύμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες άδειες. Αν στα δέκα χρόνια η όλη συμπεριφορά των διαχειριστών τους καταστήσει αξιόπιστους έναντι της Υπηρεσίας Διαχείρισης και κατ’ επέκταση του Κηδεμόνα, τότε θα είναι και πιο εύκολη η ανανέωση της σύμβασης.

 

 

Τυχόν μη συμμόρφωση με τους όρους σημαίνει παραβίαση της σύμβασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως πληροφορούμαστε, με τους μη εκτοπισθέντες ουσιαστικά δεν θα γίνει διαπραγμάτευση αλλά θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση με βάση το αγοραίο ενοίκιο το οποίο με βάση εκτιμήσεις του Κτηματολογίου κυμαίνεται στις €10.000. 

Όπου οι διαχειριστές είναι εκτοπισθέντες οι οποίοι δεν έχουν υπενοικιάσει τα υποστατικά, η αντιμετώπιση θα είναι κάπως ελαστική με την αύξηση του ενοικίου να επιβάλλεται σταδιακά. Οι συμβάσεις κάποιων κανονικά λήγουν το 2029 . Για το ύψος του ενοικίου σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχουν και περιπτώσεις που οι νόμιμοι διαχειριστές των υποστατικών στην περιοχή, δεν εξόφλησαν καν τους δανειστικούς επιτρόπους από τους οποίους πήραν δάνειο προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Επειδή κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, εξεδόθησαν και εντάλματα κατάσχεσης της περιουσίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργείο Εσωτερικών: To Σχέδιο Δράσης για διαχείριση των οικοπέδων στο Μακένζι

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών θα καταβάλει προσπάθεια είσπραξης ενοικίων αναδρομικά από όσους είχαν μίσθωση με τον Δήμο Λάρνακας. Όσοι δεν είναι εκτοπισθέντες, αντί να τους ζητηθεί να πληρώσουν ενοίκια αναδρομικά, θα κληθούν να  καταβάλουν εφάπαξ ποσόν το οποίο θα προσεγγίζει το ποσόν των ενοικίων που θα καταβάλλονταν, υπό κανονικές συνθήκες, τα τελευταία 3-4 χρόνια που δεν πλήρωναν ενοίκιο, ως απώλεια εσόδων του κηδεμόνα. Το ποσόν στηρίζεται στο ενοίκιο που καθόρισε το Τμήμα Κτηματολογίου για την περιοχή.

Οι νέες συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέρος των ενοικίων που θα εισπράττονται θα διοχετεύεται για βελτίωση των υποδομών, κάτι το οποίο θα έχει όφελος και για τους ίδιους τους διαχειριστές.

 

 

ΑΥΤΟΠΤΗΣ

Κι αν η επένδυση έχει αποσβεστεί;

Πόσα επένδυσε ο κάθε επιχειρηματίας; Πότε  αποσβένει την επένδυσή του; Ποιος κρίνει ότι η επένδυση δεν έχει αποσβεστεί πριν 5-10 χρόνια; Αν έτσι έχουν τα πράγματα και νοουμένου ότι θα δοθεί σε μη πρόσφυγες η ευχέρεια να εκμεταλλεύονται τουρκοκυπριακές περιουσίες, γιατί δεν γίνεται από επιτροπή ειδικών αξιολόγηση των επενδύσεων που έγιναν και αν έχουν καλυφθεί τα έξοδα, να προκηρυχθούν δημόσιες προσφορές;

Βεβαίως, η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στην περιοχή Μακένζι ήταν απαράδεκτη και κακώς έγινε ανεκτή τόσα χρόνια. Το θέμα είναι να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις ώστε να αποκατασταθούν οι πολεοδομικές παρανομίες και να εισπράττει το δημόσιο τα χρήματα που αναλογούν για υποστατικά στη συγκεκριμένη περιοχή.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »