Breaking News

Η Κομισιόν μας έκοψε το βήχα για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα


Πηγή: philenews.com

 

Ούτε να ακούσει δεν θέλει η Κομισιόν για επιστροφή στο φορολογικό καθεστώς του 2011, σε σχέση με τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κύριας κατοικίας.

Μετά το αίτημα της Βουλής να επιχειρηθεί από την κυβέρνηση ανατροπή της σύστασης της Κομισιόν για μειωμένο ΦΠΑ μόνο στα πρώτα 140 τετραγωνικά οικίας που δεν θα υπερβαίνει τα 200 τ.μ., τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), οι οποίοι ξεκαθάρισαν στις κυπριακές αρχές πως δεν συναινούν στην επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, με  συνολικό εμβαδό έως 275 τ.μ. (όπως ήταν το φορολογικό καθεστώς στην Κύπρο από το 2011-16). Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών τόνισαν πως ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής της φόρμουλας του 2011 δεν μπορεί να υιοθετηθεί από την ΕΕ, γιατί δεν έχει κοινωνική στόχευση και δεν συνάδει με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η στάση της ΕΕ δεν μοιάζει να είναι υπό διαπραγμάτευση, καθώς για αρκετό καιρό οι αρχές της Κύπρου την παραπληροφορούσαν και εμμέσως την «κοροϊδευαν» πως ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής εφαρμοζόταν στα πρώτα 200 τ.μ. ακινήτων, με συνολικό εμβαδό 275 τ.μ, την στιγμή που στην πραγματικότητα ήταν σε ισχύ από το 2016 άλλη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, από το 2016 μέχρι και σήμερα ο νόμος που εφαρμόζεται προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. του ακινήτου, ανεξαρτήτως εμβαδού! Δηλαδή, τον Ιανουάριο του 2021, όταν η Δημοκρατία κλήθηκε να απαντήσει στην ΕΕ για το συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, την ενημέρωσε πως ουσιαστικά εφαρμοζόταν η νομοθεσία του 2011 και όχι αυτή του 2016, που εξόφθαλμα αντίκειται της Οδηγίας. Να σημειωθεί πως χρήση του μειωμένου ΦΠΑ 5% έκαναν και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν επαύλεις εκατομμυρίων στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

 

 

Η διαδικασία επί παραβάσει

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του νέου νομοσχεδίου (που απορρίπτεται από τα πλείστα κόμματα), το οποίο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 140 τ.μ. της κύριας κατοικίας, με συνολικό εμβαδό μέχρι 200 τ.μ., ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ξεκαθάρισε πως ούτε την περίοδο μεταξύ 2011-2016, όπου το μειωμένο ΦΠΑ επιβάλλονταν στα 200 τ.μ. του ακινήτου με εμβαδό μέχρι 275 τ.μ., η νομοθεσία δεν ήταν συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παράλληλα, ανέφερε πως οι εκπρόσωποι της Κομισιόν προειδοποίησαν τις αρχές της χώρας πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε το περασμένο καλοκαίρι η ΕΕ κατά της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, η ΕΕ θα τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα μετά την έγκριση σχετικής νομοθεσίας από το Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεννόηση του ΥΠΟΙΚ με την Κομισιόν.

 

 

Εκτός νόμου τα πανάκριβα

Ο κ. Παντελή ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές πως η ΕΕ απαιτεί να μείνουν εκτός νομοθεσίας για μειωμένο ΦΠΑ ακίνητα υψηλής αξίας (έστω και αν το εμβαδόν τους είναι εντός αυτού που θα προβλέπει η νέα νομοθεσία) καθώς και οι περιοχές με υψηλή αξία ακινήτων, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επωφεληθούν με μειωμένο ΦΠΑ πολυτελή διαμερίσματα ή πανάκριβες μικρές οικίες, που θα εμπίπτουν του επιλέξιμου εμβαδού.

Εξάλλου, η ΕΕ δεν είναι αρνητική στο να δοθεί μια μεταβατική περίοδος στην έναρξη ισχύος του νέου νόμου, με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου να τονίζει πως η ΕΕ επεσήμανε ότι αυτή  θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης διάρκειας και όχι υπερβολικού χρόνου. Ο κ. Παντελή σημείωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και να περιληφθούν σε αυτό πρόνοιες για μεταβατική περίοδο, καθώς και για την αξία ανά τ.μ.

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί το κόστος πώλησης, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να περιληφθούν οροφές στην τιμή πώλησης. Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η ΕΕ ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ο μέσος όρος του εμβαδού των κατοικιών που ανεγείρονται στην Κύπρο και όχι το ανώτατο εμβαδόν των κατοικιών…

 

 

ΕΤΕΚ: Ταφόπλακα στα όνειρα των νέων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ανέφερε πως λανθασμένα η ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη της το κατασκευαστικό κόστος της κύριας κατοικίας και τα στοιχεία της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας πως δεν πρέπει να θυματοποιηθούν τα νεαρά ζευγάρια επειδή στο παρελθόν έγιναν καταχρήσεις του μέτρου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, με το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε μπαίνει ταφόπλακα στα όνειρα των νέων, καθώς και μαχαιριά στα κυπριακά νοικοκυριά, στους νέους και στην οικοδομική βιομηχανία. Είπε, επίσης, πως ο μέσος όρος των 140 τ.μ. που λαμβάνονται υπόψη στο νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην κουλτούρα της κυπριακής οικογένειας, η οποία στερείται βασικών υποδομών. Ανέφερε ότι η προσπάθεια για επέκταση των τ.μ. στα ακίνητα που θα δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, μέσω στατιστικών και κοινωνικών δεικτών.

Ανησυχία και απογοήτευση για τις απόλυτες θέσεις της ΕΕ εξέφρασε και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων, καλώντας το υπουργείο να προχωρήσει σε πρόσθετες διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες. Εκ μέρους του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων αναφέρθηκε πως τα 140 τ.μ. που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο προέκυψαν από την απογραφή του πληθυσμού, επισημαίνοντας πως πλέον τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ΕΕ διαφέρουν. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών ανέφερε πως, παρά τις θέσεις της ΕΕ κατά τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, ενδεχομένως στη συνέχεια να αλλάξει στάση και στην πορεία να αποδεχθεί αύξηση των τ.μ. Από πλευράς του Συνδέσμου Εκτιμητών λέχθηκε πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μελέτη για να αποδειχθεί στις αρχές της ΕΕ ρο εμβαδόν που ισχύει στις κατοικίες στην Κύπρο.

 

 

Πρόσθετα στοιχεία στην ΕΕ και νέα διαβούλευση

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή (φωτογραφία) τόνισε στους βουλευτές πως το υπουργείο κατέληξε στο νομοσχέδιο για τον μειωμένο ΦΠΑ στα 140 τ.μ. ενός ακινήτου. με συνολικό εμβαδό μέχρι 200 τ.μ., βάσει στοιχείων του 2019. Την ίδια ώρα, ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών συλλέγει επιπρόσθετα στοιχεία σε σχέση με το εμβαδόν και τις αξίες των ακινήτων σήμερα, τα οποία θα διαβιβαστούν στην Κομισιόν, με στόχο, όπως είπε, να επιχειρηθεί νέα διαβούλευση.  Βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την ΕΕ για να συναινέσει με την αύξηση των επιτρεπόμενων εμβαδών. Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε πως η Δημοκρατία έχασε την αξιοπιστία της έναντι της ΕΕ. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, δήλωσε πως μέσα από τα νέα στοιχεία θα επιχειρηθεί να πεισθεί η ΕΕ. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση λόγω καταχρήσεων της κυβέρνησης, ώστε να εξυπηρετηθούν φίλοι, κουμπάροι και συμπέθεροι, λόγω διαβατηρίων. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου σημείωσε πως θα πρέπει το υπουργείο να καταθέσει νέα επιχειρήματα στην ΕΕ, για να επανέλθει η ρύθμιση του 2011.Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις με την ΕΕ. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τόνισε πως παραπληροφορήσαμε την Κομισιόν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »