Breaking News

Πολεοδομική άδεια στο χέρι σε… σαράντα μέρες


Πηγή: philenews.com

Το πείραμα της έκδοσης πολεοδομικής άδειας σε διπλοκατοικία εντός 20 ημερών πέτυχε κατά 82% και από μεθαύριο (15 Σεπτεμβρίου) αρχίζει η διαδικασία αδειοδότησης μεγαλύτερων αναπτύξεων εντός 40 ημερών, αναλόγως του μεγέθους τους και πλέον εκκρεμεί η έγκριση νομοθεσίας για έγκριση αναπτύξεων αξίας πέραν των €20 εκατ. εντός 12 μηνών.

Το δεύτερο μέρος της αδειοδότησης που καλύπτει αναπτύξεις 3 έως 4 κατοικίες, ή έως 12 κατοικίες στη σειρά, ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα καθώς και μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τμ., εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, πλαισιωμένος από τον διευθυντή Πολεοδομίας Κυριάκο Κουνδουρο, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Κυριάκο Κούρο, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα και τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνο Κωνσταντή.

Επικαλούμενος στοιχεία που αφορούσαν την πρώτη φάση της διαδικασίας αδειοδότησης κτηρίων (μέχρι διπλοκατοικία σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο εντός 20 ημερών, που εφαρμόστηκε την 1η Οκτωβρίου του 2020), ο κ. Νουρής ανέφερε ότι υποβλήθηκαν 4.080 αιτήσεις, εκ των οποίων ποσοστό 82% έχουν εγκριθεί, με έκδοση των πολεοδομικών αδειών, ενώ μόνο 343 από αυτές απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους. Σημειώνεται, πως στο παρελθόν προέκυψε αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΕΤΕΚ και στην Ένωση Δήμων, με το Επιμελητήριο να κάνει αναφορές σε καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών και τους Δήμους να απαντούν, ότι αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από αρχιτέκτονες/μηχανικούς παρουσιάζουν κενά και αυτός είναι ο λόγος των καθυστερήσεων.

Αναφερόμενος στη νέα πολιτική, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως η Πολεοδομική Αρχή θα υποχρεούται να καταλήξει σε απόφαση κατά μέγιστο μέσα σε 30 μέρες ή κατά μέσον όρο 20-40 μέρες.

Στην πορεία ξεκαθάρισε, πως οι αιτήσεις μέχρι τετρακατοικία η άδεια θα εξετάζεται εντός 20 ημερών ενώ αιτήσεις με μέχρι 20 μονάδες σε πολυκατοικία και μεικτές αναπτύξεις ή και αιτήσεις για προσθηκομετατροπές, θα εξετάζονται εντός 40 εργάσιμων ημερών.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός Εσωτερικών αναπτύσσοντας  την νέα πολιτική πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ανέφερε ότι: «Το νέο αυτό στάδιο, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή στις 15 Σεπτεμβρίου θα καλύπτει άδειες για 3 έως 4 κατοικίες, ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά, ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα αλλά επίσης και μεικτή εμπορική/γραφειακή/ή και οικιστική ανάπτυξη μέχρι 1000 τ.μ».Στόχος, είπε, είναι η επίσπευση των αιτήσεων, ο έλεγχος των βασικών πολεοδομικών παραμέτρων από τις αρχές, ανάληψη ευθύνης από τον μελετητή, ολοκληρωμένος πολεοδομικός έλεγχος χωρίς λεπτομερείς μετρήσεις και η εισαγωγή απλών, γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών.

Περαιτέρω ανέφερε, πως η νέα φάση της πολιτικής αδειοδότησης σηματοδοτεί τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών στην οικοδομική βιομηχανία, την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με την εισαγωγή καινοτόμων, απλών, αποτελεσματικών και γρήγορων διαδικασιών, την προαγωγή της διαφάνειας και τον τερματισμό της εξάρτησης από τον περιορισμό των χρόνων έκδοσης των αδειών και εισάγει τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογία.

Ο κ. Νουρής είπε επίσης, πως η νέα φάση δίνει τεράστια ώθηση στην οικονομία του τόπου βοηθώντας μεταξύ άλλων και στη αυξημένη κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο και οι πληρωμές των τελών από τους ιδιώτες που θα καταθέτουν τις αιτήσεις θα γίνονται μέσω της κυβερνητικής πύλης «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Αναφέρθηκε επίσης στο τρίτο βήμα το οποίο θα ακολουθήσει και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει σε Νόμο το Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο Περί της Διευκόλυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων Νόμος». Η τρίτη φάση αφορά στις μεγαλύτερες αναπτύξεις κόστους πέραν των €20 εκατ., οι άδειες των οποίων θα εκδίδονται εντός 12 μηνών από την υποβολή της αίτησης τους.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο συζητείται «κατ’ άρθρον» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και ακολούθως θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για έγκριση.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μαγκιά είναι η στέγαση και όχι μόνο η άδεια

Η πανδημία βοήθησε στην πολιτική της υποβολής των πολεοδομικών αιτήσεων ηλεκτρονικά, διαφορετικά, απλώς θα επικρατούσε χάος. Όποιον πολίτη ρωτούσες ή και επαγγελματία είχε να λέει για την απίστευτη γραφειοκρατία που επικρατούσε διαχρονικά. Κατοικίες και έργα καθυστερούσαν και παλαιότερα, δυστυχώς, παρατηρούνταν και φαινόμενα διαπλοκής. Εξάλλου, η καθυστέρηση είχε κόστος για τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Η εξειδίκευση που αναμένεται να επέλθει θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση πρωτίστως του πολίτη. Αυτό που θα υπολείπεται, δεν θα είναι η έκδοση των αδειών αλλά τα στεγαστικά προγράμματα για όσους διαπιστώνουν ότι η στέγαση σε ιδιόκτητη μονάδα αποτελεί άπιαστο όνειρο. Εδώ είναι η μαγκιά. Το κράτος μπορεί να εφαρμόσει στεγαστική πολιτική; Αν όχι, τι να την κάνει ο πολίτης, ο πολύτεκνος, ο κάθε ένας, την άδεια, ακόμη και αν εκδιδόταν αυθημερόν;



Κύριες Ειδήσεις





Translate »