Επιτακτική ανάγκη η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων στη Λάρνακα


Τους τελευταίους μήνες δεκάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας κατέβασαν ρολά εξαιτίας της πανδημίας. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ δύσκολη και αν το κράτος δεν λάβει εγκαίρως ουσιαστικά μέτρα, θα γίνει χειρότερη. Ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να εκδικάζονται εξώσεις και να γίνονται εκποιήσεις.

Τα καταστήματα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμφίβολα αποτελούν πνεύμονα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης μας και πηγή εισοδήματος για χιλιάδες εργαζόμενους. Στηρίζουν τα νοικοκυριά, την απασχόληση και την τοπική κοινωνία. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Χθες, όχι αύριο.

Ήδη τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις όπως:

1. Εκπόνηση στοχευμένου και αποτελεσματικού σχεδίου από την Κυβέρνηση για το θέμα των ενοικίων.
2. Αναστολή εξώσεων μέχρι τις 31/12/20.
3. Αναστολή εκποιήσεων μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι τις 31/3/21.
4. Επιδότηση της απασχόλησης από το κράτος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
5. Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις από τις Τράπεζες.

Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν οι επιχειρήσεις και οι καταστηματάρχες μοιάζει ατελείωτος. Αν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα, άμεσα και δραστικά, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις της πόλης μας δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Μαζί θα αυξηθεί και η ανεργία. Ήδη έχει ξεκινήσει μια μαζική κατάρρευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε παγκύπριο επίπεδο. Το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο. Ένας περίπατος στην πόλη είναι αρκετός για να παρατηρήσει κανείς ότι πολλά καταστήματα έχουν αδειάσει. Και δεν μιλάμε για καταστήματα περιμετρικά του Κέντρου, αλλά για το ίδιο το Εμπορικό Κέντρο. Υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια της Εκτελεστικής Εξουσίας, η οποία καταθέτει τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.

Πέρα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα λόγω της πανδημίας, καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του Εμπορικού Κέντρου είναι η υλοποίηση έργων πνοής, που θα δώσουν ώθηση στην πόλη μας.Για παράδειγμα, η υπογραφή του συμβολαίου για το έργο ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας είναι μια άκρως θετική εξέλιξη, όχι μόνο για τη Λάρνακα αλλά και για την οικονομία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα έργο στολίδι που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, έσοδα στα ταμεία του Κράτους και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και ευρύτερο αναπτυξιακό όφελος. Το ίδιο ισχύει και για τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο, ένα πάγιο αίτημα των Λαρνακέων.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε στο και πέντε. Έφθασε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις. Μόνο έτσι η Λάρνακα θα γίνει ξανά πόλη επιλογής για νέους, οικογένειες και εργαζόμενους. Μια πόλη που θα προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, ένας ελκυστικός τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Μια πόλη φιλική προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους καταρτισμένους επαγγελματίες.

Ανδρέας Πασιουρτίδης

Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας



Κύριες Ειδήσεις





Translate »