Επιστροφή 14% ΦΠΑ για αγορά οικοδομήσιμης γης


Με στόχο την άρση των στρεβλώσεων που προέκυψαν από τη νομοθεσία για την επιβολή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα προς οικοδόμηση, η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε πρόταση νόμου του Προέδρου της Αβέρωφ Νεοφύτου και προσχέδιο νομοσχεδίου για καταβολή μειωμένου ΦΠΑ στην αγορά γης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή χορηγίας για την αγορά γης επί της οποίας θα ανεγερθεί κατοικία για ιδιοκατοίκηση. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται υπό μορφή χορηγίας το 14% του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της αγοράς γης, έτσι ώστε ο δικαιούχος να καταβάλει συντελεστή 5%.

Το νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει τη στρέβλωση που παρατηρείται στην αγορά, αφού όταν κάποιος προχωρήσει στην αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος για πρώτη κατοικία επωφελείται του συντελεστή ΦΠΑ 5%, ενώ όταν πρόκειται για αγορά οικοπέδου για ιδιοκατοίκηση καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Παράλληλα με πρόταση νόμου του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρείται να διορθωθεί στρέβλωση που δημιουργείται σε πράξεις μίσθωσης ή ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας από επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα αν κάποιος αγοράσει ακίνητο και πληρώσει ΦΠΑ δεν πληρώνει μεταβιβαστικά τέλη στο Κτηματολόγιο, ενώ αν πρόκειται περί μίσθωσης ή ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας τα μεταβιβαστικά τέλη καταβάλλονται , παρόλο που έχει καταβληθεί ΦΠΑ για σκοπούς άσκησης φορολογητέας επιχειρηματική δραστηριότητας.

Για άρση της στρέβλωσης η πρόταση νόμου προβλέπει τη μη καταβολή μεταβιβαστικών τελών σε περιπτώσεις πράξης μίσθωσης ή και ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας σε πρόσωπο υποκείμενο σε ΦΠΑ για σκοπούς άσκησης φορολογητέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η πρόταση συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών κεκλεισμένων των θυρών και κατόπιν αυτής αναμένεται να υποβληθεί νέα πρόταση νόμου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περιδίκης, ανέφερε ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμιά περίπτωση δια τη διαδικασίας της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας να τη βγάζει καθαρή ο οποιοσδήποτε developer ή επιχειρηματίας.

«Θα επιμένουμε να υπάρξουν ευρύτερες νομοθετικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες φαίνεται ότι αποδέχεται και η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε και στη διαδικασία της μίσθωσης είτε ακινήτου είτε κατοικίας,  να υπάρχει το απαιτούμενο λαβείν από την πλευρά του δημοσίου», είπε.

Όπως είπε, έχει δημιουργηθεί μέσα από την διαδικασία της μίσθωσης ένας εύκολος τρόπος για το επιχειρείν, αλλά από την άλλη κινδυνεύει αυτή η διαδικασία να λειτουργήσει εις βάρος των δημόσιων οικονομικών.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το μίσθωμα σε επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκεται και η εκκλησία «κι εμείς δεν θα είμαστε σε καμιά περίπτωση σύμφωνοι να ζημιώσει το δημόσιο για να εξυπηρετηθεί ο οποιασδήποτε επιχειρηματίας όποιος κι αν είναι αυτός».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης θα γίνει άλλη πρόταση νόμου με την οποία θα προβλέπεται να υπάρχει στη μίσθωση η επιβολή ΦΠΑ 19%, αλλά θα γίνει ταυτόχρονα και ένα νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή για οικόπεδο για πρώτη κατοικία. Το νομοσχέδιο, ανέφερε, θα το φέρει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Κύριες Ειδήσεις





Translate »