Breaking News

Επιβραδύνεται η μείωση των τιμών ακινήτων – Οριακή αύξηση σε Λάρνακα και Πάφο


Τη σταθεροποιητική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές κατοικιών, καταγράφοντας μικρή και επιβραδυνόμενη μείωση το β΄ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, ενώ άλλοι σχετικοί δείκτες υποδηλώνουν θετικές προοπτικές.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα), που καταρτίζει η ΚΤ, παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μικρότερη τριμηνιαία μείωση (0,5%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (0,8%). Τόσο οι τιμές διαμερισμάτων όσο και οι τιμές οικιών σημείωσαν μικρή τριμηνιαία μείωση της τάξης του 0,2% και 0,6%, αντίστοιχα.

“Οι πολύ μικρές μεταβολές που καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) το τελευταίο διάστημα αντικατοπτρίζουν την τάση στην αγορά για σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών ή/και ανατροπή των αρνητικών τάσεων”, υπογραμμίζει η ΚΤ.

Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών κατέγραψε μείωση 1,7% κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, έναντι ετήσιας μείωσης 5,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι τιμές οικιών μειώθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση και οι τιμές διαμερισμάτων κατά 0,4%, έναντι ετήσιων μειώσεων της τάξης του 4,6% και 6,3%, αντίστοιχα, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Οι τιμές διαμερισμάτων στην Λεμεσό, Πάφο και οικιών στην Πάφο σημείωσαν ετήσια αύξηση (0,2%, 3,3% και 0,4%, αντίστοιχα), ενώ οι υπόλοιπες επαρχίες σημείωσαν μειώσεις.

Σύμφωνα με την ΚΤ, άλλοι σχετικοί δείκτες της οικονομίας καταγράφουν θετικές προοπτικές. Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση, ενώ θετική επίδραση στην αυξημένη ζήτηση ακινήτων έχουν τα χαμηλά επιτόκια, τα κριτήρια δανεισμού που σταθεροποιήθηκαν, καθώς και διάφορα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση στους αγοραστές, όπως μειωμένα μεταβιβαστικά τέλη αλλά και ωφελήματα σε σχέση με άδεια παραμονής ή υπηκοότητας σε ξένους.

Μεταβολές τιμών ανά επαρχία

Σύμφωνα με την ΚΤ, ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση για ακόμα ένα τρίμηνο στην επαρχία Αμμοχώστου (2,9%). Τριμηνιαία μείωση στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών κατέγραψαν επίσης οι επαρχίες Λευκωσίας (0,6%) και Λεμεσού (0,8%), ενώ αντίθετα οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου σημείωσαν οριακές αυξήσεις 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας (3,2%) και η μικρότερη στην επαρχία Λάρνακας (0,4%). Ετήσιες μειώσεις στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λεμεσού (1,3%) και Αμμοχώστου (4,1%).

Όσον αφορά τις μεταβολές των τιμών διαμερισμάτων ανά επαρχία σε τριμηνιαία βάση, η επαρχία Λάρνακας σημείωσε αύξηση 1%. Μειώσεις κατέγραψαν οι επαρχίες Λευκωσίας (0,2%), Λεμεσού (1,6%), Πάφου (0,9%) και Αμμοχώστου (2,8%).

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου συνέχισαν να καταγράφουν αυξήσεις (0,2% και 3,3%, αντίστοιχα). (Διάγραμμα 3). Αντίθετα οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου σημείωσαν ετήσια μείωση 2,4%, 0,5% και 4,7%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όλες οι επαρχίες, σύμφωνα με τον ΔΤΚ της ΚΤ, σημείωσαν τριμηνιαία μείωση, εκτός της Πάφου η οποία σημείωσε αύξηση 0,6%. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν τριμηνιαίες μειώσεις στη Λευκωσία 0,8%, Λεμεσό 0,6%, Λάρνακα 0,1%, και Αμμόχωστο 3%.

Όσον αφορά την ετήσια μεταβολή των τιμών οικιών, η επαρχία Πάφου σημείωσε την πρώτη αύξηση μετά από μια περίοδο 5 χρονών συνεχών μειώσεων. Αντίθετα, στις υπόλοιπες επαρχίες σημειώθηκαν ετήσιες μειώσεις της τάξης του 3,5% στη Λευκωσία, 1,9%, στη Λεμεσό 0,1% στη Λάρνακα και 4,4% στην Πάφο.

Προοπτικές στην αγορά ακινήτων

Όσον αφορά τις προοπτικές στην αγορά ακινήτων γενικότερα, η ΚΤ επικαλείται τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας (ΕΟΣ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες “παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν”, όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών εργοδότησης στον κατασκευαστικό τομέα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έφτασε κατά μέσο όρο στο -0,3 σε σύγκριση με -4,1 το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων κατέγραψε λιγότερο αρνητική ένδειξη, κατά μέσο όρο στο -5,7 το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με -19,6 το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα έφτασε κατά μέσο όρο στο -28,9, επίπεδα αντίστοιχα με τα τέλη του 2008 όταν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και σημαντικά βελτιωμένο από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο (-45,3), κάτι που δεικνύει ότι σταδιακά η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων επανέρχεται.

Πηγή: www.newsit.com.cy/



Κύριες Ειδήσεις





Translate »