Επαρχία Λάρνακας: Στο περίμενε για 17 μήνες επένδυση 150 εκατ. ευρώ


Πηγή: alphanews.live
 

Παναγιώτης Χατζηαποστόλου
p.hadjiapostolou@alphacyprus.com.cy

 

Παρότι έχουν περάσει 17 μήνες από την υποβολή αίτησης -στις 13 Αυγούστου 2021- στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για έκδοση Άδειας Οικοδομής, η εταιρεία Paramount Energy Corporation Ltd η οποία θέλει να κατασκευάσει τον πρώτο ιδιωτικό ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Τόχνη, ακόμη αναμένει ενημέρωση για την πορεία εξέτασης της αίτησης και την έκδοση της Άδειας. Η εξέταση της αίτησης, σύμφωνα με την εταιρεία, καθυστερεί να ολοκληρωθεί εξ’ υπαιτιότητας της Επαρχιακής Διοίκησης, αφού υπήρξαν παραλείψεις στον έλεγχο των όρων που συμπεριλήφθηκαν στην Πολεοδομική Άδεια της εταιρείας, μετά και την διαβούλευση του Τμήματος Πολεοδομίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια επένδυση ύψους σχεδόν 150 εκατ. Ευρώ, η οποία αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, να παραμένει απλά στα χαρτιά.

Όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία παρά τις επιστολές που έχει στείλει τόσο στην Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, όσο και στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, δεν έχει λάβει ακόμη ενημέρωση από την τελευταία (Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας) για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτηση τους και κατ’ επέκταση το πότε θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Αυτό, σύμφωνα με τις επιστολές τις οποίες εξασφάλισε το Alphanews.live πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα της εταιρείας καθότι, τόσο το κόστος κατασκευής του σταθμού, όσο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχουν αναθεωρηθεί και αυξηθεί. Σε νέα επιστολή που στάλθηκε χθες, από τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας, αναφέρεται πως ο επενδυτής έχει ήδη δώσει οδηγίες προς τους νομικούς του συμβούλους να προβούν στη λήψη νομικών μέτρων προς διασφάλιση των συμφερόντων τους, εφόσον κριθεί  αναγκαίο.  Περαιτέρω, όπως σημειώνεται σε μία εκ των επιστολών, τίθεται σοβαρό ζήτημα επηρεασμού της χρηματοδότησης του έργου από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, οι οποίοι αναμένουν την άδεια οικοδομής για να προβούν στις τελικές αξιολογήσεις.

 

 

 «Αναμένουμε τις υπηρεσίες»

Χθες, επικοινωνήσαμε με τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Κ. Χατζηστεφάνου ο οποίος ξεκαθάρισε πως το θέμα την καθυστέρησης, δεν οφείλεται στην κωλυσιεργία από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης αλλά, σε συγκεκριμένο όρο της Πολεοδομικής Άδειας που έχει εκδοθεί. Όπως εξήγησε ο Έπαρχος Λάρνακας, ο όρος της Πολεοδομικής Άδειας, υποχρεώνει την Επαρχιακή Διοίκηση να διαβουλευθεί εκ νέου με κάποια Τμήματα και Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, η Επαρχιακή Διοίκηση, είναι υποχρεωμένη να λάβει εκ νέου τις απόψεις της Αστυνομίας, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και του Τμήματος Δημοσίων Έργων άσχετα εάν οι προαναφερθείσες υπηρεσίες έχουν υποβάλει ήδη τις απόψεις τους κατά την έκδοση την εξέταση της Πολεοδομικής Άδειας.

 

 

Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Κ. Χατζηστεφάνου

«Εάν δεν έχουμε τις απόψεις τους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε έκδοση οικοδομικής άδειας και για το λόγω αυτό έχουμε στείλει επιστολές και στις τρεις υπηρεσίες».

Ενοχλημένοι στην εταιρεία 

Σύμφωνα με πληροφόρηση από αρμόδια πηγή εντός της εταιρείας, υπάρχει έντονος εκνευρισμός αναφορικά με την οκτάμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της οικοδομικής άδειας. Όπως ανέφεραν στον Alphanews.live πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, στις τάξεις της εταιρείας υπάρχει έντονη δυσφορία από την πολύμηνη καθυστέρηση και την αντιμετώπιση της αίτησης τους από την Επαρχιακή Διοίκηση. Όπως μας αναφέρθηκε, η τροποποιημένη Πολεοδομική Άδεια, τέθηκε ενώπιον της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας από τον Δεκέμβριο του 2021, συνεπώς είχαν τον απαραίτητο χρόνο να διαβουλευθούν με όλα τα απαιτούμενα Τμήματα και Υπηρεσίες βάσει και των όρων της Πολεοδομικής Άδειας. Αντί αυτού, η Επαρχιακή Διοίκηση εδώ και 13 μήνες, παρέλειψε να διαβουλευθεί με όλα τα Τμήματα και Υπηρεσίες, αφού δεν είχαν ζητηθεί οι απόψεις της Αστυνομίας, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Στην επιστολή/παράπονο από την εταιρεία με αποδέκτη την Υπουργό Ενέργειας γίνεται λόγος για αγκυλώσεις της κρατικής γραφειοκρατίας που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συνεχόμενη καθυστέρηση, η οποία έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τον σχεδιασμό, που πλέον θεωρείται  το ορόσημο του 2023, ως μη εφικτό. «Το συνολικό κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε 6 μήνες, ενώ και ο χρόνος παράδοσης του έργου από 18 μήνες αυξήθηκε στους 21».  Η θέση των επενδυτών, είναι ότι η παράλειψη και/ή άρνηση  και/ή καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας οικοδομής είναι αδικαιολόγητη  και/ή υπέρμετρη και/ή άδικη και/ή καταχρηστική και/ή κακόπιστη.

 

Το έργο 

Ο σταθμός, βρίσκεται χωροθετημένος εντός της περιοχής του Ενεργειακού κέντρου Βασιλικού, σε τεμάχιο που εμπίπτει εντός των ορίων της κοινότητας Τόχνης. Είναι δυναμικότητας 105MW και η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την θετική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και την απαιτούμενη Πολεοδομική Άδεια. Ο εν λόγω σταθμός θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο λειτουργίας του, η τροφοδοσία του οποίου θα γίνεται μέσω του δικτύου διανομής της ΔΕΦΑ που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην περιοχή και με το οποίο το έργο αναμένεται να συνδεθεί. Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη του έργου αναμένεται να ανέλθει σε περίπου €150 εκατομμύρια και ο χρόνος κατασκευής του θα είναι 16-18 μήνες.

Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται τόσο στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάπτυξης (Masterplan) της περιοχής Βασιλικού όσο και στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, αφού αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας ηλεκτρισμού και την ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρισμού της Κύπρου.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »