Επίδομα τέκνου: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Πότε θα γίνουν πληρωμές


Σημαντικές διευκρινίσεις – Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση – Ποιοι θα πάρουν τα λεφτά χωρίς αίτηση και πότε θα δοθούν

Διαθέσιμα για τους δικαιούχους είναι εδώ και λίγες ημέρες τα έντυπα για το επίδομα τέκνου. Όπως έγραψε η Offsite και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αιτήσεις.

Όσοι εγκρίθηκαν προηγούμενες χρονιές ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν αίτηση

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν υποβάλει σχετική αίτηση κατά το 2020 ή και τις προηγούμενες χρονιές και η αίτησή τους εγκρίθηκεδεν θα χρειαστεί να υποβάλουν ξανά αίτηση για το 2021.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εργασίας μιλώντας στην Offsite ξεκαθάρισε πως οι νέοι δικαιούχοι αλλά και όσοι αιτήθηκαν πέρσι για να λάβουν Επιδόματα και δεν εγκρίθηκαν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την φετινή χρονιά.

Δείτε εδώ το Έντυπο Αίτησης ΕΤ 2021 (μονογονεϊκες οικογένειες)

Δείτε εδώ το Έντυπο Αίτησης ΕΤ 2021 (μονότεκνες και δίτεκνες οικογένειες)

Δείτε εδώ το Έντυπο Αίτησης ΕΤ 2021 (τρίτεκνες και πολύτεκνες)

Παράλληλα, εάν προκύπτει οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης ή των συνθηκών και στοιχείων που επηρεάζουν το δικαίωμα τους σε καταβολή του επιδόματος, οι δικαιούχοι που δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για φέτος, οφείλουν να ενημερώσουν γραπτώς την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Αλλαγής Στοιχείων. Νοείται ότι δικαιούχοι, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Δείτε εδώ το Έντυπο Αλλαγής Στοιχείων

Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα έλαβε διαζύγιο, θα πρέπει να συμπληρώσει το Έντυπο Αλλαγής Στοιχείων και να επισυνάψει μαζί αντίγραφο διαζυγίου και διάταγμα αρμόδιου Δικαστηρίου για τη Γονική Μέριμνα ή Διάταγμα Διατροφή. Εάν το τέκνο μιας οικογένειας, είναι άνω των 18 και παρουσιάστηκε στον στρατό, θα πρέπει να δοθεί στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων, βεβαίωση από την Εθνική Φρουρά, στην οποία να φαίνεται η ημερομηνία κατάταξής τους.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τέκνου

Δικαίωμα σε επίδομα τέκνου έχει η οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα για το προηγούμενο έτος δεν υπερβαίνει:

(α) τις €49.000 για οικογένειες με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο,

(β) τις €59.000 για οικογένειες με δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα,

(γ) τις €59.000 αυξανόμενες κατά €5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο για οικογένειες με περισσότερα από δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα.

Τα ποσά

P1

POS2

Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές

Όπως πληροφορείται η Offsite, οι πληρωμές των επιδομάτων αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα τέλη Μαΐου. «Για τους περσινούς δικαιούχους που δε θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να ελεγχθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα έχουμε στην κατοχή μας το επόμενο διάστημα».

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί έχουν ξεκινήσει ήδη την εξέταση των υφιστάμενων δικαιούχων ενώ παράλληλα εξετάζονται και οι νέες αιτήσεις. 

Που να αποστέλλονται οι αιτήσεις

Οι συμπληρωμένες αιτήσεις μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικώς στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Τεύκρου 6, 1066 Λευκωσία, στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και Κέντρα του Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.). Σημειώνεται ότι οι αιτητές θα πρέπει οπωσδήποτε να τυπώσουν και να συμπληρώσουν την αίτηση εκ των προτέρων καθώς δεν διατίθενται εκτυπωμένες αιτήσεις.

Οι αιτητές προτρέπονται να αποστέλλουν τις αιτήσεις τους μέσω συστημένου ταχυδρομείου στη πιο κάτω διεύθυνση:

Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας

Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τ.Θ. 25686, 1311, Λευκωσία

Οι αιτητές παρακαλούνται όπως φυλάσσουν την απόδειξη αποστολής / βεβαίωση παραλαβής για τουλάχιστο ένα χρόνο από την ημέρα αποστολής / υποβολής της αίτησης, σε περίπτωση που αυτή ζητηθεί από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι από τις 18 Ιανουαρίου 2021, το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Επιδόματος Τέκνου, στην οδό Τεύκρου 6, 1066 στη Λευκωσία, εξυπηρετεί του πολίτες μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και του προσωπικού, λόγω της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες παρακαλούνται προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, όπως επικοινωνούν με το Τηλεφωνικό Κέντρο του Επιδόματος Τέκνου από τις 7:30 μέχρι τις 15:00, στο τηλέφωνο 22 804000, για διευθέτηση ραντεβού για εξυπηρέτηση.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »