Breaking News

Δίνεται τελικά το πλαίσιο για λιμάνι Λάρνακας από Υπ. Μεταφορών


Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, αποφασίστηκε όπως δημοσιευτεί το τελικό κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας για το λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, έστω και αν δεν υπάρχει η τελική θέση της Νομικής Υπηρεσίας για τους όρους και τις προβλέψεις επί του κειμένου αυτού.

Η συνεννόηση αυτή έγινε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με σκοπό να μην προκύψει νέα καθυστέρηση, με το υπουργείο να αναλαμβάνει την ευθύνη για πιθανές παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας που δεν θα προβλέπονται στο κείμενο του διαγωνισμού.

Έτσι, αναμένεται ότι το υπουργείο θα δημοσιεύσει πριν από τα μεσάνυκτα της χθεσινής μέρας, την τελική πρόταση που αφορά τον μοναδικό ενδιαφερόμενο επενδυτή, την ισραηλινών συμφερόντων κοινοπραξία Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd. Η οποία θα κληθεί να υποβάλει την οικονομική της πρόταση εντός 4-5 εβδομάδων, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική πρόταση ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί στους επενδυτές στις 24 Αυγούστου κι αφού αυτό δεν έγινε δυνατό ορίστηκε ως νέα ημερομηνία η 7η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», κυριότερη αιτία της καθυστέρησης, είναι οι νομικές επιπλοκές και οι ζητούμενες νομικές γνωματεύσεις, όπως και οι προβλέψεις τους, προς δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά την λύση του προβλήματος με το πλαφόν στις δραστηριότητες του λιμανιού Λάρνακας που τέθηκε μέσω των συμφωνιών ανάθεσης στο λιμάνι Λεμεσού, που περιπλέκεται και από θέματα κρατικών ενισχύσεων και άλλα.  Η νομική υπηρεσία, εξέφρασε τις απόψεις της για το θέμα και αυτές συζητήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο στο υπουργείο Μεταφορών πριν την διαμόρφωση του τελικού εγγράφου που θα δημοσιευτεί αύριο. Επίσης προηγήθηκε και συνάντηση με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

Το δεύτερο αφορά τις διαδικασίες παράτασης του διαγωνισμού που ακολουθήθηκαν και παρατηρήσεις που τέθηκαν από την Ελεγκτική υπηρεσία, για τις οποίες το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι ξεκαθάρισαν από την Νομική Υπηρεσία και μπορεί να προχωρήσει.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείονται και νέες επιπλοκές, αφού πρώην ιδιοκτήτες γης στην ανατολική περιοχή του λιμανιού που είχαν απαλλοτριωθεί για να χαρακτηριστούν ως λιμενική περιοχή, σπεύδουν για νομικά μέτρα με σκοπό να ανακτήσουν την γη που είχε απαλλοτριωθεί ακριβώς για σκοπούς λιμενικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένη μεγάλη περιοχή του λιμανιού είχε αποχαρακτηριστεί το 2013 από λιμενική περιοχή, οπότε θεωρούν πως η αλλαγή χρήσης και μη υλοποίηση του λόγου απαλλοτρίωσης τους δίνει νομική βάση για προσφυγές ώστε να ανακτήσουν τη γη τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούν ως βοηθητική πρόσφατη δικαστική απόφαση για ακύρωση απαλλοτρίωσης στην Λεμεσό.

Να σημειωθεί ότι, το λιμάνι Λάρνακας καταγράφει φέτος ρεκόρ αύξησης εσόδων, που έφτασαν για το Α εξάμηνο 2018 στα €5 εκ. έναντι περίπου €3,5 εκ. την ίδια περίοδο του 2017 και €7.5 εκ. για ολόκληρο το 2017. Οι τάσεις ζήτησης χρήσης του λιμανιού για φορτωεκφορτώσιες γενικού φορτίου, εξακολουθούν να είναι αυξητικές.

Πηγή: philenews



Κύριες Ειδήσεις





Translate »