Δίνεται τέλος στο αλαλούμ στην περιοχή Μακένζι


Αναμένουν διασαφήνιση του όρου «νόμιμοι διαχειριστές»

Η διασαφήνιση μέσω νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά το ποιοι είναι νόμιμοι διαχειριστές των υποστατικών στην παραλία Μακένζι θα άρει το αλαλούμ που επικρατεί σήμερα σε αυτή την περιοχή, τόνισε με δηλώσεις του στο «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα συντελούνται δυο ειδών παρανομίες σε αυτή την περιοχή, τις οποίες ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών θα έχει την ευχέρεια να επιλύσει, όταν θα έχει στα χέρια του τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Η πρώτη και κύρια μορφή παρανομίας, για την οποία θα αποφανθεί Γενικός Εισαγγελέας, αφορά το κεφάλαιο των αρχικών συμβολαίων ενοικίασης αυτών των υποστατικών σε ιδιώτες, αλλά και τη νομική υπόσταση των συμβολαίων υπενοικίασης σε δεύτερους ή και τρίτους, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπενοικιαστές. Όταν αυτό το θέμα ξεκαθαρίσει νομικά, συνέχισε ο κ. Βύρας, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη νέων συμβολαίων ενοικίασης των υποστατικών, μεταξύ του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και ατόμων που θα αποτελούν, με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, νόμιμους ενοικιαστές.

Αυτά τα νέα συμβόλαια, τόνισε ο κ. Βύρας, θα στηρίζονται ακριβώς στην ισοτιμία και την ισονομία, ώστε να αρθούν οριστικά τα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα και για τα οποία και ο Δήμος Λάρνακας συμμερίζεται την άποψη ότι δεν επιτρέπονται.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα διότι δεν ήταν νομικά ξεκάθαρο εάν κάποιος αρχικός ενοικιαστής είχε το δικαίωμα να υπενοικιάζει το υποστατικό».

Στο φάσμα των υποθέσεων που καλείται να εξετάσει νομικά ο Γενικός Εισαγγελέας, αποκάλυψε ακόμη ο δήμαρχος Λάρνακας, περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις μέχρι τώρα ενοικιαστών που είτε αρνούνταν να υπογράψουν συμβόλαια με το Δήμο Λάρνακας, είτε δεν κατέβαλλαν το ενοίκιο προς τον δήμο, όπως καθοριζόταν από αυτά τα συμβόλαια, με αποτέλεσμα ο δήμος να ζημιώνει από τη διαχείριση της παραλίας Μακένζι, αφού το ποσό που εισέπραττε συνολικά από τα ενοίκια των υποστατικών της περιοχής, ήταν μικρότερο από αυτό που κατέβαλλε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατέληξε τονίζοντας ότι με αφορμή το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου, το καθεστώς της περιοχής Μακένζι επανήλθε στον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών από τον Δήμο Λάρνακας, στον οποίο είχε παραχωρηθεί προηγούμενα, ήταν μια χρυσή ευκαιρία το όλο ζήτημα να τεθεί εξ υπαρχής πάνω σε νέα βάση. Δηλαδή, αυτή που δρομολογεί πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών, βρίσκοντας τον Δήμο Λάρνακας πλήρως σύμφωνο.

Ο κ. Βύρας τόνισε ακόμη ότι σκοπός των νέων μέτρων πολιτικής που προωθούνται στην περιοχή Μακένζι δεν είναι να θυματοποιηθεί κανένας, αλλά, με βάση ακριβώς νομικά κριτήρια, να αποδοθεί δικαιοσύνη, προς όσους νόμιμα θα κριθεί πλέον ότι μπορούν να διαχειρίζονται υποστατικά της περιοχής αυτής. Σημείωσε ακόμη ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη υποθέσεις ενοικιαστών που αρνούνται να καταβάλουν τα τέλη τους προς τον δήμο όπως αυτά εκπήγαζαν μέσα από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα συμβόλαιά τους.

 

 

Η ΑΤΑΞΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί στην παραλία Μακένζι, τόνισε ο δήμαρχος Λάρνακας, έχει να κάνει με το χώρο πρασίνου μπροστά από τα παραλιακά καφεστιατόρια. Στον χώρο αυτό έχουν γίνει προεκτάσεις αλλά χωρίς πολεοδομικά κριτήρια. Αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Διευκρίνισε παράλληλα ότι ουδείς εισηγείται την κατάργηση αυτών των προεκτάσεων, αλλά την προσαρμογή τους σε ενιαία πολεοδομικά κριτήρια ώστε να υπάρχει ευταξία και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του κοινού που επισκέπτεται την περιοχή.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας



Κύριες Ειδήσεις





Translate »