Δήμαρχος Λάρνακας: Ανοίγει δρόμος ανάπτυξης για τη πόλη μας


Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στη Λάρνακα και θα έχουμε στενή και ουσιαστική συνεργασία, επειδή αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό καλό της πόλης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην παραλιακή περιοχή της Λάρνακας, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες απομάκρυνσης και αποξήλωσης των εγκαταστάσεων, ο Υπουργός ανέφερε ότι «όπως επιβεβαιώνεται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ολοκληρωθεί με ασφάλεια η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα. Η περιοχή είναι ασφαλής, είναι καθαρή, έχει αποχαρακτηριστεί και μπορεί να αναπτυχθεί» είπε.

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή μέρα είναι σημαντική και είναι γιορτινή για τη Λάρνακα επειδή αγώνες δεκαετιών έφεραν ένα σημαντικό αποτέλεσμα».

«Αγώνες που έγιναν από τις Τοπικές Αρχές από τους αξιωματούχους της πόλης, από την τοπική κοινωνία, με αποκορύφωμα το σημερινό Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο και Βουλευτές της πόλης που με πολλή μεθοδικότητα, εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και σημείωσε πως «σήμερα έχουμε την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής εποχής για τη πόλη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «το κράτος και η κυβέρνηση ειδικότερα θα είναι πάντα κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Θα είμαστε πάντα δίπλα στην πόλη και με τον Δήμαρχο Λάρνακας, θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία, επειδή αυτό επιτάσσει και το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό καλό και το καλό της πόλης», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SEVESO: Καθαρό το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Λιβαδιών

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας αποκάλεσε «ιστορική μέρα για την πόλη μας, ίσως από τις πιο ιστορικές – σταθμό στην πορεία της Λάρνακας γιατί για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, την Παρασκευή ήταν ο πλέον επίσημος και ουσιαστικός τρόπος, ήταν ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από την Οδηγία SEVESO, γιατί ήταν το τελευταίο εμπόδιο, που μας θύμιζε την επικινδυνότητα της περιοχής, γιατί η συγκεκριμένη Οδηγία ήταν κάτι απαραίτητο για να διασφαλίζεται όσο μπορούσε η ασφάλεια των Λαρνακέων. Το γεγονός ότι έχει φύγει η Οδηγία σημαίνει ότι φεύγει μαζί της οριστικά και αμετάκλητα ο κίνδυνος με τον οποίο κοιμόμασταν και ξυπνούσαμε για δεκαετίες».

Ο κ. Βύρας εξήγησε πως «σε περίπτωση που γινόταν ένα ατύχημα, με την εγγύτητα των εγκαταστάσεων με την πόλη, τότε ίσως θα μιλούσαμε για αλλαγή της Οδηγίας SEVESO, σε Οδηγία Λάρνακας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι ότι ο Λαρνακέας λειτουργεί πλέον χωρίς αυτό τον τεράστιο κίνδυνο να είναι πάνω από το κεφάλι του».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ένα άλλο σημαντικό στοιχείο  είναι το γεγονός ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης για τη πόλη μας σε μια περιοχή όπου για χρόνια όχι μόνο δεν ήταν πηγή ανάπτυξης, αλλά ήταν σοβαρό εμπόδιο, αφού κανένας δεν ήθελε να επενδύσει ή να κατοικήσει στη Λάρνακα. Είναι μια μεγάλη μέρα και ένα σημαντικό γεγονός για τη πόλη και ένα γεγονός» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «ο δρόμος είναι μακρύς και η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι πως δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες δεξαμενές. Έχουν ήδη υποβληθεί όλες οι άδειες για κατεδάφιση των δεξαμενών υγραερίου, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ήδη εκδοθεί και οι άλλες δύο εκδίδονται μέσα στο επόμενο διάστημα» είπε και σημείωσε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν ούτε οι εγκαταστάσεις υγραερίου αφού θα έχουν κατεδαφιστεί».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει ορισμένες εταιρείες τις διαδικασίες καθαρισμού του εδάφους . Ορισμένες εταιρείες  ξεκίνησαν ήδη τις μελέτες και θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το πως προχωρούμε με τον καθαρισμό του εδάφους, που είναι ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η ανάπτυξη της περιοχής».

«Εντός των ημερών θα βγει η πρώτη  προσφορά για ένα πολύ μεγάλο έργο στη περιοχή, που είναι η ανάκτηση 60 μέτρων της παραλίας και το θέμα βρίσκεται ήδη στο Τμήμα Προσφορών των Δημοσίων Έργων, ώστε να βγει η πρώτη μελέτη», ενημέρωσε.

Ήδη, συνέχισε «έχει κατατεθεί η πρώτη αίτηση για πολεοδομική άδεια που αφορά δύο κτίρια στη περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, η οποία εξετάζεται από τα αρμόδια Τμήματα του Δήμου Λάρνακας».

Επίσης, είπε, «από την ενημέρωση που έχουμε από την πρώτη εταιρεία, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος κάτοχος γης στη περιοχή, είναι ότι εντός των επόμενων μηνών θα κατατεθεί και η πρώτη αίτηση για πολεοδομική άδεια, το Master Plan, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται και εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας «στα επόμενα 1 – 2 χρόνια θα ξεκινήσουν οι πρώτες αναπτύξεις, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο αυτές οι αναπτύξεις πρέπει να γίνουν σωστά, δεδομένου ότι όλοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι 100% διευθετημένοι και ότι θα ξεκινήσουν παράλληλα και οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν πριν των ιδιωτικών αναπτύξεων».

Η συγκεκριμένη ομάδα στον Δήμο Λάρνακας, συνέχισε ο Ανδρέας Βύρας «εργάζεται καθημερινά, με τους ιδιώτες μελετητές αλλά και το Τμήμα Πολεοδομίας, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί και οι πρώτες άδειες. Όλα τρέχουν έτσι ώστε σύντομα να έχουμε τις πρώτες αναπτύξεις στη περιοχή».

Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει ο καθαρισμός του εδάφους, ο Δήμαρχος απάντησε πως «αυτό εξαρτάται από την κάθε εταιρεία και όπου υπάρχει επιβάρυνση».

«Στις εγκαταστάσεις υγραερίου πιθανόν να μην υπάρχει επιβάρυνση, γιατί το υγραέριο είναι μεν το πιο επικίνδυνο υλικό, αλλά δεν προκαλεί επιβάρυνση στο έδαφος» είπε και σημείωσε πως «ωστόσο η διαδικασία καθαρισμού θα πάρει ένα με δύο χρόνια».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε επίσης ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους όσοι βοήθησαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ και τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από την Οδηγία SEVESO, μεταξύ των οποίων την Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας, τους βουλευτές, τα κόμματα, την κυβέρνηση, τους τέως Υπουργούς Εργασίας και Ενέργειας και στον νυν Υπουργό Εργασίας, σε άτομα που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και στους Λαρνακείς οι οποίοι όπως είπε «ξεκάθαρα και με διαμαρτυρίες δεν συμβιβάστηκαν με αυτή τη τύχη της πόλης, έσπρωχναν εμάς, ώστε να έχουμε αυτή τη πολύ σημαντική εξέλιξη για τη Λάρνακα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Σουτζιής, Διευθυντής της εταιρείας Synergas είπε πως «η εταιρεία είναι ένας συνεργατικός οργανισμός, είναι ένας εκ των δύο οργανισμών του Συνεργατισμού που δραστηριοποιείται ακόμα στον τομέα της ενέργειας. Η αδελφική εταιρεία ΣΠΕΑΛ μαζί με τον Synergas συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και για μας είναι μια ιστορική μέρα σήμερα, διότι μιλάμε πλέον για ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής της Λάρνακας μετά την άρση της Οδηγίας SEVESO, η οποία υποδηλοί ότι πλέον η περιοχή είναι ασφαλής, για αξιοποίηση και για χρήση από τους δημότες της πόλης».

Πρόσθεσε πως «ο δρόμος ήταν μακρής και επίμονος μέχρι να φτάσουμε σήμερα εδώ αλλά είναι θετικό για όλη την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας, για τους δημότες και για ολόκληρη την Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σουτζιής είπε ότι «ήδη έχει υποβληθεί αίτηση για αποξήλωση και σύντομα θα έχουμε την άδεια και τους επόμενους 3-4 μήνες θα έχουμε το τεμάχιο γης καθαρό από οποιεσδήποτε οχληρίες και επιβαρύνσεις. Ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε θα συμμετέχουμε σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό της όλης περιοχής, είτε θα δούμε με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πως μπορούμε να αναπτύξουμε το συγκεκριμένο τεμάχιο που είναι περίπου 18 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πάνω στη θάλασσα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «συζητάμε με διάφορα άτομα για ενδεχόμενη συνεργασία αφού ο σκοπός είναι η κοινή ανάπτυξη όλης της περιοχής και όχι ο καθένας να αξιοποιεί το τεμάχιο του όπως θέλει».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λιβαδιών, ο Κοινοτάρχης Βορόκληνης, Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και Τοπικών Αρχών.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »